Mercell med knallsterk børsdebut – vil ta Europa med storm

Teknologiselskapet satser kraftig gjennom egen vekst og oppkjøp på offentlige anskaffelser i Europa. Hundre selskaper er allerede vurdert – nå skal de på oppkjøpstokt.

PÅ BØRS: Administrerende direktør Terje Wibe er klar for oppkjøp av selskaper i Europa. Bildet er tatt ved inngangen til Oslo Børs.

Erik Steinsbu Wasberg
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Teknologiselskaper er i vinden om dagen. Samme vår som noteringen av Ayfie og Pexip, debuterer også det norske teknologiselskapet Mercell på børs.

Markedet er tjenester for offentlige anskaffelser – der ambisjonen er å bli ledende i Europa. Fra før holder de stand hjemme i Norge og i Danmark.

Aksjene tikket over åtte kroner rett etter børsåpning torsdag.

Erik Steinsbu Wasberg

Aksjene bykset fra start – og var opp med hele 20 prosent kun minutter etter at administrerende direktør Terje Wibe kunne ringe i børsbjellen.

– Vi har hatt en veldig god utvikling i mange år, først organisk – med å bygge sten for sten. Da vi fikk inn Viking Venture på eiersiden så begynte vi å legge planene for videre vekst, kommenterer Mercell-sjef Terje Wibe.

– Vi måtte ta litt sats og tenke litt stort og internasjonalt, kanskje litt unorsk. Så langt har vi lyktes veldig godt med det, sier han.

Les på E24+

Investtechs sommerskole del 1: Slik vurderer du risikoen i en aksje

Målet er å oppnå årlige abonnementsinntekter (gjerne forkortet ARR) på 650 millioner kroner i løpet av 2025. EBITDA-marginen vil være på over 40 prosent, om Mercell når målene de har satt seg.

Mercell, som ble startet opp i 1999, har hovedkontor i Oslo. De sier selv at de vil bli et slags «Finn.no» for offentlige anskaffelser i Europa.

Tre av seks i konsernledelsen har bakgrunn fra nettopp Finn.no. Rubrikkselskapet er for ordens skyld stort sett eid av Schibsted, som igjen eier E24.

Administrerende direktør Terje Wibe og finansdirektør Fredrik Eeg i midten fra venstre. På flankene er Viking Investor-partnerne Joar Welde og Erik Hagen.

Erik Steinsbu Wasberg

Oppkjøpstokt

En viktig del av vekststrategien til Mercell er nettopp oppkjøp. Flere selskaper er allerede blitt en del av konsernet.

Selskapet ønsker å bli det ledende selskapet i bransjen i Europa – ikke bare i Danmark og Norge.

Et kart fra investorpresentasjonen rett etter børsnotering viser likevel mange land der selskapet ennå ikke har noe fotfeste.

Det er fortsatt noen grå plasser rundt omkring i Europa?

– Vårt mål er å bli ledende i vår kategori, men vi trenger ikke nødvendigvis å være ledende i hvert europeisk land. Vi må bli store i noen av de store landene, svarer Mercell-sjefen.

– Jeg har ikke lyst til å røpe konkrete planer, men vi har jobbet godt og lenge med å identifisere konkurrentene våre i Europa og har en plan for hvordan vi skal gå frem, fortsetter Wibe.

Hundre selskaper er identifisert som mulige oppkjøpsmål. Ti av dem er på egen «shortlist».

Mercell er imidlertid ikke kun på nett, noe toppsjefen mener er en styrke.

– Det har vært et sterkt fokus hos oss å bygge sterke salgsorganisasjoner i hvert land. Vi er ikke en ren nettbasert tjeneste, der alt skjer via online. Vi har fysiske salgsenheter – og det er en styrke for oss, sier han.

Les på E24+

Starter kryptohedgefond med investorprofiler på laget

Hentet friske penger

Selskapet hentet friske penger til en tegningskurs på 6,75 kroner. Torsdag handles aksjen til 8,14 kroner, noe som verdsetter selskapet til like over 2,38 milliarder kroner.

Det ble hentet inn til sammen 450 millioner kroner gjennom en rettet emisjon. Noen av de eksisterende aksjonærene solgte seg samtidig ned. Den rettede emisjonen ble overtegnet over ti ganger.

DNB Asset Mangement og Luxor Capital Group kjøpte seg inn i selskapet, sammen med blant annet svenske Robur og TIN Fonder.

De friske pengene skal brukes til videre oppkjøp, men også blant annet produktutvikling og finansieringen av organisk vekst.

En av dem som sitter på en solid gevinst er nettopp storeier Viking Ventures, som holder til i Trondheim og investerer i lovende programvareselskaper. De kom inn på eiersiden i 2018.

Viking Ventures solgte seg noe ned i forbindelse med emisjonen, men har fortsatt planer om å være en aktiv eier fremover. Partnerne sier ventureselskapet har en «svært god gevinst».

Viking Venture er storeier i selskapet. Her med Erik Fjellvær Hagen og Joar Welde.

Erik Steinsbu Wasberg

Valgte Merkur

Teknologiselskapet gikk på børs i en tid der flere og flere investorer har blitt sultne på muligheter.

Norgessjef Peter Straume i meglerhuset ABG Sundal Collier uttalte nylig til E24 at de «nesten ikke har sett et slikt marked i manns minne – med både interesse og kapital tilgjengelig».

– Hvorfor ville dere på børs?

– Det er tidkrevende med oppkjøp om man ikke er på børs. Det blir aldri noe tvil på hvilken verdsettelse vi har, sier Wibe.

Mercell ble notert på Merkur Market, som er en handelsplattform hos Oslo Børs med raskere opptaksprosess og mindre omfattende krav og forpliktelser enn hovedlisten.

– Hvorfor valgte dere Merkur Market?

– Vi gikk i dialog med våre finansielle rådgivere, ABG Sundal Collier og Pareto Securities, og begge sa det samme tilbake til oss. Ut ifra deres vurdering er en notering på Merkur det riktig å gjøre. Om vi senere kommer på hovedlisten, får tiden vise, svarer Wibe.

Les på E24+

Børsdirektøren røper sin «usexy» private sparing: – En god reise så langt

Quizselskapet Kahoot, gjenvinningsselskapet Quantafuel og Røkkes krillsatsing Aker BioMarine er blant selskapene som handles på nettopp Merkur Market.

– Mange snakker varmt om at Merkur Market har blitt en attraktiv markedsplass, særlig etter at noen viktige teknologiselskaper har kommet inn, sier Mercell-sjefen.

– Inntrykket fra internasjonale investorer, fra USA og Sverige blant annet, er at Merkur Market er en fullverdig og velfungerende markedsplass, sier han.

Oslo Børs er tungt lastet med blant annet olje, fisk og shipping. Men i det siste er mange av noteringene nettopp teknologiselskaper.

– Vi har hatt en stor rekke med investormøter, og mange av de ga uttrykk for at Oslo Børs var et veldig godt og riktig sted for teknologiselskaper å notere seg, uansett nasjonalitet, sier Wibe.

Mercell ringte børsdagen inn. Samtidig tikket aksjene oppover.

Erik Steinsbu Wasberg

Lokker med ESG-stempel

Såkalte ESG-aksjer har vært i kraftig medvind den siste tiden. Mange investorer og fond jakter aksjer som oppfyller kriteriene for å være klimavennlige og ta hensyn til samfunnet.

ESG står for «environmental, social and corporate governance».

– E-en går på at overgangen til digitale anbudsprosesser sparer livet til svært mange trær. Før Mercell jobbet jeg som partner i et konsulentselskap som jobbet mye med offentlige anskaffelsesprosesser, og ble overrasket over hvor mye papir som faktisk kom inn døren i forbindelse med anbudsprosessene, sier Wibe.

– Vi snakker noen ganger om store pappesker fra hver tilbyder, sier han.

Les på E24+

Kolonial-gründeren traff planken med aksjetips

Les på E24+

Veien til den hellige gral: Slik timer du aksjemarkedet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Euronext Growth
  2. Oslo Børs
  3. Børsnotering

Flere artikler

  1. Stadig flere til Oslo Børs-lillebror Merkur Market

  2. Mercell kjøper Visma-selskap for drøyt 2 milliarder

  3. Teknologi stormer frem på Børsen: Venturefond peker på «tvangsdigitalisering»

  4. Sendte betongskanner-selskapet Elop ned på Oslo Børs første handelsdag

  5. Mercell varsler flere oppkjøp etter onsdagens milliardavtale