Bjerke: - Vi har høy beredskap

DnB Nor-sjef Rune Bjerke mener det er overdreven pessimisme i markedet for bankens eksponering mot shippingsektoren, men innrømmer at de har høy beredskap og er i tett dialog med selskapene.

Publisert:

Shipping- og næringseiendomssektoren skaper store bekymringer for banksektoren, så også for DnB Nor

OSE

DNBNOR

.

Nylig ble det også klart at banken har syndikert et lån til rederiet Genco

NYSE

GNK

tilsvarende knappe 10 milliarder kroner.

- Er du bekymret for DnB Nors låneeksponering mot shippingsektoren?

- Jeg kan si at vi har høy beredskap når det gjelder dette, sier konsernsjef Rune Bjerke til E24.

Han forteller at banken er i tett dialog med shippingselskapene, men understreker at dette ikke skjer i en grad som er utover det som er normalt.

Frykt i markedet

Torsdag morgen holdt DnB Nor-sjefen et innlegg under et frokostmøte i regi av tenketanken Civita der finanskrisen var tema. Der la han stor vekt på at det må komme smarte, raske og målrette tiltak for å stabilisere økonomien fremover.

En stor hodepine for Bjerke den siste tiden er problemene i shippingsektoren, som banken har en betydelig eksponering mot.

Flere markedsaktører som tror banken kan vente seg store tap på utlån her i tiden fremover, og nylig nedgraderte ratingbyrået Moody's fremtidsutsiktene for noen av segmentene DnB Nor opererer i fra "stabil" til "negativ".

Dette har skapt frykt i aksjemarkedet, som ikke har vært nådig mot storbanken. Mens aksjekursen raste 10 prosent tirsdag, sank den ytterligere 15 prosent onsdag. Torsdag formiddag er det fortsatt de røde tallene som dominerer.

Ingen tap

Imidlertid mener Bjerke det er verdt å merke seg at banken hittil har hatt svært små tap på utlånene til den kriserammede shippingsektoren.

- Vi hadde ingen tap på denne sektoren i tredje kvartal i år, da var det andre områder som var mye mer utsatt. Lån til eiendomssektoren i Danmark er et godt eksempel på dette, utdyper konsernsjefen.

Konsernsjefen tror nå at flere ser mørkere på utsiktene enn det er grunnlag for.

- Jeg sier ikke at vi ikke står foran betydelige utfordringer, sier Bjerke, og legger til:

- Men markedet har vært overdrevent pessimistiske på vegne av noen segmenter.

Han peker på at bankene nå er inne i en omfattende omstillings- og læringsprosess, der det må tenkes nytt.

Les også: Moody's frykter store tap for DnB Nor.

- Er der vi skal være

En av hovedårsakene til at Moody's valgte å nedgradere noen av utsiktene, var at DnB Nor har "store lån til noen få kunder", og at "en slik konsentrasjon på enkeltkunder kan være uheldig i dagens marked".

Det vil ikke konsernsjefen være med på.

- Vi har nedfelt i våre retningslinjer at vi ikke skal ha mer enn 10 prosent av utlånsporteføljen i shipping og offshore. Der er vi i dag. Vi har også lovet at vi skal diversifisere, og det har vi gjort, fastslår Bjerke.

I tillegg skal DnB Nor samarbeide med de beste rederne, som har den yngste flåten.

- Dette synes jeg også at vi har fått til, understreker han.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert: