Vistin Pharmas kontroversielle oljeveddemål går enda litt dårligere enn før

Legemiddelselskapet Vistin Pharma har tidligere rapportert tap på 79 millioner kroner på sine oljederivater. Torsdag kommer det oppdaterte tall, men de vil ikke vise oppturen aksjonærene drømmer om. 

UENIGHET: Det Øystein Stray Spetalen-kontrollerte selskapet Vistin Pharma hentet inn oljestjernen Torbjørn Kjus for å bygge opp et nytt tradinghus. Kjus forlot selskapet etter kort tid, men store oljekontrakter ble værende i selskapet.

Foto: August Braastad, NTB scanpix / Geir Barstein E24
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

Legemiddelselskapet Vistin Pharma la ned sitt tradinghus for energiderivater etter kort tid, men sitter fortsatt på et gigantisk veddemål på fremtidige oljepriser.

Veddemålet er ment å utnytte kaoset som oppstår i forbindelse med det nye IMO 2020-regelverket, som gir skipsfarten strengere utslippsregler.

Hypotesen er at prisforskjellen mellom tung og lett olje skal bli større inn mot 2020, men enn så lenge har prisforskjellen blitt mindre – og Vistin Pharma har rapportert urealiserte tap på flere titalls millioner.

Per tirsdag 27. august er prisforskjellen fortsatt mindre enn da veddemålene ble inngått og litt dårligere enn i første kvartal, viser E24s beregninger.

Bakgrunn: Et merkverdig drama har gjort Vistin Pharma til et helt unikt veddemål

Prisforskjell i feil retning

Vistin Pharma har kjøpt derivater på prisforskjellen mellom oljeproduktene ICE Low Sulphur Gasoil og Singapore Fuel Oil 380 med ulike leveringstider og et samlet volum på 150.000 tonn.

Halvparten av volumet har levering i desember 2020, mens leveringstidspunktet til den andre halvparten er blitt fremskyndet og fordelt likt mellom desember 2019, januar 2020, februar 2020, mars 2020 og april 2020.

Ved inngåelse hadde desember 2020-kontraktene en prisforskjell på 337 dollar per tonn, mens resten av kontraktene hadde en prisforskjell på 345,10 dollar per tonn.

I første kvartal rapporterte Vistin Pharma et urealisert tap på rundt 79 millioner kroner på kontraktene. Og per tirsdag 27. august var kontraktenes verdi marginalt lavere enn ved utgangen av første kvartal.

– Posisjonene er de samme

Torsdag morgen presenterer Vistin Pharma ferske tall for andre kvartal, der de vil opplyse om veddemålenes utvikling i perioden mellom 1. april og 30. juni.

Den offisielle planen har vært å sitte på de eksisterende kontraktene til utløp.

– Vi har sagt vi vil melde det til markedet hvis vi endrer posisjonene, noe vi ikke har gjort, så posisjonene er de samme som i første kvartal, bekrefter Vistin Pharmas finansdirektør Gunnar Manum.

Les på E24+

Dette tapte oljestjernene Kjus og Tveter på å forlate Spetalens Vistin Pharma

Spetalen har bekreftet uenighet med Kjus

Samtidig kan utviklingen i oljemarkedet innebære at veddemålet gir enda bedre avkastning dersom hypotesen bak viser seg å stemme.

Veddemålet ble i sin tid inngått av DNBs tidligere stjerneduo Torbjørn Kjus og Kenneth Tveter, som begge forsvant ut av Vistin Pharma etter kort tid.

– Jeg vil ikke kommentere hvorfor Kjus sluttet, men det var ulike oppfatninger av posisjonene, sa Vistin Pharmas hovedaksjonær og styremedlem Øystein Stray Spetalen til E24 i mai.

Spetalen har også sagt at han tror «spekulasjonene rundt IMO 2020 starter først i tredje kvartal».

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Spetalen-selskap endret oljeveddemål: Fikk saftig corona-smell

 2. Helomvending for Vistin Pharmas oljeveddemål

 3. Betalt innhold

  Drivstoffgapet som kan avgjøre det nye shippingspillet

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Biotek-boom på Børsen: Så nærme er selskapene suksess

 6. Aksjesmell for Borr Drilling – tapte 933 millioner i andre kvartal