Delte meninger om valget av ny oljefondsjef: – Dette er skuffende
Espen Sirnes ved Universitetet i Tromsø frykter valget av en hedgefondforvalter kan gi mer aktiv forvaltning. Oljefondets første leder mener derimot ansettelsen er «glimrende».
– Jeg vil si dette er skuffende, sier Espen Sirnes, førsteamanuensis i finans ved Universitetet i Tromsø.
– Det Oljefondet trenger er ikke en praktiker som dette. Det er veldig klart at den aktive forvaltningen ikke har gitt meravkastning - den har gitt kostnader, sier han til E24.
Torsdag ble det klart at hedgefondforvalteren Nicolai Tangen blir ny sjef for Oljefondet etter Yngve Slyngstad.
Sirnes peker på nettopp Tangens bakgrunn som leder av hedgefondet AKO Capital.
Utnevnt til Oljefondet-sjef midt i en global krise
Han tror det kan bety at den aktive forvaltningen styrkes, noe han mener ikke er lønnsomt for Oljefondet. Ifølge Sirnes viser både data og teori at det er vanskelig å skape meravkastning ved aktiv forvaltning for et så stort fond.
– Dette vil ikke nedskalere den aktive forvaltningen i fondet, tvert imot. Det er et spor som ikke er hensiktsmessig for dette fondet, sier han.
– Glimrende valg
Oljefondets første leder, Knut Kjær, er av den helt motsatte oppfatningen.
– Jeg synes det er et glimrende valg. Jeg kan ikke tenke meg en person som er bedre kvalifisert til å ta over jobben enn Nicolai Tangen, sier han.
Kjær roser Tangens kompetanse som kapitalforvalter og sier han har vist at han er en god leder.
– Han er en kombinasjon av fagperson med imponerende erfaring og resultater og har bygget opp noe. Du får ikke det til uten at du er en meget dyktig leder.
I London har Tangen bygget opp og ledet et hedgefond som i dag har 70 ansatte, som har plassert penger for universiteter, veldedige stiftelser og familieselskaper.
Nå tar han over sjefsstolen i et fond som i stor grad investerer indeksnært.
Meglertopp om ny Oljefond-sjef: – Fantastisk for Norge
– Mange ting er felles
– Noe er klart forskjellig. Oljefondet er mye større og har et annet mandat enn det han hadde, men mange ting er felles også, sier Kjær.
Han viser til at lederen uansett må forstå markedet og risiko.
– Den evnen en god kapitalforvalter har til å forstå det underliggende, det trenger man også i Oljefondet.
– Det dreier seg om plasseringer i milliardklassen, og selv om man ikke skal være veldig aktiv i plukke vinnere må man ha et svært aktivt eierskap i forhold til å forstå risikoen i bedriftene og hvordan man som eier skal agere både på finansielle områder og bærekraftsområder.
Milliardæren bak den omdiskuterte kunstsiloen
Overrasket over valget
Espen Henriksen ved Institutt for finans ved Handelshøyskolen BI hadde ikke ventet at Tangen skulle bli valgt.
– Det er overraskende. Mest spennende er det hva Øystein Olsen har tenkt med å sette en åpenbart fremragende hedgefondforvalter til å lede det som i praksis er et indeksfond.
Henriksen sier Tangen åpenbart er dyktig.
– Forhåpentligvis er det et godt valg. Det virker som en mann som vil være en energisk leder og som kan være god til å profilere fondet.
Henriksen sier et spørsmål er hvordan Tangen vil lykkes med å følge den strategien som har vært en suksess for fondet, nemlig indeksnær forvaltning med lave kostnader heller enn å plukke enkeltaksjer.
– Det er ikke gitt at hans fenomenale suksess i AKO gjør at han vil lykkes med dette. Jeg håper at han gjør en god jobb med å forvalte våre felles penger.