Dette skjer denne uken

Resultatene fra Oslo Børs fortsetter å tikke inn denne uken. Det gjør også flere viktige nøkkeltall, samt referater fra to av verdens viktigste sentralbanker.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Cicilie S. Andersen/E24
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Denne uken kommer det en lang rekke PMI-tall fra blant annet USA, Storbritannia, Japan og Tyskland. Nøkkeltallene følges av investorene og økonomene med argusøyne.

PMI-tallene for USA kommer på fredag.

– Vi så i oktober at tallene sendte et signal om moderat BNP-vekst i amerikansk økonomi. Forholdet mellom ordreinngang og lagerbeholdning kan indikere noe sterkere PMI i november, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank, og legger til:

– Vi ser tegn til stabilisering av økonomien, men ikke noe særlig oppblomstring med det første.

På kalenderen står også blant annet prognosen for norske oljeinvesteringer og en rekke selskapsresultater fra Oslo Børs.

Lie mener særlig tallene fra eurosonen vil være viktig å følge med på.

– Forrige måned så vi tegn til stabilisering i eurosonen og i tysk økonomi. Tallene for november vil vise om oktober markerte en faktisk bunn, eller om det kommer mer svekkelse. Vi tror ikke vi ser bunnen før tidlig i neste år, sier sjefstrategen.

Viktige referater

Både den amerikanske og europeiske sentralbanken (ESB) legger frem referater fra sine rentemøter denne uken.

– På torsdag får vi referat fra rentemøtet til ESB. Det endte med et litt kjedelig møte uten de store begivenhetene, men det blir spennende å se på hva ESB mener om de kvantitative lettelsene, sier Lie, og legger til:

– Det er begrensninger på hvilke verdipapirer man kan kjøpe, med faste kvoter på ulike land, og det kan være interessant å se på om reglene er fleksible – eller ikke.

Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken, legger frem sitt referat på onsdag. Lie peker på at analytikerne vil se nærmere uenighetene i rentekomiteen.

Amerikanernes sentralbanksjef Jerome Powell legger frem referatet fra siste rentemøte på onsdag.

ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Handelskrig-nytt

Nyheter fra handelskrigen mellom Kina og USA fortsetter å sende verdens børser opp og ned. Sjefstrateg Christian Lie mener signalene som sendes ut kan begynne å miste troverdighet.

– Markedet vil som vanlig være ekstremt oppmerksomme på dialogen mellom Kina og USA, og særlig ny informasjon om tidspunkt og sted for en «Fase 1»-avtale, sier Lie.

– Det ser ikke ut som det blir en så enkel avtale som det man trodde tidligere. Selv om vi så rekordnoteringer på Wall Street på fredag etter signaler fra Trump-rådgiver Larry Kudlow, så begynner slike uttalelser å miste kredibilitet.

Les også

Storbank: Dette kan bli de 20 største utfordringene for markedene neste år

Danske Bank-strategen anbefaler fortsatt overvekt i aksjer, men mener imidlertid at det er en del risiko i markedet.

– Vi har hatt moderat overvekt på aksjer de siste månedene, men vi mener det ikke er rom for å ta noe mer risiko nå. Markedene har nok mer å gå på fortsatt, og med litt mindre resesjonsfrykt har vi sett at pengene går inn i aksjemarkedet, sier sjefstrategen.

Fredriksen-rederiet Golden Ocean er blant selskapene som leverer kvartalsrapport denne uken. Det gjør også Seadrill og den chilenske lakseoppdretteren Salmones Camanchaca.

Storbanken DNB arrangerer for øvrig kapitalmarkedsdag på onsdag.

Flere selskaper legger frem resultatene for tredje kvartal denne uken.

Erik Johansen / NTB scanpix
Les på E24+

Ukens Investtech: Tre aksjer på Oslo Børs ser ut som børskupp nå

Oljeinvesteringer

Denne uken kommer det også nye anslag for norske oljeinvesteringer.

– Et av de store spørsmålene rundt norsk økonomi er oljeinvesteringene. Det er nettopp disse investeringene som, uten tvil, forklarer hvorfor Fastlands-Norge har vokst over trenden, på tross av internasjonal usikkerhet, sier sjefstrategen.

Lie trekker frem at det ikke ser ut til å komme noen veldig store prosjekter på norsk sokkel fremover, og forventer moderat vekst.

Den første utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet har blitt gjennomført, og produksjonen har blitt startet opp.

Analytikerne i Nordea ser også for seg høyere investeringer i 2019 og 2020 enn det som tidligere er indikert fra Statistisk sentralbyrå.

Dersom analytikerne i Nordea Markets treffer med sine anslag indikerer dette en realvekst i oljeinvesteringene på 16 prosent, noe høyere enn Norges Bank sin prognose som er 14,5 prosent vekst i 2019, meldte nyhetsbyrået TDN forrige uke.

Les også

«Skrekkmånedene» ga en avkastning på over fire prosent

Les på E24+

Dette er forvalterne som styrer milliarder i norske fond

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Oljeinvesteringer
 3. PMI
 4. USA
 5. Christian Lie
 6. Eurosonen

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken

 2. Dette skjer denne uken

 3. Dette skjer denne uken: Flere kjemper skal i resultatilden

 4. Dette skjer denne uken: «Alle» venter på valget i USA

 5. Dette skjer denne uken: Rentebeslutninger, PMI-rush og fortsettelse i Brexit-forhandlingene