Tror på nedskrivinger i XXL på opptil 600 millioner

Analytikerne ser for seg nedskrivinger i XXL i fjerde kvartal etter nok et resultatvarsel i sportskjeden.

XXL-aksjen har aldri vært mindre verdt enn den er fredag.
Publisert:

«Vi vil ikke være overrasket om man ser nedskrivinger i området 300 til 600 millioner kroner i kvartalsrapporten for fjerde kvartal».

Det skriver Danske Bank i et notat fredag morgen, etter at XXL la frem skuffende tall i et resultatvarsel torsdag kveld.

Sportskjeden har så langt ikke ønsket å skrive ned sitt store varelager, men har fokusert på andre måter å selge unna fjorårets varer.

Nå tror Danske Bank og Pareto Securities at nedskrivinger er mer sannsynlig, hvor sistnevnte i et ferskt notat nedjusterer sine estimater for driftsresultat (ebitda) med 20 prosent.

Blir vanskelig å selge gamle varer

I et tøft marked for sportsbransjen og handelsnæringen generelt tror analytikerne det blir tøft for XXL å nå målsetningen om å redusere lagerbeholdningen med varer verdt én milliard kroner.

«Vi forventer at dette blir svært vanskelig», skriver Martin Stenshall i Danske Bank som følger selskapet.

XXL har uttalt at man vil prøve å selge utstyr også gjennom andre kanaler enn butikkene.

Meglerhuset står på sin salgsanbefaling med et kursmål på 13 kroner, noe som representerer en ti prosents nedgang fra dagens nivå.

Aksjen var ved stenging på Oslo Børs fredag ned 16,17 prosent til kurs 14,20 kroner, som er selskapets laveste sluttkurs noensinne.

ABG Sundal Collier at de vil nedjustere forventet resultat per aksje (EPS) med 30 prosent, fra 1,0 kroner til 0,70 kroner pr aksje, noe meglerhuset mener fortsatt er dyrt med tanke på at de tøffe tidene langt ifra er over for XXL.

Store papirtap

Børsfallet betyr store papirtap for XXL-investorene, og aller størst blir det før en av dem som har bygget opp kjeden, Øivind Tidemandsen som sitter på 20,42 prosent av aksjene.

Tidemandsens papirtap var på 92,8 millioner kroner fredag.

Men det er langt ifra bare Tidemandsen som har tapt store penger på dagens kursfall.

Også den ferske storeieren Altor har sett aksjeverdiene krympe med 92,9 millioner kroner.

I tillegg har fondsselskapet Odin og Andresen-familiens investeringsselskap Ferd begge tapt papirverdier for 42 millioner kroner.

– Hele 2019 ser tynn ut

Markus Borge Heiberg i Kepler sier følgende om resultatvarselet:

- XXLs topp-prioritet fra tredje kvartal om å gjenvinne salgsmomentum har åpenbart slått feil i det påfølgende kvartalet. Det var forventet fortsatt negativ til flat LFL (like for like, veksten i sammenlignbare butikker foregående år, red.anm.), men minus 12 prosent er dramatisk i et kvartal som slo veldig feil også i 2018, sier han i en epost til E24.

- Nå ser inntjeningen for helåret 2019 svært tynn ut, slår han fast.

- XXL har åpenbart mistet relevans og treffer ikke på kampanjer. Innkjøpsvolumene er kraftig ned som nok også indikerer at solgte varer har ligget lengre på lager. Likevel er det vanskelig å vite hvor mye markedet er ned. Også andre aktører har hatt et tøft fjerde kvartal i Norden (for eksempel Sportamore), sier Kepler-analytikeren.

Tidligere XXL-topp og storeier Øivind Tidemandsen har sett store verdier gå opp i røyk på børs, etter resultatvarselet som ble sendt ut torsdag kveld.
Publisert: