Yaras rapporter

Yara-smell i første kvartal

Gjødselprodusenten Yara legger frem tall for første kvartal. Et valutatap bidrar til at selskapet går i minus på bunnlinjen.

Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Yara leverer et resultat etter skatt på minus 117 millioner dollar i første kvartal. I samme periode året før var resultatet på 96 millioner dollar.

Et tap på papiret på rundt 300 millioner dollar grunnet endringer i valutakurser var noe av årsaken til nedgangen i resultatet.

Selskapet leverer en omsetning på 2,83 milliarder dollar i første kvartal, fra 3,01 milliarder dollar på samme tid i fjor.

Yara-aksjen steg 1,06 prosent på Oslo Børs kort tid etter åpning torsdag, men snudde like etter ned til minus 1,77 prosent.

Det var ventet omsetning på 2,91 milliarder dollar og resultat etter skatt på 119 millioner dollar, Ifølge tall fra TDN Direkt.

Yara bruker mye gass i produksjonen, og selskapet venter at gasskostnadene vil falle med 100 millioner dollar i andre kvartal og 50 millioner dollar i tredje kvartal sammenlignet med ett år siden.

– Driften går tilnærmet normalt

Justert brutto driftsresultat (ebitda) ble på 504 millioner dollar i første kvartal, noe som er en oppgang fra 464 millioner dollar året før.

– Yara leverer økte resultater, med ebitda eksklusive spesielle poster opp ni prosent, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara.

– Yaras drift går tilnærmet normalt, og resultatene reflekterer høyere leveranser med god fremdrift i planting og gjødsling på den nordlige halvkule, legger han til.

Holdt på utbyttet

Mens flere andre børsselskaper har kuttet i utbyttene etter coronakrisen, har Yara fastholdt planene om å betale ut 15 kroner per aksje i utbytte til sine eiere.

Torsdag meldte Norges største selskap, Equinor, om et kutt i utbyttet på nesten 70 prosent til 9 cent per aksje. Grepet kommer etter et dramatisk fall i oljeprisene, som var nede i 18 dollar fatet denne uken.

Av de største selskapene på Børsen er det Yara, Telenor og Kongsberg-Gruppen som har falt minst i år. Yara-aksjen er ned drøye fire prosent siden nyttår, til 350,40 kroner.

Yara er det femte mest verdifulle selskapet på Oslo Børs, med en markedsverdi på 95 milliarder kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Yaras rapporter
  2. Yara
  3. Resultatrushet

Flere artikler

  1. Yara dropper børsnotering av separat selskap

  2. Yara foreslår tilleggsutbytte etter sterkere resultat

  3. Yara med milliardutbytte og ny, grønn enhet

  4. Svakere fra Subsea 7 – vurderer nedbemanninger

  5. Flatt på Oslo Børs - SAS steg over 16 prosent