Dette skjer denne uken: Siste fase av handelssamtalene

Denne uken vil Norges Bank offentliggjøre sin rentebeslutning, mens resultatsesongen på Oslo Børs fortsetter. Frankrike og Italia risikerer refs fra EU.  

IKKE LØSNING ALLIKEVEL?: Handelskrigen mellom verdens to største økonomier så ut mot å gå mot slutten. Etter planen skulle samtaler i Washington fullføres denne uken, men Donald Trumps Twitter-trusler søndag har satt det hele i spill.

Foto: Nicolas Asfouri AFP
 • Hans Jordheim
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

– Resultatrapporteringen vil fortsatt være i fokus neste uke, mens vi går inn i en mer stille uke for økonomiske nøkkeltall.

Det skriver Nordea Markets, med sjefstrategene Kjetil Høyland og Sigrid Wilter Slørstad, om uken som kommer.

Etter at tungvektere som Equinor, DNB og Telenor la frem sine resultater forrige uke, er det først og fremst det store antallet kvartalsrapporter, 89 i tallet, som vil prege den kommende.

Les også

Kommentar: Kjøp disse selskapene før kvartalsrapportene

Dramatisk søndag

Uken fikk en tøff start, da Donald Trump raslet med sablene søndag - og truet med skjerpet toll mot Kina.

Det har ført til frykt for at de planlagte handelssamtalene i Washington vil gå fløyten - og børsene i Asia reagerer skarpt ned.

For alle som håper på en løsning i handelskonflikten mellom USA og Kina, blir den kommende uken svært avgjørende. Samtalene mellom de to stormaktene går nå inn i siste og avgjørende fase.

– Vi regner med at partene runder av med å meddele at Donald Trump og Xi Jinping vil møtes i slutten av mai eller starten av juni for å underskrive en avtale, skriver Danske Bank i et notat før helgen.

Og før Trumps helgetwitring.

Blant de mer avgjørende punktene som partene må enes om før de kan underskrive en avtale er hvorvidt tollavgifter vil vedvare eller bli opphevet.

Likevel er det stor usikkerhet knyttet til utviklingen i handelssamtalene.

Tollhopp i slutten av uken?

USAs president Donald Trump skrev på Twitter at han vil øke tollsatsene mot Kina allerede førstkommende fredag.

– I ti måneder har Kina betalt 25 prosent toll på høyteknologiske varer verdt 50 milliarder dollar til USA og 10 prosent på andre varer verdt 200 milliarder dollar. Disse betalingene er noe av årsaken til vår økonomiske suksess. Varene med 10 prosent toll vil få 25 prosent toll fra fredag, skrev Trump på Twitter søndag.

Presidenten truet samtidig at det «snart» kan bli aktuelt å innføre toll på varer verdt 325 milliarder dollar, som i dag ikke er ilagt toll.

Han skrev også at handelssamtalene med Kina fortsatte, men at de gikk for sakte «fordi de forsøker å reforhandle».

LES OGSÅ(+): Syv mulige børsvinnere om handelskrigen tar slutt

Rentefokus

Det er ikke bare i Norge det er rentefokus, i USA vil investorer denne uken følge med på i hvor stor grad sentralbanksjef Jerome Powell har klart å drepe alt håp om et rentekutt i år, påpeker Nordea Markets.

Den sentrale aksjeindeksen S&P 500 vendte ned etter forrige onsdags rentemøte, da Powell ble tolket som mindre markedsvennlig enn det investorene hadde håpet på, da han tonet ned betydningen av den siste tidens svake inflasjon.

På fredag kommer ferske tall på kjerneinflasjonen for april.

Mot renteheving i juni

Vender vi snuten hjem til Norge igjen, venter renteavgjørelse fra Norges Bank på torsdag.

Det er imidlertid ikke all verdens spenning tilknyttet dette – det holdes ingen pressekonferanse og både Nordea Markets og Danske Markets synes enige om at sentralbanksjef Øystein Olsen tar sikte på neste renteheving i juni.

– Siden forrige rentemøte har vi fått høyere oljepris, svakere krone og lavere arbeidsledighet, noe som gjør at vi ikke er overrasket om de (Norges Bank, journ.anm.) kommer med signaler om en juniheving denne uken til tross for at det er et såkalt mellommøte uten inflasjonsrapport, skriver Lars Mouland og Nick Pausgaard Fisker i mandagens morgenrapport.

Styringsrenten ligger nå på 1,0 prosent og for øyeblikket har markedet priset junirenten til 1,12 prosent.

– Markedet priser inn omlag 50 prosent sannsynlighet for en renteheving i juni, og kommer det tydeligere signaler fra Norges Bank kan det gi 3-4 basispunkter høyere korte renter (altså til 1,15-1,16 prosent, journ.anm.), skriver Mouland og Pausgaard Fisker i morgenrapporten.

Meglerhuset begrunner dette med at det generelle makrobildet den siste tiden har vært på linje med det Norges Bank uttalte av forventninger i mars.

GA ETTER: Macron har lovet fordyrende tiltak for å blidgjøre landets borgere.

Foto: Blondet Eliot/abaca Pa Photos

Svar fra Tyskland

Ute i Europa ventes en rekke PMI-tall på mandag, men mest betydning tillegger Danske Bank onsdagens tall for industriproduksjonen i Tyskland.

Da blir vi forhåpentligvis noe klokere på hvordan det går med europeisk industri og Tysklands økonomiske vekst, påpeker de.

– Tysk industri har befunnet seg i sentrum for oppbremsingen i eurosonen og PMI-tallene tegner fremdeles et dystert bilde av industrien. Industriproduksjonen tok et dykk i andre halvår i 2018, men er kommet seg litt i de seneste måneder og vi ser en god sjanse for at stabiliseringen har fortsatt i mars, heter det i skrivet.

Fokus på underskudd i Frankrike

Meglerhuset vil også følge europakommisjonens vårprognose som legges frem tirsdag med interesse, og da spesielt vurderingene av økonomien i Frankrike og Italia.

I Frankrike har president Macron lovet skattekutt og høyere pensjon, etter måneder med demonstrasjoner fra misfornøyde borgere, noe som formodentlig vil sende det offentlige underskuddet til et nivå som tilsvarer 3 prosent av BNP, ifølge Danske Bank.

Til sammenligning vakte i fjor Italias foreslåtte budsjett, med et underskudd på 2,4 prosent av BNP, sterke reaksjoner fra EU.

Her er imidlertid statsgjelden av en annen dimensjon, den tilsvarer nå 132 prosent av landets BNP, og ifølge Danske Bank er det ventet at europakommisjonens rapport vil bekrefte at det blir vanskelig å klare å redusere denne nå.

– Hvis det kommer en ny reprimande fra kommisjonen, kan det skape frykt på finansmarkedene for at budsjettstriden mellom EU og Italia kan komme til å blusse opp igjen senere i år, heter det i meglerhusets notat.

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. USA
 3. Norges Bank
 4. Kina
 5. Nordea
 6. Danske Bank
 7. EU
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Rentebeslutninger fra Powell og Lagarde og norsk «supertirsdag»

 2. Nordea om Trump-toll mot Mexico: – Vil merkes i høyere priser

 3. Dette skjer denne uken

 4. Annonsørinnhold

 5. Trump sier første steg i en handelsavtale med Kina er nær

 6. Donald Trumps tollvarsel senker Asia-børsene