Aibel får havvindkontrakt på minst 2,5 mrd. kroner

Oljeleverandøren Aibel har fått en kontrakt på minst 2,5 milliarder kroner fra SSE og Equinor på leveranse av omformerplattformer til det gigantiske havvindprosjektet Doggerbank.

STOR KONTRAKT: Aibel får en milliardkontrakt på leveranser til Equinor og SSEs prestisjeprosjekt innen havvind, Doggerbanken. Dette er en illustrasjon av en av omformerplattformene.
Publisert:

Dermed sikrer Aibel seg nok en milliardkontrakt i havvind, etter å ha meldt om en lignende kontrakt i mai.

Oljeleverandøren skal levere to omformerplattformer til delprosjektene Creyke Beck A og Creyke Beck B som er en del av Doggerbank-prosjektet, med opsjon på en tredje plattform på Teesside A-prosjektet. Slike plattformer tar mot strøm fra vindturbinene og omformer den slik at den kan sendes i land.

Selskapet oppgir ingen konkret sum, men sier at kontrakten er av «betydelig størrelse». Dette defineres av selskapet som at den har en verdi på over 2,5 milliarder kroner til Aibel.

Aibels største aksjonærer er norske Johan H. Andresens Ferd og svenske Ratos.

Blant verdens største offshoreprosjekter

Det ligger også prestisje knyttet i å levere utstyr til gigantprosjektet på britisk sokkel. Ifølge Rystad Energy ligger Doggerbank-prosjektet an til å bli det sjette største av alle offshoreprosjekter, inkludert innen olje og gass, i den kommende seksårsperioden.

– Det er få store prosjekter på gang i norsk oljebransje etter at Johan Sverdrup er ferdig, og nå kommer Dogger Bank som en håndsrekning til leverandørene, sa Audun Martinsen, leder for research innen oljeservice i Rystad Energy, til E24 nylig.

Doggerbank består av tre delprosjekter på totalt 3.600 megawatt, og blir verdens største havvindprosjekt når det er ferdig. Equinor og operatøren SSE fikk tilslaget på prosjektet til over 100 milliarder kroner i september.

Aibels kontraktstildelinger den siste tiden viser at store norske oljeleverandører nå er i ferd med å sikre seg andeler i det raskt voksende globale havvindmarkedet, i en tid hvor oljeprisen ligger på 61 dollar fatet og aktiviteten i oljebransjen er svakere enn o tidligere perioder. Aker Solutions varslet også nylig et samarbeid med EDP om en større flytende havvindpark i Sør-Korea.

Les også

Får milliardkontrakt innen havvind: – Vi er svært fornøyde

Tidligere kontrakt

Selskapet har også tidligere levert omformerplattformer til havvind. I mai fikk Aibel en kontrakt sammen med singaporske Keppel Fels en kontrakt på minst seks milliarder kroner med nettoperatøren TenneT på leveranse av en HVDC-plattform og en landbasert omformerstasjon til havvindprosjektet DolWin5 på tysk sokkel. Denne skal leveres i første kvartal 2025.

Plattformene blir festet på havbunnen og er såkalte «jackets», det vil si stålkonstruksjoner. Plattformene skal være ubemannet og styres fra land. Det er ikke boligkvarter og helikopterdekk, men man kan entre dem via servicefartøy.

– Dette er en viktig strategisk milepæl for Aibel. Med denne utmerkelsen bekrefter vi vår posisjon som en foretrukket leverandør i det europeiske havvindsegmentet og styrker vår rolle i den pågående transformasjonen av energibransjen, sier konsernsjef i Aibel, Mads Andersen.

Equinor og SSE har også valgt turbinleverandør til Doggerbank, som blir amerikanske GE som tilbyr en ny kjempeturbin på 12 megawatt. Kapasiteten er langt større enn på tidligere turbiner som har vært på seks til åtte megawatt, og gjør at man trenger færre turbiner. Det reduserer kostnadene ved havvind. Turbiner er normalt den dyreste delen av innkjøpene til slike prosjekter.

Produseres i Thailand

Aibel har nå en økende andel fornybarprosjekter i sin portefølje av prosjekter. Også oljeleverandører som Aker Solutions og Kværner har i det siste varslet økt satsing på fornybar energi.

Plattformenes topside-moduler skal produseres i Thailand, før de fraktes til Haugesund og får installert omformere fra ABB. Plattformene skal leveres i første kvartal 2023 og tredje kvartal 2024. Prosjektet ledes fra Aibel i Haugesund.

– Vi har også etablert et effektiv system for innkjøp, logistikk og materialflyt for våre leveranser, og tildelingen bekrefter vår konkurranseevne, sier konserndirektør for feltutvikling og havvind i Aibel, Nils Arne Hatleskog.

TIDLIGERE KONTRAKT: Dette er en illustrasjon av en omformerplattform som Aibel og Keppel Fels skal levere til tyske Tennet midt på 2020-tallet, en kontrakt selskapet varslet om i mai.
Publisert:

Her kan du lese mer om