Dette skal forhindre et nytt «Black Monday»

19. oktober var det 30 år siden det største éndagsfallet på Dow Jones noensinne. I dag lener man seg på teknologien for å unngå et nytt krakk av tilsvarende dimensjoner.

PANIKK: Bildet viser den frenetiske aktiviteten på handelsgulvet i New York mandag 19. oktober 1987.

Foto: Peter Morgan AP
Publisert:,

Den 19. oktober 1987 står Art Cashin, handelssjef hos meglerhuset Paine Webber, opp før daggry. Han registrerer at børsen i Hongkong har falt rundt 10 prosent og at flere av de øvrige verdensmarkedene ser svake ut.

Dette skal imidlertid vise seg å kun være en forsmak på det som skal komme.

Kort tid etter at markedet åpner, blir det klart at det vil bli «en veldig spesiell og veldig farlig dag», mimrer Cashin i et intervju med CNBC.

– En megler sa at det var som en bisar drømmesekvens – ingenting virket ekte, sier Cashin.

I løpet av dagen noterte Dow Jones Industrial Average det uten sidestykke største fallet i indeksens historie.

Den stengte ned 508 poeng. I dag høres ikke dette så altfor ille ut, men det innebar da en nedgang på 22,61 prosent – på én dag.

– Ved vannhull etter vannhull rapporterte meglere og spesialister igjen og igjen om hvor presset de var på ressurser. Wall Street kunne ikke overleve nok en dag som dette. Heldigvis lot bartenderen dem sette drinkene på regningen, minnes Cashin.

Saken fortsetter under bildet ...

MARKEDSVETERAN: Arthur «Art» Cashin (høyre) avbildet under finanskrisen i 2008.

Foto: Mary Altaffer AP

– Har lært

Nøyaktig 30 år senere er de amerikanske markedene igjen på rekordnivåer. Dow Jones-indeksen brøt denne uken 23.000 poeng for første gang, og er nå priset til nærmere 19 ganger selskapenes forventede inntjening.

Kan et krakk tilsvarende det som i 1987 finne sted igjen?

Les også:
Kommentar: Krakk eller fartsdump?

– Vi har lært mye av fortidens feil når det kommer til reaksjon og overreaksjon, sier handelssjef Ken Polcari ved O‘Neil Securities til Reuters.

Spesielt trekkes et sterkere regelverk frem.

– Vi har nå evnen til å stenge ned ting for en periode. (Vi kan) revurdere situasjonen, forsøke å anslå hva som er den beste måten å gjenoppta handelen på og se på ting med et mer edruelig blikk, sier markedsstrateg Art Hogan hos Wunderlich Securities til samme nyhetsbyrå.

Automatisk handelsstopp

I etterkant av krasjet i 1987 innførte det amerikanske finanstilsynet såkalte «circuit breakers». En «circuit breaker» er en automatisk handelstopp.

STORE OVERSKRIFTER: Slik dekket amerikansk presse «Black Monday» i 1987.

Foto: AP

Tilsvarende finnes på for eksempel Oslo Børs i dag.

Under de nåværende reglene pauses handelen på S&P 500-indeksen, som har erstattet Dow som hovedindeks i New York, i 15 minutter dersom markedet faller mer enn syv prosent.

Videre vil handelen igjen bli pauset ved fall på 13 eller 20 prosent, avhengig av når i handelsdagen fallet finner sted.

I tillegg til dette ble det i 2012 innført en regel kalt «Limit-Up Limit-Down», som forhindrer aksjehandler utenfor et visst intervall. Dersom dette finner sted, vil det også utløse en handelsstopp (oversikt over de ulike bevegelsene som utløser dette, finnes eksempelvis her).

Det det finnes også regler som forhindrer shortsalg – posisjonering for kursfall – dersom en aksje faller mer enn ti prosent. Målet med dette er at investorene som sitter i såkalte «long-posisjoner» skal vite at de kan komme seg ut før shortselgerne går til aksjon.

Saken fortsetter under bildet ...

DÅRLIG STEMNING: De er «lange i maska», de forbipasserende som skuer inn på en elektronisk oversikt over aksjekurser 19. oktober 1987.

Foto: G. Paul Burnett AP

– Vil bli grisete

Er dette nok til å forhindre et nytt krasj, eller kan 19. oktober 1987 gjenta seg?


minE24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer oglast ned her!

– Alt er mulig. Med fremveksten av datateknologi og med hastigheten teknologi har endret markedet, er det absolutt mulig, sier direktør Peter Costa hos Emipre Executions.

Professor James Angel hos McDonough School of Business argumenterer overfor The Street at handelsstans-systemene sågar kan bidra til å forverre krakk.

Resonnementet bak dette er at investorene kan frykte at handelen vil stanse, og at dette kan utløse panikksalg.

Han er overbevist om at vi vil se noe lignende igjen.

– Vi vil sannsynligvis håndtere det på en mye bedre måte enn i 1987. Men når handelsstopp utløses i det brede markedet vil det sannsynligvis uansett bli grisete, sier han.

Les også

Kommentar: Krakk eller fartsdump?

Les også

Derfor overrasket alle de amerikanske storbankene

Les også

Trump-effekten ingen så komme: Pundet skyter fart

Her kan du lese mer om