Analytiker mener Scatec må hente 5 milliarder – aksjen raser

En ny analyse sender fornybaraksjen rett ned. DNB Markets kaster øksen over kursmål og venter milliardemisjon.

Terje Pilskog er konsernsjef i Scatec
Publisert:

DNB Markets kutter kursmålet på Scatec-aksjen til 70 kroner fra tidligere 81 kroner, ifølge en ny analyse lagt frem dagen etter at solkraftselskapet hadde kapitalmarkedsdag.

«Selv om Scatec har kuttet vekstmålet betydelig, ser vi et finansieringsgap på 50 prosent for det nye målet om å investere ti milliarder kroner i egenkapital for vekst frem mot 2027», skriver DNB Markets-analytiker Helene Kvilhaug Brøndbo, som legger til at dette utgjør 38 prosent av selskapets markedsverdi.

Scatec har en markedsverdi på 11,6 milliarder kroner etter kursfallet fredag.

Aksjekursen til Scatec var på det meste ned 12,9 prosent fredag ettermiddag. Klokken 14.54 er aksjen ned 9,2 prosent til 74,72 kroner.

Torsdag, da selskapet holdt sin kapitalmarkedsdag, endte aksjen ned 2,93 prosent. Aksjen er ned 56 prosent det siste året, ifølge tall fra Infront.

«Vi tror selskapet vil måtte finansiere det meste av dette ved å henvende seg til egenkapitalmarkedet, som vil være utvannende for eksisterende aksjonærer», skriver Kvilhaug Brøndbo.

Hun beholder salgsanbefalingen på aksjen.

Kraftig kutt av vekstmål

Analytiker Kvilhaug Brøndbo anslår overfor E24 at selskapet må hente 5 milliarder kroner gjennom en emisjon i egenkapitalmarkedet, hvis de skal nå sitt vekstmål for 2027.

Scatec la frem målet på kapitalmarkedsdagen torsdag.

Selskapet setter som mål å investere 10 milliarder kroner i egenkapital i nye kraftverk frem mot 2027, skrev selskapet i forbindelse med dets kapitalmarkedsdag torsdag.

Det er en kraftig nedjustering fra tidligere vekstmål. I fjor meldte selskapet at det planla investeringer på 100 milliarder kroner for utbygging av nye prosjekter innen utgangen av 2025. Den gang meldte Scatec at investeringene finansiert av egenkapital ville være på mellom 15 til 20 milliarder kroner.

Finansdirektør Mikkel Tørud i Scatec kommenterer DNB-analysen slik:

«Vi la i går frem vår strategi og en plan for å investere NOK 10 milliarder i lønnsomme fornybarprosjekter frem mot 2027. Vi skaper verdi i våre integrerte forretningsmodell, har en solid finansiell posisjon og en langsiktig kontantstrøm der vi anslår netto finansieringsbehov til 2-3 milliarder. Vi er derfor uenig med tallene og vurderingene DNB presenterer», skriver han i en epost.

Ser etter ny finansdirektør

Tidligere denne uken meldte Scatec at selskapet er på utkikk etter ny finansdirektør. Tørud, som har stillingen i dag vil gå over i en annen rolle som direktør for grønn hydrogen og regionen Midtøsten og Nord-Afrika. Tørud vil fortsette i stillingen til etterfølgeren er på plass.

«Selskapet har en solid finansiell plattform for vekst, inkludert en diversifisert portefølje, forsvarlig finansiell risikostyring, kontinuerlig fokus på kostnadsdisiplin og solid kontantstrøm», skrev selskapet i meldingen torsdag.

Analytiker Kvilhaug Brøndbo påpeker at Scatec allerede har en del gjeld. Selskapet har snakket om å selge og refinansiere noen prosjekter, men det vil ikke bidra nok.

Selskapet venter at veksten skal være mye høyere de senere årene av perioden. Analytikeren tror derfor at revurderinger av det målet eventuelt vil komme senere i tid.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om