TØRKE I PENGEMARKEDET: - Gjedrem må åpne pengesekken

Sjeføkonom mener Norges Bank må gjøre mer for å senke pengemarkedsrenten.

STOPPES AV INFLASJON: Sjeføkonom Inge Furre tror sentralbanksjef Svein Gjedrem vil nøye seg med et kutt på 0,25 prosentpoeng på møtet i mars.

  • Anna Sandvig Brander
Publisert:

Etter at rentene løp løpsk onsdag, faller pengemarkedsrentene svakt tilbake igjen onsdag.

Tre måneder Niborrente (renten bankene bruker seg imellom) sank syv punkter til 7,89 prosent, ned fra onsdagens skyhøye 7,96-nivå. Overnattsrenten gikk ned til 6,03 prosent fra 7,66.

- Norges Bank har lagt ut et f-lån (se spalten til høyre red. anm) , og det er dét som nå har bidratt til at pengemarkedsrenten går noe tilbake, forklarer Inge Furre, sjeføkonom i Sparebanken Møre.

- Men det er nok fortsatt for lite, det er for passivt det Norges Bank driver med nå, mener han.

Nå bør Svein Gjedrem og sentralbanken bruke pengepolitikken mer aktivt for å få ned forskjellen mellom pengemarkeds- og styringsrenten, mener Furre.

Og dagens medisin i form av mer f-lån fra sentralbanken er ikke sterk nok til å kurere pengemarkedets sykdommer.

- Markedet trenger sårt likviditet, og Norges Bank bør trå til med mer av det samme. Videre bør det gjøres lettere for bankene å få lån i Norges Bank, foreslår sjeføkonomen.

Reddes ikke av redningspakken

Natt til torsdag vedtok Sentatet en ny versjon av redningspakken som skal berge amerikansk økonomi. Nå venter markedet i spenning på om den får endelig godkjenning i Kongressen.

Men heller ikke dette vil lette ryddearbeidet i rentemarkedet betraktelig for Gjedrem, tror Furre.

- Markedet begynner allerede å inndiskontere at redningspakken blir vedtatt, og det vil nok i prinsippet hjelpe noe. Men det vil fortsatt være en krevende oppgave å få renten ned til ønsket nivå, og det hersker stor kortsiktig usikkerhet i pengemarkedet, sier han.

- Liten forskjell

Heller ikke makroøkonom Knut Magnussen i DnB Nor Markets tror redningspakken har gjort eller vil komme til å gjøre en stor forskjell for rentenivået.

- Det var ventet på forhånd at redningspakken skulle gå igjennom Sentatet, så derfor var det ikke rimelig å forvente at det skulle gi positiv effekt, sier han til E24.

Hvis de høye pengemarkedsrentene ikke kommer ned kan Gjedrem bli nødt til å sette ned styringsrenten raskere enn tidligere antatt, skriver han i en rapport fra banken torsdag.

- Vedvarer de høye pengemarkedsrentene tilsier det at styringsrenten bør settes ned mer og raskere enn det vi så langt har anslått, sier Magnussen her.

Les også: Bankene varsler rentehopp.

"Dramatisk"

Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork som onsdag oppfordret Gjedrem til å handle, påpeker også i dagens rapport fra banken at noe må gjøres.

- Hvor mye ansvar sentralbanken skal ta for renter med litt mer løpetid er mer av et skjønnsspørsmål. Men når énmånedsrenta ligger nær 3,5 prosentpoeng over Norges Banks foliorente, er det i alle fall ingen tvil om at situasjonen er dramatisk, skriver Mork.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. - Gjedrem presser renten opp

  2. Laveste rente på over 2 år

  3. Venter kraftig rentekutt før nyttår

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny oppgang i renten

  6. Spår rentestup til sommeren