Kvartalsrapporter

Sats’ store utfordring i Danmark: – Blir ikke lønnsomt neste år

Treningskjeden Sats leverte sitt første kvartalsresultat fredag morgen. God vekst i Norge og Sverige tynges av det danske markedet, men sjefen selv sier tegnene til bedring er til stede.

FORNØYD: Til tross for at det fremdeles er en jobb å gjøre i Danmark, er Sats-topp Sondre Gravir godt fornøyd med resultatene i tredje kvartal.
 • Sindre Hopland
Publisert:

Sats er nok eneste selskap på børs som presenterer kvartalstallene i en kjeller i et yoga-studio på Majorstuen, med lyden av vekter som faller i gulvet i taket over.

Treningsselskapet viste til fin vekst i spesielt Norge og Sverige, men det danske markedet, som ble innlemmet i Sats i januar i år, er fremdeles en utfordring.

Underskuddet i tredje kvartal endte på 34 millioner kroner, det er større enn i både første og andre kvartal i år, men Sats-sjef Sondre Gravir sier det ikke bekymrer ham.

– Utviklingen i Danmark er som forventet, sier han og forklarer at man vil se lønnsomhet på mellomlang sikt.

Finansdirektør Cecilie Elde utdyper

– Vi kommer ikke til å bli lønnsomme neste år, sier Elde til E24.

Les på E24+

Børskommentar: Sats-aksjen kan skyte fart hvis de får fart på dvaske dansker

Forventer mer balanse

Hva mellomlang sikt betyr er noe usikkert, men lenger frem enn 2020.

– Dette har vært et selskap som har hatt en veldig negativ utvikling i flere år, både når det gjelder medlemsbase og inntekter, og hatt store tap. Resultatene vi ser i dag er ikke noen eskalering, sier Gravir og legger til:

– Men man snur ikke dette over natten.

Planene er å holde investeringene litt høyere enn normalt på grunn av snuoperasjonen i Danmark. Selskapet putter penger i en merkevare-endring, oppgradering av sentrene og trening av nye ansatte.

Gravir forklarer likevel at selskapet ser tydelige tegn på at ting går i riktig retning, og peker på at antallet nye medlemmer er på syv prosent.

– Men vi fortsetter å styrke den danske virksomheten, men vi må ha en positiv drift før vi gjøre en stor ekspansjon, sier Gravir.

Sats har som mål å etablere 4–6 nye treningssentre i året.

Videre forklarer Sats-sjefen at de ikke guider på resultater, men at balansen mellom første og andre halvår vil bli større. I første halvår omsatte Sats for to milliarder kroner med et driftsresultat (ebitda) på 755 millioner kroner. Til sammenligning var omsetningen på 938 millioner kroner og et driftsresultat på 348 millioner i tredje kvartal.

Så jo mer balanse, desto bedre resultater kan man forvente i årets tre siste måneder.

Vil ikke snakke om organisk vekst eller frafall

Sats legger naturlig nok stort fokus på hvor mange medlemmer som kommer til kjeden i løpet av kvartalet, men rapporterer ikke hvor mange som faller ifra, såkalt churn.

– Hva er årsaken til at man ikke ønsker å dele tall på hvor mange som faller ifra?

– Det har vært et fokus på churn, og årsaken til at vi ikke rapporterer tall på dette, er fordi konkurrenter våre ikke gjør det. Men vi gir gjennomsnittlig livstid per medlem, og sammenlignet med bransjen for øvrig har vi ganske positive churn-tall, sier Gravir, men da uten å utdype hva disse tallene er for kjeden.

Det går heller ikke frem hvor mange av de nye brukerne som kommer fra nye klubber som er åpnet det siste kvartalet eller året, sammenlignet med treningssentre som har vært i porteføljen lenge, såkalt like-for-like-vekst.

– Det er ikke noen stor forskjell på hva som er drevet av nye åpninger, sammenlignet med de klubbene som har eksistert lenger, sier Gravir og sier også:

– Det er noen få andre i vår bransje som rapporterer slike tall, men disse har en signifikant vekst i antall klubber, og legger på 150 klubber i året. Vi legger til 4–6-klubber av et totalt antall på 250 klubber. Det er ikke disse nye klubbene som er vekstdriverne, men det er tiltrekkelse av nye medlemmer.

Gravir legger likevel til at om kjeden gjør større oppkjøp eller lignende, slik man gjorde i Danmark, vil man ta høyde for det i rapporteringen.

Alle analytikerne som i dag følger Sats jobber for meglerhus som bisto i børsnoteringen, og gjør at ingen kan kommentere på dagens Sats-resultater før etter nyttår.

Produktlanseringer

Sats får fremdeles brorparten av inntektene sine fra abonnementene de tilbyr, men målet er at stadig mer av inntektene i kroner og øre kommer fra tjenester og salg av produkter.

I prosentandel ligger omsetningen fra tjenester og produkter stabilt på rundt 25 prosent av den totale omsetningen når man legger til omsetningen fra treningsabonnement.

Treningskjeden skal fremover også tilby fysioterapi, sportsmassasje og samtaler med ernæringsfysiolog under samme tak

Gravir påpekte også under presentasjonen at gårdeiere i større grad favoriserer treningssentre i utbygging av nye leilighetsbygg som også inneholder næring, og mener Sats er det foretrukne alternativet for norske eiendomsinvestorer.

Les også

Satser på en sprekere befolkning

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Sondre Gravir
 3. Sats
 4. Trening
 5. Sportsbransjen
 6. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Skrekktall for Sats: Regner med coronasmell på 520 millioner

 2. Sats gikk på corona-smell: Mistet 20.000 kunder i april alene

 3. Inntektene øker for Sats: Omsatte for én milliard kroner

 4. Sats forventer 15 mill. fra staten – vil i så fall toppe kontantstøttelisten

 5. Sats har økt prisene, og skal øke igjen: Frykter ikke frafall