Kronekursen

Kronen på sitt svakeste på 30 år: – Vi skal ha en svak krone

Kronen nådde denne uken sitt svakeste nivå på minst 30 år målt etter Norges Banks foretrukne indeks. – Vi skal ha en svak krone, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

REKORDSVAK KRONE: Kronen er på sitt svakeste mot handelspartnernes valutaer på minst 30 år, ifølge Norges Banks tall. Men endringen i Norges bytteforhold mot utlandet tilsier at kronen skal være svak, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Cicilie Andersen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Torsdag nådde kronen 110,99 poeng på den såkalte «I44-indeksen», som måler kronens styrke mot Norges 44 viktigste handelspartnere.

Det er det svakeste tallet som er oppgitt på statistikken som går tilbake til slutten av 80-tallet, ifølge Norges Banks nettsider.

Når sentralbanksjef Øystein Olsen og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre skal sette renten, er det denne indeksen de bruker til å måle kronestyrken. Valutaene som har størst vekt på indeksen er euro, fulgt av den svenske kronen, kinesiske yuan, amerikanske dollar og danske kroner. I44 omtales også som «importveid kronekurs».

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener den svake kronen er naturlig, for Norges situasjon har endret seg betydelig siden oljeboomen frem til 2014.

– Vi skal ha en svak krone, sier Østnor til E24.

Euroen er nå den dyreste noensinne for nordmenn, med en ny bunn fredag. Mot dollaren er kronen på sitt svakeste nivå siden 2001.

Dollaren har gått fra rundt 5,50 kroner på bunnen i 2011 til 9,19 kroner nå, euroen har løftet seg fra rundt 7,30 kroner i 2013 til nytt rekordnivå på 10,23 kroner fredag, og kinesiske yuan har beveget seg fra 0,84 kroner for ti år siden til 1,29 kroner i dag.

Les også

Kronen faller til tidenes svakeste nivå mot euroen

Derfor er kronen svekket

Spoler man tilbake til starten på dette tiåret var kronen derimot på sitt sterkeste noensinne.

– Dette hadde noe med at Norge kom seg veldig fort på bena etter finanskrisen, sier Østnor.

Østnor påpeker at det gikk dårlig for Europa i 2011 og 2012. Landene hadde ikke kommet seg etter finanskrisen, og fikk et nytt sjokk i statsfinansene. Fra slutten av 90-tallet økte prisene på Norges salgsvarer, særlig olje og gass, samtidig som importen fra land som Kina ble billigere. Norges situasjon var langt mer positiv enn for handelspartnerne i Europa, og kronen var råsterk.

– Vi hadde vekst og stod midt oppe i en oljeboom. Vi hadde med rette en sterk krone, norsk økonomi ble sett på som en av de mest solide. Markedene var engstelige til om land klarte å betale gjelden, men i Norge var det utømmelige muligheter for ekspansiv finanspolitikk, sier Østnor.

Les også

Ikea-konsernets toppsjef: – For det norske markedet er den svake kronen vår største utfordring

Nye tider for Norge

Oljeprisfallet mellom 2014 til 2016 og deretter vekstbremsen i kjølvannet av handelskrigen mellom USA og Kina har derimot endret utsiktene for Norge, påpeker han.

– Vi har blitt rammet av et kraftig sjokk i bytteforholdet vårt, sier Østnor.

– Det gjør noe med hva man kan forvente i fremtidige inntekter fra petroleumssektoren vår når prisene faller med 70 prosent fra topp til bunn, og nå er rundt 50 prosent ned fra toppen, sier valutastrategen.

Han påpeker at importprisene ikke stiger så veldig mye, men at de i alle fall ikke er i fritt fall lenger. Samtidig har prisene på det Norge selger falt, særlig olje og gass. Derfor er det rimelig at kronen svekker seg, ifølge Østnor.

– Jeg er ikke enig i at vi har en svak krone, nødvendigvis, når vi ser på Norges situasjon nå. Det er dette nivået vi må ha for å stå på bena. Når bytteforholdet er i ferd med å snu, fungerer kronen som den skal. Det er dette en valutakurs er ment å gjøre, å korrigere for forskjellene som har oppstått i bytteforholdene, sier han.

Les på E24+

Kort forklart: Hvordan børsrally og svak krone sikret Siv Jensens oljepengebruk

– Litt feilaktig forbrukervinkling

– Hvilke følger får den svake kronen for norsk økonomi?

– Forbrukervinklingen har vært litt feilaktig i mine øyne, for det blir fort fokus på at sydenturene blir dyrere og hvor man skal legge juleshoppingen. Men det at utenlandsk valuta blir dyrere er prisen man betaler for å få den svake kronen som i sum er positivt for norsk økonomi, sier Østnor.

– Dette bidrar til å sikre arbeidsplassene vi har og kanskje skape noen nye. Så hvis man hadde fått rimeligere ferier ville man kanskje måtte akseptere høyere arbeidsledighet, sier han.

– Hvor svak kan kronen bli?

– Mye svakere. Men på ett eller annet tidspunkt vil interessen vekkes. Er svekkelsen sterk nok vil det etter hvert bidra til høyere renter. Rente er jo noe man ikke får alle steder, sier Østnor.

Høyere rente i Norge enn i utlandet kan nemlig gjøre det mer attraktivt for utenlandske investorer å låne ut penger til norske selskaper og offentlige aktører. Den siste tiden har interessen kjølnet, selv om Norge har høyere rente enn de viktigste handelspartnerne i Europa.

SVAK KRONE: Kronen er på sitt svakeste på minst 30 år, ifølge I44-indeksen som måler kronen mot 44 handelspartneres valutaer. Høyere tall på indeksen betyr at kronen svekkes.

Norges Bank

– Paradoksalt

– Hva tenker du om at vi har den svakeste kronen noensinne nå?

– Det som er paradoksalt er at dette skjer i en situasjon hvor veksten er på eller over trend, men riktignok avtagende, ledigheten er lav eller stabil og inflasjonen rundt målet. Ser man bare på innenlandske forhold er det kanskje litt paradoksalt i det korte bildet at kronen svekker seg så mye, sier Østnor.

– Men de mer strukturelle driverne mener jeg tilsier en svak krone. De internasjonale forholdene har også overskygget situasjonen i Norge de siste årene. Vi er en av de valutaene som rammes mest av endringer i stemningen globalt, sier han.

DNB Markets venter at kronen vil ligge på 10,20 kroner i januar, før den gradvis styrker seg til 9,80 kroner i oktober neste år. Banken venter at dollaren skal stige fra 9,18 kroner til 9,27 kroner innen januar, før den synker til 8,75 kroner om ett år.

Dyrere for nordmenn

Målt mot handelspartnernes valutaer er den importveide kronen rundt 32 prosent svakere nå enn for seks år siden. Det betyr altså at nordmenns ferier i utlandet blir dyrere, og at det blir dyrere å kjøpe varer fra utlandet.

Samtidig er den svake kronen en fordel for eksportører av blant annet laks og olje, som får mer per euro eller dollar de selger varene sine for til utlandet. Men uro i kronen er ikke bra for industrien, og kan gjøre det vanskelig for bedrifter å planlegge, advarer arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri.

Den sterkeste kronen som er målt via I44-indeksen er 84,3 poeng i februar 2013. Dette var en periode hvor oljeprisen var på rundt 115 dollar fatet og aktiviteten i oljebransjen i Norge var svært høy. Et høyere tall på I44-indeksen indikerer en svakere krone.

Les også

Rekordsvak krone gir ikke bare fordeler for industrien: – Vi sitter ikke her og jubler

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Kronekurs
 3. Norsk krone
 4. Dollar
 5. Euro

Flere artikler

 1. Svakeste krone på to år etter en av de svakeste enkeltdagene de siste 20 årene

 2. Falt mot handelspartnernes valutaer: Svakeste krone på mange tiår

 3. Kronen med ny årsverste

 4. Annonsørinnhold

 5. Bryter med «juletradisjonen»: Kronen fortsetter å styrke seg

 6. Kronen falt til sitt svakeste nivå på fem måneder på viktig indeks: – Gjenspeiler det vi hadde i mai