Dette skjer denne uken: Flere kjemper skal i resultatilden

Flere av de største selskapene på Oslo Børs skal legge frem tallene for «coronamånedene» april, mai og juni. Samtidig sparkes resultatsesongen i USA i gang for alvor.

RESULTATSESONG: Mens mange nordmenn nyter sommerferien, hviler ikke Oslo Børs denne uken.

Håkon Mosvold Larsen
  • Emilie Marie Kjøle
Publisert: Publisert:

DNB, Yara, Aker og Aker BP er blant tungvekterne som leverer regnskapet for andre kvartal denne uken. Det gjør også blant andre XXL, Orkla, Telenor og Kongsberg Gruppen.

I tillegg skal tre selskaper børsnoteres i Oslo.

På Wall Street skal blant andre Netflix, Pepsico og Delta Air Lines i ilden. Nesten hundre selskaper i den brede S&P 500-indeksen leverer tall denne uken.

Når det gjelder nøkkeltall, er det stille her til lands etter publiseringen av både BNP- og inflasjonstall forrige uke.

Se listen over selskapene som leverer resultat og kalenderen for uken lenger ned i saken.

Les på E24+

Investtechs sommerskole del 1: Slik vurderer du risikoen i en aksje

Spår nye milliardtap for DNB

Allerede mandag kommer det tall fra Norges største bank, DNB. Etter at banken satt av 5,8 milliarder kroner til lånetap i første kvartal, er det knyttet spenning til de nye tallene.

For andre kvartal tilsier snittforventningene DNB selv har sammenstilt at banken i andre kvartal levere en inntjening på 2,98 milliarder kroner før skatt, men analytikeranslagene varierer mellom 1,3 til 4, 5 milliarder kroner. Tapsavsetninger er i snitt ventet å være på 3,6 milliarder kroner i andre kvartal.

– Ingen stor påvirkning

Flere nøkkeltall er oppført på kalenderen, men ifølge sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank er det relativt få av disse som vil kunne få stor påvirkning på finansmarkedene kommende uke.

– Tirsdag kommer industritall fra eurosonen, og tallene for mai vil trolig vise en positiv månedlig vekst etter markant fall i april, sier Lie.

– Men tallene er allerede relativt gamle, og investorene er fokusert på realtidsdata som oppdateres mer hyppig, legger han til.

Sjefstrategen nevner at amerikanske inflasjonstall for juni vil også kunne få oppmerksomhet denne uken. Kjerneinflasjonen ventet å ligge på 1,3 prosent for juni, og vil derfor ha begrenset «sjokk-potensial» ifølge Lie.

I løpet av uken kommer også amerikanske industri- og detaljhandelstall for juni.

Les på E24+

Ivar Tollefsens metode: Slik bygde han et europeisk eiendomsimperium

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Foto: Cicilie S. Andersen, E24

«Beige Book»

– Siden tallene publiseres med et tidsetterslep på en måned, er de fanget opp i en periode med fortsatt godt driv i gjeninnhentingen for amerikansk økonomi, sier seniorøkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov.

I likhet med Lie mener han at nøkkeltallene som kommer denne uken ikke vil gi noen indikasjon på hvordan tilstanden er akkurat nå.

Han trekker særlig frem situasjonen i USA hvor flere delstater har måttet stenge igjen, etter oppblomstringen av smittetilfeller den siste tiden.

– Det kan imidlertid virke som at det nåværende momentumet i amerikanske økonomi har begynt å dempe seg litt igjen som følge av utviklingen av corona, dersom man ser på litt mer høyfrekvensstatistikk, sier Gonsholt Hov.

Seniorøkonomen mener derfor at det er verdt å nevne at den amerikanske sentralbanken onsdag kveld legger frem «Beige Book». Dette er en løypemelding med Federal Reserves vurdering av tilstanden i amerikansk økonomi.

Les på E24+

Børskommentar: Oppblåste aksjekurser gir proffene mulighet til å melke amatøren

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Cicilie S. Andersen, E24

Rentemøte

Av begivenheter i utlandet trekker Gonsholt Hov frem rentemøte hos Den europeiske sentralbanken (ESB) på torsdag.

Etter forrige møtet da det blant annet ble bestemt å øke støttekjøpene i coronakriseprogrammet (PEPP) med 600 milliarder euro, er det ikke ventet noen endringer i den nåværende pengepolitikken.

– Det vil trolig ikke komme noen ny grep fra ESB i denne omgang. De trappet opp stimulansetiltakene for bare en måned siden, og det på en måte som overoppfylte markedets forventninger. Etter det har de selv uttrykt at de nå har bedre tid til å vurdere virkningene for den økonomiske aktiviteten, sier Gonsholt Hov.

– Men det er uansett alltid interessant å høre deres vurderinger av hvordan det går med økonomien, legger han til.

– Kan overraske positivt

Resultatsesongen er for alvor i gang i USA, hvor omtrent 20 prosent av selskapene i S&P 500 legger frem tall for andre kvartal.

I tillegg til Pepsico og Netflix kommer bankgigantene JP Morgan, Bank of America, Goldman Sachs og Wells Fargo med ferske resultater.

Ifølge Lie i Danske Bank er den gjennomsnittlige forventningen et fall i inntjening per aksje på 44 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det vil i så fall være det største fallet siden fjerde kvartal i finanskriseåret 2008, da inntjeningen falt med 67 prosent, ifølge Refinitiv.

For finanssektoren er corona-dalen ventet å bli enda dypere, med et fall på over 52 prosent.

– Vi i Danske Bank ser gode muligheter for at resultatsesongen i USA kan overraske positivt, sier Lie og legger til:

– Med sterkere økonomiske nøkkeltall relativt til forventningene, en robust tendens for økt privat forbruk gjennom juni spesielt, høyere oljepriser enn i april og en svakere amerikansk dollar, taler det for medvind for selskapene mot slutten av kvartalet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
  2. Christian Lie
  3. Marius Gonsholt Hov

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: «Alle» venter på valget i USA

  2. Dette skjer denne uken: Resultat- og nøkkeltallrush

  3. Dette skjer denne uken: Rentemøte i Storbritannia og USA

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette skjer denne uken: Rentemøte, krisepakke og smitteutvikling

  6. Dette skjer denne uken: Regionalt Nettverk og Fed-beslutning