Oslo Børs steg for første gang siden 3. mars: Klatret 1,38 prosent

Etter å ha vinglet fra start, endte handelsdagen opp på Oslo Børs.

Snøen har lavet ned over Oslo Børs i starten av denne uken, samtidig som pilene har pekt nedover inne på Børsen.
Publisert:

Hovedindeksen steg markant utover dagen og endte til slutt opp 1,38 prosent.

Oppturen kommer etter at pilene har pekt nedover på Børsen i flere dager inn i tirsdagen. Gårsdagen var den verste for Oslo Børs siden september, med et kraftig fall på 2,59 prosent. Det var også den sjette dagen på rad med fall.

Les på E24+

Aksjeråd: Tar store grep etter bank-kollapsen

Slik endte de mest omsatte aksjene:

  • Equinor falt 0,50 prosent
  • Aker BP steg 1,14 prosent
  • PGS endte opp 2,49 prosent
  • DNB steg 1,62 prosent
  • Yara endte opp 0,35 prosent
  • Archer falt 6,19 prosent, til en kurs på 1,060 kroner per aksje.

Oljeprisfall

Oljeprisen har svekket seg så langt denne uken, etter å ha ligget på rundt 83 dollar fatet tidlig mandag.

Nordsjøolje (brent spot) omsettes for 80,38 dollar fatet ved børsstenging. Det er en nedgang på 0,38 prosent siden midnatt. Tidligere tirsdag var handelsprisen lavere, en trend som har vedvart over tid.

– Olje har ikke klart å unnslippe ringvirkningene fra kollapsen av Silicon Valley Bank. Det er fortsatt mye rom for ytterligere volatilitet på kort sikt med de amerikanske KPI-dataene, sier Warren Patterson, sjef for råvarestrategi hos ING, til Bloomberg.

Inflasjonstallene som kommer i USA i ettermiddag følges tett av markedet. Tallene ventes å vise at prisveksten i landet har dempet seg videre.

Analytikerne hos National Australia Bank peker også på bankkollapsen som en bidragsyter for oljeprisfallet.

– Oljeprisene faller på bakgrunn av markedsutslaget fra kollapsen fra amerikanske Silicon Valley Bank. En sterkere enn ventet amerikansk KPI-rapport i kveld vil sette ytterligere press nedover på prisene på kort sikt, skriver analytikerne i et notat, ifølge CNBC.

Banktrøbbel

Bankturbulensen i USA etter at Silicon Valley Bank kollapset i forrige uke, har vært med på å prege verdensmarkedene i starten av denne uken.

I Asia var det markant nedgang på viktigste børsene i morgentimene tirsdag, og på Tokyo-børsen falt flere sentrale bankaksjer kraftig.

I Europa er bildet mer blandet tirsdag, etter et tungt fall mandag. Frankfurt-børsen er opp, mens London-børsen er ned. På Paris-børsen stiger samtidig svakt.

I USA var stemningen blandet på Wall Street mandag kveld. Storbanker som Bank of America og Citigroup opplevde samtidig sine verste børsdager siden 2020, ifølge Bloomberg. I førhandelen på Wall Street tirsdag formiddag peker pilene forsiktig oppover.

Les på E24+

Pål Ringholm etter bankkollaps: – Skulle ikke tro det kunne eksistere

Det har samtidig vært store bevegelser i rentemarkedene, blant annet for renten på amerikanske statsobligasjoner med to års løpetid. Før neste ukes rentemøte for USAs sentralbank priser markedet nå inn en viss sannsynlighet for en pause i økningene, ifølge CMEs Fedwatch-verktøy. Den brede forventingen er likevel en heving på 0,25 prosentpoeng.

Den voldsomme reprisingen i det globale rentemarkedet har også smittet direkte over på renteforventningene her hjemme, påpeker Handelsbanken i en oppdatering tirsdag.

– Markedsprisingen per i dag innebærer at Norges Bank nærmest er ved veis ende allerede – rentetoppen prises nå til 3,0 prosent, skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i oppdateringen.

Norges Bank holdt i januar styringsrenten uendret på 2,75 prosent, og varslet en ny renteheving på mars-møtet neste uke.

Softox og Kongsberg Automotive falt kraftig

Flere av selskapene på Oslo Børs har kommet med nyheter siden sist det var handel:

Publisert: