DNB-sjefen tror på godt 2019 for norsk økonomi: – Sunnhetstegn at rentene beveger seg oppover

Internasjonal økonomi er preget av usikkerhet og varslede rentehopp er lagt på is, men Norges Bank vil sette rentene videre opp her hjemme. Et sunnhetstegn i norsk økonomi, mener DNB-sjef Rune Bjerke.

LÅNE UT MER: DNB-sjef Rune Bjerke og finansdirektør Kjerstin Braaten. Her ved en tidligere kvartalspresentasjon.

Foto: Tore Meek NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Mens handelskonflikt, brexit og vekstbrems skaper usikkerhet internasjonalt har bildet av norsk økonomi snudd sammen med oljeprisen.

Bedre tider har fått Norges Bank til å sette opp styringsrenten, først i september, så i mars, og beskjeden er at renten skal videre opp.

Det står i kontrast til store sentralbanker i Europa og USA, som har utsatt eller lagt sine planlagte rentehevinger på is.

Her hjemme tror storbanken DNB at styringsrenten, som nå er på 1 prosent, skal videre opp.

– Vi har hatt rekordlave renter over en veldig lang periode. Så har vi sett to renteøkninger. Vi tror enten det kommer to til i år, eller en til i år og en neste år, sier DNB-sjef Rune Bjerke til E24.

– Det å absorbere ett prosentpoeng renteøkning fra et så lavt nivå tror vi norske bedrifter og husholdninger er i god stand til å klare, sier han.

E24 (+): Eiendomsgigantene har vært stabile børsvinnere i årevis. Nå stålsetter de seg for renteøkninger og økonomisk krise

Økt aktivitet og stigende utlån

DNB-sjefen la fredag frem storbankens finansielle fasit for årets tre første måneder, der resultatet etter skatt landet på 7,6 milliarder kroner.

Det er 1,9 milliarder mer enn på samme tid i fjor, godt hjulpet av en gevinst på 1,7 milliarder kroner fra forsikringsfusjonen med Sparebank 1 Gruppen.

– Vi er på stø kurs og leverer bedre og bedre vekst og resultater, sier Bjerke.

Les også

Resultathopp for DNB – tjente 7,58 milliarder i første kvartal

Under presentasjonen, som ble holdt ved DNBs kontor i London, trakk Bjerke blant annet frem at veksten i fastlandsøkonomien er stigende, investeringene i oljenæringen og fastlandsbedriftene på vei oppover, mens arbeidsledigheten er på vei ned.

De siste tallene fra NAV publisert fredag viser at det ble registrert 1.400 færre arbeidsledige i april, og at den registrerte ledigheten utgjør 2,3 prosent av arbeidsstyrken.

SSBs oljeinvesteringstelling viser at det ligger an til solid vekst i 2019, men det er større usikkerhet om investeringene neste år.

– Det fører til at DNB, som har det meste av kundebasen i Norge, kan jobbe med den økte aktiviteten. Når det er sagt er Norge en liten åpen økonomi, og hvis det kommer globale tilbakeslag vil det også påvirke norsk økonomi, sier DNB-sjefen.

– Et sunnhetstegn

I kvartalet kunne banken vise til utlånsvekst. Personkunder og små og mellomstore bedrifter lånte 50 milliarder kroner mer enn på samme tid i fjor, noe som øker inntektene til DNB.

Les også

DNB vil la deg sette inn penger i butikk

I tillegg har DNB, som mange andre banker, fulgt Norges Banks rentegrep og skrudd opp lånekostnadene til sine kunder både i september i fjor og i mars i år.

Målet er at utlånene skal øke videre, i en årlig fart på tre-fire prosent. Bjerke understreker at banken ikke snakker om sine egne priser, men tror ikke de varslede rentehevingene fra sentralbanken vil stanse utlånsveksten.

– Vi tror ikke de forventede renteøkningene fra et veldig lavt nivå er store nok til å endre atferden til husholdningene og bedriftene. Det er også viktig å huske på at når renteøkningene kommer fordi norsk økonomi går bra, er det et sunnhetstegn at rentene beveger seg oppover, sier han.

Dem neste rentemøtet til Norges Bank går av stabelen til uken, med kunngjøring av beslutningen torsdag. Få tror at styringsrenten blir satt opp ved dette møtet, men det er ventet at møtene i juni eller september er aktuelle tidspunkter for den neste rentehevingen.

Les også

– Litt av en ensom ulv

Les også

Lønnsforskjeller i finans: DNB og Nordea innrømmer at utjevning tar tid

Les også

Vil ta livet av 160 millioner papirfakturaer

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Regnskap og resultater
  3. Rente

Flere artikler

  1. – Det store flertallet får bedre råd

  2. DNB merker lånerush hos bedriftene: – Fortsatt veldig høy fart

  3. Storbank om Norges Bank: Kan få to ekstra rentehevinger i år

  4. Annonsørinnhold

  5. NHO-topp ut mot Norges Bank: – Vi trenger ikke flere renteøkninger

  6. Spår bare én renteheving til