Hydros Brasil-trøbbel

Hydro: Siste Alunorte-restriksjon er fjernet

Den 19 måneder lange embargoen mot Hydros Alunorte-anlegg er over, etter en avgjørelse i en brasiliansk domstol. – En milepæl, mener konsernsjefen.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Torsdag løftet den føderale brasilianske domstolen i Belem den siste embargoen på Alunotres nye deponi for bauksittrester. Beslutningen om å fjerne embargoen fra straffesøksmålet kommer etter at den samme embargoen ble fjernet fra det sivile søksmålet forrige uke.

Det melder selskapet i en børsmelding natt til fredag.

– Dette er en milepæl for Alunorte og vil bidra til vår agenda mot et mer lønnsomt og bærekraftig Hydro, sier Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim.

Etter beslutningen kan Alunorte igjen gjenoppta installasjons- og oppstartsaktiviteten ved deponiet. Dermed er den 19 måneder lange embargoen som har begrenset aktiviteten ved anlegget, over.

Les på E24+

Henger du ikke med i Hydro-valsen? Her er syv grafer om valsede produkter

– Vi er glade for å kunne gjenoppta installasjons- og igangkjøringsaktivitetene på dette topp moderne avfallsdeponiet, som er den eneste langsiktige løsningen for bærekraftig og robust virksomhet ved Alunorte, sier John Thuestad, konserndirektør for forretningsområdet Bauksitt & Alumina.

– Dette er gode nyheter for våre hardtarbeidende ansatte, for kunder og for alle lokale interessenter som har bidratt til å gjøre dette mulig, fortsetter han.

Tror på full kapasitet neste år

Da E24 møtte konsernsjef Aasheim under Hydros kapitalmarkedsdag tirsdag, ble hun spurt om selskapet har noen anslag på når man kan komme opp i full produksjon på anlegget.

– Nei, vi har ikke det. Vi kommer ut av 2019 med en takt på 85–95 prosent. Og så er det ytterligere optimalisering, men gjennom 2020 vil vi komme opp i full kapasitet. Akkurat når det skjer, tør jeg ikke si, sa Aasheim.

– Vi skal være oppe i full kapasitet ved utgangen av 2020 sånn at vi får et helt år med full produksjon av 6,3 millioner tonn i 2021, sa hun videre.

Les også

Hydro kutter 2.200 årsverk frem mot 2023

Problemene ved Hydro-eide Alunorte startet med et kraftig regnskyll og utslipp av regnvann fra fabrikkområdet ved anlegget på starten av fjoråret, hvoretter miljømyndigheter og en regional domstol påla redusert produksjon.

Lokalbefolkningen beskyldte også Hydro for giftige utslipp, noe som Hydro benektet. Det ble ikke bevist og selskapet har hele tiden benektet at utslippene var giftige.

Hydro-sjefen drar til Brasil

Hydro har iverksatt flere tiltak for å imøtekomme lokalbefolkningen, blant annet utdanningsprogram og andre sosiale tiltak.

Til helgen skal Hydro-sjefen selv ned til Brasil for å møte lokalbefolkningen.

– Dette er et veldig ressurssvakt samfunn, så det å høre hva de er opptatt av er veldig spennende. I stedet for å komme som et stort internasjonalt selskapet og tre løsninger ned over hodet på de lokale, må vi finne løsninger sammen, sa Aasheim tirsdag.

– Ønsker lokalbefolkningen at dere trekker dere ut?

– Det er litt forskjellig avhengig av om det er folk som vil ha jobb, men det er også mye diskusjon rundt næringsvirksomhet og urbefolkning. Den spenningen der, den ligger jo der.

Les også:

Les på E24+

(+) Bloomberg-kommentar: Verdens oljesikkerhet står i fyr

Les på E24+

(+) De styrer milliarder i norske fond. Dette er de nye, unge forvalterne

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hydros Brasil-trøbbel
  2. Hydro
  3. Alunorte

Flere artikler

  1. Hydro tror det er snakk om dager før Alunorte-embargo løftes

  2. Alunorte-saken har kostet Hydro 2,4 milliarder

  3. Hydro håper å få gjenåpne avfallsdeponi i Brasil

  4. Strømbrudd-trøbbel for Hydro i Brasil

  5. Pareto tror Brasil-trøbbel vil påføre Hydro milliardtap