Røkke og Andresen kan tape stort på Cxense-salg

Teknologiselskapet Cxense kan bli solgt til en konkurrent for en brøkdel av verdien fra noen år tilbake. – Verdimessig har ikke dette vært en god investering, medgir Aker.

TAPER PÅ CXENSE: Kjell Inge Røkkes Aker har sett investeringen i Cxense falle kraftig i verdi.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Kjell Inge Røkkes Aker og Johan H. Andresens Ferd kjøpte seg inn i Cxense i 2016, og har siden deltatt i flere aksjeemisjoner i det norske teknologiselskapet.

Det har ikke vært noen lukrativ investering. Mandag takker de to investorene ja til et bud som gir et tap på flere titalls millioner kroner.

Cxense har hatt flere kjente investorer på eiersiden, men aksjen har blitt en av taperne på Oslo Børs. Kursfallet er på 90 prosent de siste tre årene.

Nå kan selskapet bli solgt etter at den amerikanske konkurrenten Piano Software har lagt inn et bud på 351 millioner kroner.

Mens Ferd ligger an til et tap på nærmere 80 millioner kroner, går Akers investeringer i minus drøye 40 millioner kroner.

Det viser en gjennomgang E24 har gjort av aksjekjøpene.

E24 (+): De mest overprisede aksjene på Oslo Børs

– Vi har lært mye

De to investorene kjøpte seg inn i Cxense gjennom en emisjon på 120 kroner per aksje i mai 2016, deltok i en kapitalinnhenting til 40 kroner per aksje i august året etter og nå sist i februar da Cxense solgte nye aksjer med en kurs på 7 kroner.

I tillegg har Ferd og Aker kjøpt aksjer i markedet.

Kommunikasjonsdirektør Atle Kigen sier at Aker gikk inn i Cxense fordi de var nysgjerrige på kunnskaps- og teknologimiljøet knyttet til selskapet.

Les også

Røkke har funnet mer olje i Ghana: – Aker vil forbli i førersetet

– Vi har hatt dette som en lyttepost, og verdimessig har ikke dette vært en god investering for oss, men vi har lært mye og har etablert Cognite som vi er veldig stolte av, sier Kigen, med henvisning til IT-selskapet som springer ut fra Aker-systemet.

– Vi gikk inn i flere selskaper for å lytte og lære. Så har det kommet et bud fra en industriell aktør, og vi har akseptert, sier han.

Kigen kaller Cxense-investeringen en «viktig kilde for å lære».

– Vi gikk inn og var helt åpne på at dette er en finansiell investering i et spennende, innovativt teknologi- og kunnskapsmiljø, sier kommunikasjonsdirektøren.

Ferd-sjef Morten Borge har ikke besvart E24s henvendelse om investeringen.

Les også: Milliardras for Kjell Inge Røkkes Aker

AKSJEKOLLAPS: Fra toppen på 150 kroner har Cxense-aksjen stupt til 14,95 kroner.

Foto: Infront

Røde tall

Cxense leverer teknologi som gjør at kundene kan tilpasse sitt innhold på internett til den enkelte bruker, og har blant annet internasjonale mediehus som Wall Street Journal og spanske El Pais på kundelisten.

Regnskapene viser at selskapet ikke har tjent penger, samtidig som den raske veksten har stoppet opp de siste årene.

Les også

Akers IT-satsing Cognite henter kloke hoder verden over til Norge: Mener vi må bli bedre på egenreklame

Fra 2013 til 2016 gikk omsetningen opp fra 5,6 til 22 millioner dollar, og aksjekursen nådde toppen på nesten 150 kroner sommeren for tre år siden.

I de to neste årene gikk derimot inntektene tilbake til rundt 20 millioner dollar.

Samtidig har Cxense notert et underskudd etter skatt hvert år. Det største minusresultatet på drøye 32 millioner dollar kom i 2017, mens det samlede tapet siden 2013 er på over 80 millioner dollar.

Ferd er i dag største eier med 10,6 prosent av aksjene, mens Aker Capital er fjerde største aksjonær med en eierandel på 5,6 prosent.

Cxense meldte mandag morgen om budet fra Piano Software på 16 kroner per aksje. Det gir en premie på 152 prosent fra fredagens sluttkurs på 6,36 kroner.

På Oslo Børs steg Cxense 135,06 prosent mandag, til 14,95 kroner.

Les også

Dumpet Elkem-aksjer for 85 millioner før kursraset

Les også

Har tatt ut 4,3 mrd. de siste ti årene

Les også

– Finansielt sett har det egentlig gått bedre enn vi trodde

Her kan du lese mer om

  1. Kjell Inge Røkke
  2. Johan H. Andresen

Flere artikler

  1. Røkkes verdier får et lite løft etter milliardsmell

  2. Rec-aksjen stiger og stiger - Aker og Røkke er i tenkeboksen

  3. Markedsuroen sprer seg til Oslo Børs

  4. Annonsørinnhold

  5. Jens Ulltveit-Moes Rec-exit: Har tapt over 900 millioner på fem år

  6. Ferd dumper oljeserviceaksjer