Børsraset i Argentina er det nest kraftigste i verden de siste 70 årene

Rentene på argentinsk statsgjeld priser inn omtrent 75 prosents sannsynlighet for mislighold av gjelden i løpet av de neste fem årene. 

OVERGIKK SEG SELV: Aksjeraset i Argentina mandag er det nest største i moderne tid, ifølge Bloomberg. Børsfallet på 48 prosent tok annenplassen fra et kraftig nedsalg i 2002.

Foto: Natacha Pisarenko AP
 • Hans Jordheim
Publisert:,

– Det kan være at det vi så var en overreaksjon, men overreaksjoner kan jo sette i gang en haug med andre ting, sier Argentina-ekspert Tor Opsvik ved Universitetet i Oslo.

Mandag ble en blodrød dag i de argentinske finansmarkedene som følge av at den sittende presidenten Mauricio Macri gjorde det dårlig i primærvalget før presidentvalget.

Pesoen svekket seg om lag 17 prosent, rentene på statsgjelden steg kraftig – markedet priser nå inn om lag 75 prosent sannsynlighet for mislighold av statsgjelden i løpet av de neste fem årene – og investorer solgte seg ut av aksjemarkedet som aldri før.

LES OGSÅ (+): Derfor endte valgsjokket i et av tidenes børsras

Målt i dollar falt landets ledende indeks S&P Merval med hele 48 prosent.

Ifølge Bloomberg var dette det nest kraftigste børsraset i verden, i alle fall blant de 94 børsene de følger, siden 1950.

Kun på Sri Lanka, i 1989, har det vært rødere.

Frykter misligholdt statsgjeld

Det ser nå ut som at Macri taper presidentvalget i oktober mot Alberto Fernández og hans visepresidentkandidat, den tidligere presidenten Cristina Fernández, sier Tor Opsvik ved UiO.

Under hennes regjeringstid var landets økonomi preget av å være utestengt fra de internasjonale finansmarkedene, mens den mer markedsvennlige Macri, som ble valgt for fire år siden, har sørget for å gi landet tilgang igjen.

– Det ble gjort mye rart da Cristina Fernández var president, blant annet instruerte hun at landets statistikkbyrå skulle manipulere inflasjonstallene så de fremsto mye lavere enn realiteten, sier Opsvik.

– Markedene frykter nå at de skal vende tilbake til den politikken de hadde og at gjelden muligens misligholdes, selv om Fernández har sagt at det ikke er aktuelt.

VALUTAFALL: Argentinsk pesos svekket seg kraftig mot dollar mandag.

Foto: Infront

– Håpet er knust for nå

Argentina har ikke vært bortskjemt med økonomisk stabilitet og ifølge Patrick Wacker, fondsforvalter for fremvoksende markeder i UOB Asset Management, ser det ikke ut som det vil bli realiteten i nær fremtid heller.

– Håpet om en bærekraftig og velfungerende økonomi er knust for nå, sier han ifølge Bloomberg.

Les på E24+

Valutauro treffer flyselskapene knallhardt

16 av de 50 siste årene har landet vært i resesjon og ikke mindre enn 22 låneavtaler har blitt signert med Det internasjonale pengefondet (IMF) de siste 60 årene, poengterer valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i tirsdagens morgenrapport.

Den siste låneavtalen med IMF, som ble signert i fjor, var deres største noensinne, med en størrelse på 56 milliarder dollar.

Macris økonomiske hestekur som forsøk på å få kontroll på valutakursen og inflasjonen kan imidlertid ha endt opp med å dempe populariteten hans, skriver Østnor.

– Hjelpepakken fra IMF forutsetter at offentlige budsjetter strammes inn, noe som har bidratt til dalende oppslutning. Investorene frykter nå at det igjen innføres strenge kapitalkontroller, at den argentinske pesoen svekker seg og mulig mislighold av statsgjelden.

Ifølge Bloomberg har landet en dollargjeld på 15,9 milliarder med forfall i 2019. I tillegg kommer obligasjonsgjeld, lån og rentebetalinger i pesos tilsvarende 18,6 milliarder dollar.

Her kan du lese mer om

 1. Argentina
 2. Aksjer
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Børsras i Argentina etter sjokkvalg

 2. Går mot presidentskifte i økonomiske krisetider

 3. – Den politiske situasjonen er ustabil

 4. Annonsørinnhold

 5. Argentinsk peso henter seg inn etter krakk

 6. Betalt innhold

  Derfor endte valgsjokket i et av tidenes børsras