Alpha Blue Oceans Element-aksjer er tatt i pant

Sjefen i IT-selskapet Induct har gått til namsmannen for å kreve inn et millionbeløp som Alpha Blue Ocean skylder ham. Nå har han fått pant i selskapets VPS-konto med rundt 4 millioner Element-aksjer. 

Alf Martin Johansen i Induct og NPP Capital.

Foto: Eirik Elvevold E24
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

Det britiske fondet Alpha Blue Ocean (ABO) har havnet i fokus den siste tiden på grunn av konflikter med sine norske låntagere.

Rett før sommeren kom en kjennelse fra Oslo tingrett, der et ABO-forvaltet fond ble dømt til å betale drøye 2 millioner kroner til selskapet NPP Capital.

NPP Capital er det personlige investeringsselskapet til Induct-sjef Alf Martin Johansen.

Ettersom ABO ennå ikke har betalt millionbeløpet, har Johansen gått til namsmannen for å drive inn kravet – og fått pant i ABOs aksjer.

– Nå har NPP Capital fått pant i hele VPS-kontoen til ABO, som inneholder rundt 4 millioner Element-aksjer. Det betyr at ABO ikke får solgt Element-aksjer til de har gjort opp kravet eller eventuelt vunnet en ankesak i lagmannsretten, som ennå ikke har fått noen dato, sier Johansen til E24.

ABO-sjef Pierre Vannineuse, som har anket saken, understreker torsdag at Johansens NPP Capital ikke kontrollerer Element-aksjene til ABO, men kun har fått dem som sikkerhet til rettssaken er finansielt avgjort.

– Hvis vi skulle ønske det, kan vi når som helst bestemme oss for å stille sikkerhet i kontanter og dermed gjenvinne full tilgang til våre aksjer, skriver Vannineuse i en e-post.

Utviklingen kan uansett få konsekvenser for aksjekursen til Element, som har inngått en lignende låneavtale som Induct. ABO har jevnlig solgt Element-aksjer i markedet etter å ha konvertert sine låneobligasjoner og i tillegg shortet aksjen – tidvis ulovlig.

Toppsjef Pierre Vannineuse i Alpha Blue Ocean.

Sindre Hopland E24

Konflikt om utlånte aksjer

Bakgrunnen for rettssaken var at det norske IT-selskapet Induct tok opp et såkalt konvertibelt obligasjonslån – ofte omtalt som «dødsspirallån» – fra ABO.

Bakgrunn: (+) Slik havnet Element i «dødsspiralen»

Parallelt med låneavtalen inngikk ABO en egen aksjelånsavtale med Induct-sjef Alf Martin Johansen, der han personlig lånte ut Induct-aksjer til ABO gjennom sitt investeringsselskap NPP Capital.

Konflikten eskalerte da Induct ønsket å undersøke hvorvidt ABOs hadde shortet aksjen deres i strid med loven. Da Induct ikke fikk innsyn i ABOs transaksjoner, svarte IT-selskapet med nekte å konvertere ABOs låneobligasjoner til nye aksjer.

ABO svarte med å avslutte låneavtalen med Induct og nektet samtidig å levere tilbake de lånte aksjene til Johansens personlige selskap, slik at Johansen måtte kjøpe nye aksjer i markedet for å kunne stemme på Inducts generalforsamling.

I Oslo tingrett fikk Johansen og NPP Capital imidlertid fullt medhold, og ABOs fond European High Growth Opportunities Securitization Fund ble dømt til å betale 1,73 millioner i erstatning samt saksomkostninger på 275.000 kroner.

Les også

Element vil ut av omstridt låneavtale med Alpha Blue Ocean

ABO avventer ankesaken

ABO har imidlertid anket saken til lagmannsretten.

I tingretten argumenterte fondet med at aksjelånsavtalen med Johansens NPP Capital var en form for sikkerhet for fondets konvertible obligasjonslån til Induct.

Retten konkluderte derimot med at selve låneavtalen og aksjelånsavtalen må anses som to separate avtaleforhold.

– I tillegg har saken blitt anket, så det ville ikke vært passende å kommentere denne saken ytterligere frem til en endelig avgjørelse er blitt nådd, sier ABO-sjef Vannineuse i e-posten til E24.

Advokat Fredrik Verling, som har representert European High Growth Opportunities Securitization Fund i retten, har ikke besvart E24s henvendelser torsdag.

Les også

Element-eierne skjøt ned krav om nytt styre: – Vi slo dem nok en gang

Publisert:

Flere artikler

  1. Induct-sjefen har fått millionerstatning av Alpha Blue Ocean – Element-aksjer frigis

  2. Induct må betale tre millioner til «dødsspiralfond»

  3. Element avslutter omstridt låneavtale – aksjen hoppet

  4. «Dødsspirallån-fond» krever nytt Element-styre

  5. Element vil ut av omstridt låneavtale med Alpha Blue Ocean