Disney vil kutte 7000 jobber og spare 5,5 milliarder dollar

Nyheten om nedbemanning og innsparinger kommer samtidig med kvartalsrapporten, som viste nedgang i strømmekunder men bedre finansielle tall enn ventet.

Bob Iger er tilbake i toppsjefstolen hos Disney.
Publisert:

Disney skal kutte rundt 7000 jobber, reorganisere selskapet og har planer om kutte kostnadene kraftig. Jobbkuttene tilsvarer rundt tre prosent av de ansatte i Disney, ifølge CNBC.

Nyhetene fra selskapet kommer i kjølvannet kvartalsrapporten onsdag kveld, som er den første Disney-sjef Bob Iger legger frem etter at han kom tilbake som toppsjef i fjor høst.

Selskapet har planer om å kutte kostnadene med 5,5 milliarder dollar. Det tilsvarer mer enn 56 milliarder kroner med dagens kurs. Det skal kuttes 3 milliarder dollar på innholdssiden, utenom sport, mens 2,5 milliarder i kutt skal skje ellers i selskapet.

Disney skal nå organiseres i tre ulike divisjoner, skriver CNBC.

Les på E24+

Elena (38) søkte på tre jobber – fikk fem jobbtilbud

Den første er Disney Entertainment, som innbefatter det meste av strømme- og medievirksomheten til selskapet. ESPN blir en egen divisjon, som innbefatter sportskanalen og den tilhørende strømmetjenesten ESPN+. Den siste divisjonen omfatter fornøyelsesparkene, opplevelser og produkter.

Disney-aksjen stiger rundt 6 prosent i etterhandel ved 23-tiden. Aksjen hadde et tungt fjorår, men har hatt en solid opptur siden nyttår.

Tjente mer enn ventet

Rett før Disney slapp nyhetene om innsparinger og reorganisering, slapp selskapet resultatene for det siste kvartalet i 2022.

Disneys omsetning landet på 23,51 milliarder dollar i forrige kvartal, mens det justerte resultatet endte på 0,99 dollar. Det viser kvartalstallene som ble sluppet etter stengetid på Wall Street onsdag.

Begge deler var bedre enn ventet.

På forhånd ventet analytikerne at Disney skulle ha en omsetning på 23,4 milliarder dollar i forrige kvartal, ifølge estimater Bloomberg har hentet inn. Justert resultat per aksje var ventet å komme inn på 0,75 dollar.

Kvartalet som dekker oktober, november og desember er første kvartal i Disneys tilfellet, da selskapet har avvikende regnskapsår.

Kundefrafall

Strømmetjenesten Disney+ mistet samtidig abonnenter i kvartalet.

Antallet abonnenter kom inn på 161,8 millioner.

Kvartalet før hadde strømmetjenesten 164,2 millioner strømmekunder, og det var kun ventet en svak nedgang. CNBC påpekte i forkant at en prisøkning som slo inn i USA før jul kan ha gitt noe frafall av abonnenter.

De to andre strømmetjenesten selskapet står bak, Hulu og ESPN+, hadde samtidig en forsiktig økning i antallet abonnenter.

Ny toppsjef

Dette er den første kvartalsrapporten Disney-sjef Bob Iger legger frem etter at han kom tilbake som administrerende direktør i november i fjor.

Iger ledet selskapet fra fra 2005 til 2020, og ble hentet inn igjen da etterfølgeren hans Bob Chapek måtte gå på dagen. Utover de finansielle resultatene var det dermed også knyttet spenning til om Iger vil utdype noe om sin plan og strategi for Disney videre.

De forventningene ble fulgt opp med planer om nedbemanning, kostnadskutt og reorganisering. I selve kvartalsrapporten uttalte Iger at de setter i gang med en «betydelig transformasjon» av Disney.

– Vi tror at arbeidet vi gjør for å omforme selskapet vårt rundt kreativitet, samtidig som vi reduserer utgifter, vil gi vedvarende vekst og lønnsomhet for strømmevirksomheten vår, posisjonere oss bedre for å takle fremtidige forstyrrelser og globale økonomiske utfordringer, og gi verdi til våre aksjonærer, sier Iger i rapporten.

Dette er også det første tallslippet etter at Nelson Peltz og hans aktivistiske investeringsfirma Trian Fund Management tok opp kampen med Disney for å få Peltz inn i styret. Han har vært kritisk til Disney, blant annet for oppkjøpet av Fox i 2019, ifølge CNBC.

Disney+ taper penger

Høye kostnader og underskudd for strømmetjenesten Disney+ har blitt trukket frem som en av utfordringene til selskapet.

Direct-to-Consumer-segmentet, som inkluderer Disney+ og strømmetjenestene Hulu og ESPN+, tapte 1,5 milliarder dollar i kvartalet som sluttet med september. Ved forrige kvartalspresentasjon uttalte daværende toppsjef Bob Chapek at dette underskuddet da hadde nådd toppen.

Strømmesegmentet fortsatte å tape store summer i forrige kvartal, men underskuddet er som varslet redusert fra kvartalet før. Tapene for direct-to-consumer var på 1,1 milliard dollar for de tre siste månedene av 2022.

Publisert:

Her kan du lese mer om