Euronext tar kontroll over kraftbørsen

Euronext kjøper 66 prosent av aksjene i kraftbørsen Nord Pool. Verdien av kraftbørsen er satt til 850 millioner kroner.

CHARLES PLATIAU / X00217
  • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Euronext har inngått en avtale om å kjøpe 66 prosent av aksjene i Nord Pool, som er en ledende handelsplass for fysiske kraftkontrakter i Europa med hovedsete i Oslo og kontorer i Helsinki, Stockholm, Tallinn, Berlin og London.

Det fremkommer i en melding torsdag.

Verdien av Nord Pool er satt til 850 millioner kroner på kontant- og gjeldfri basis.

Euronext vil i henhold til en aksjonæravtale inngå et partnerskap med de nordiske og baltiske nettselskapene som i dag eier Nord Pool. Disse vil beholde en eierandel på 34 prosent gjennom et felles holdingselskap.

Les også

Les også: Nasdaq og Oslo Børs i tallstrid om markedsandeler

400 mill. i inntekter

Nord Pool ble etablert i 1993 og tilbyr krafthandel, clearing, oppgjør og tilhørende tjenester i det fysiske kraftmarkedet. Selskapet verken produserer, transporterer eller fastsetter kapasiteten som er tilgjengelig for markedet, står det videre i meldingen.

Nord Pool har et solid europeisk fotfeste med mer enn 360 kunder i 20 land. I 2018 hadde Nord Pool ca. 400 millioner kroner i inntekter og 524 TWh ble omsatt på markedene.

– Jeg er glad for at Euronext, et sterkt teknologidrevet, europeisk selskap, blir ny majoritetseier av Nord Pool. Euronext har ambisiøse ekspansjonsplaner i Norden og inngående kunnskap om børsteknologi. Det gjør selskapet til en ideell eier, og vil gi Nord Pool ytterligere styrke, sier Kari Ekelund Thørud, administrerende direktør i Nord Pool.

Les også

Et år etter Einar Aas’ fall: Kraftig nedgang i energihandelen

Lise Åserud / NTB scanpix

Vurderte flere nordiske oppkjøp

Etter milliardoppkjøpet av Oslo Børs siktet Euronext seg inn mot mer vekst i Norden. Toppsjefen utelukket ikke flere oppkjøp i Norge og Norden.

– Euronext må vokse «big time», for selv om vi er mye større enn Oslo Børs, så er vi også små i det store bildet, sa konsernsjef Stéphane Boujnah i Euronext, da han inntok podiet på Oslo Børs’ jubileumskonferanse i september.

Stéphane Boujnah leder selskapet som i juli formelt tok over eierskapet av Oslo Børs VPS for om lag 6,8 milliarder kroner.

Det skjedde etter en halvår lang oppkjøpskamp Euronext utkjempet mot det amerikanske børskonsernet Nasdaq. Nasdaq eier børsene i København, Helsinki og Stockholm.

– Vi kan komme til å vurdere å gjøre flere oppkjøp i Norge eller i Norden. Oslo Børs er svært relevant for Euronexts suksess i Norden, sa Boujnah.

Les også

Les også: Euronexts planer for Oslo Børs: Skal spare 120 millioner i året

Vil bli del av Euronexts kompetansesenter

Nord Pool vil bli en viktig del av Euronexts kompetansesenter for råvarer som ledes fra Oslo av Håvard S. Abrahamsen. Selskapet vil dra fordel av Euronexts nettverk i Europa, mens de ansatte får internasjonale karrieremuligheter i et europeisk konsern, skriver Euronext.

– En ekspansjon inn i kraftmarkedet er helt i tråd med Euronexts ambisjon om å bidra til å finansiere realøkonomien. Ved å slå seg sammen med Euronext vil Nord Pool være enda bedre posisjonert for å støtte det grønne skiftet. Med 140 høykompetente ansatte vil Nord Pool styrke vår tilstedeværelse i Norden samt vårt kompetansesenter for råvarer i Oslo, sier Stéphane Boujnah, konsernleder i Euronext.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksjelive
  2. Euronext
  3. Oslo Børs
  4. Råvarer

Flere artikler

  1. Euronext satser på klimavekst med NordPool-oppkjøp

  2. Euronexts planer for Oslo Børs: Skal spare 120 millioner i året

  3. Endrer ikke Børsens åpningstid: – Vi imøtekommer lokale ønsker

  4. Euronext bekrefter: Vil legge inn bud på Italia-børsen

  5. Skyhøye ambisjoner for droneselskap