Blandet på Wall Street: Kodak-aksjen raste på børs

Uroligheter rundt den nye krisepakken fra amerikanske myndigheter bidro til variert stemning på Wall Street. Reiselivsselskaper og Nel-partner Nikola fikk vind i seilene, mens Kodak ble dagens børstaper og falt nesten 30 prosent etter låneavtale ble satt på vent.

Kodak falt tungt på Wall Street mandag.
Dagen på Wall Street
 • Ola Alsberg
Publisert:

De store børsindeksene på Wall Street beveget seg i motsatt retning av hverandre mandag.

Slik endte dagen på Wall Street:

 • S&P 500-indeksen opp 0,28 prosent
 • Nasdaq Composite-indeksen ned 0,39 prosent
 • Dow Jones-indeksen opp 1,31 prosent

Uro rundt ny krisepakke

I den amerikanske kongressen krangler politikerne om den neste tiltakspakken til den amerikanske økonomien, etter den forrige pakken utløp 31. juli.

President Donald Trump har i løpet av helgen signert flere presidentordre for å forlenge kriseordninger med utsatt skatt og forlenget arbeidsledighetsstønad under coronapandemien.

– Dette hjelper, men det trengs fortsatt at det vedtas en større pakke i kongressen, skriver Nordea-analytiker Lars Mouland i en rapport.

Presidentordrene skaper forargelse for demokratene, og denne uken er det ventet at forhandlingene i Kongressen rundt den nye krisepakken vil fortsette.

– Om og når partiene blir enig, vil bli viktig for å sikre oppgangen i amerikansk økonomi, sier sjeføkonom Knut Magnussen i DNB Markets.

Kraftig fall for Kodak

Kodak-aksjen dundret ned nesten 40 prosent ved åpning etter en låneavtale på 765 millioner dollar med amerikanske myndigheter ble satt på vent. Utover dagen dempet børsraset seg til 28,13 prosent.

Låneavtalen skal bidra til at Kodak kan produsere flere legemidler. Da avtalen ble kjent steg aksjen opp flere hundre prosent i løpet av flere dager.

Ifølge Wall Street Journal er avtalen under etterforskning av det amerikanske finanstilsynet SEC.

God dag for reiselivsselskaper

Blant selskapene med betydelig oppgang mandag var reiselivsselskaper innen cruise, fly og hotell.

Flyprodusenten Boeing steg 5,23 prosent på Dow Jones, flyselskapene United Airlines og American Airlines steg henholdsvis 9,35 prosent og 7,44 prosent, mens hotellkjeden Marriott gikk opp 3,57 prosent.

Det delvis norskeide cruiserederiet Royal Caribbean steg 10 prosent på S&P 500-indeksen, etter rederiet meldte om et tap på 1,6 milliarder dollar, tilsvarende 14,5 milliarder kroner i andre kvartal. Tross det store økonomiske tapet i andre kvartal, sier selskapet at bestillingene for neste år ligger rundt samme nivå som det historisk har gjort på dette tidspunktet.

Et annet selskap med en god start på uken er Nel-partneren Nikola, som lager elektriske lastebiler. Selskapet hoppet kraftig på børsen etter nyheten om at selskapet har sikret en ordre til å produsere 2.500 batteri-elektriske avfallskjøretøy. Aksjen endte opp 22,03 prosent.

Økte spenninger mellom USA og Kina

Kina varslet mandag at landet vil innføre sanksjoner mot 11 amerikanere, inkludert senatorene Ted Cruz og Marco Rubio.

Sanksjonene kommer etter at USA før helgen varslet sanksjoner mot like mange kinesiske tjenestepersoner etter den kontroversielle sikkerhetsloven i Hongkong.

Les også

Royal Caribbean tapte mer enn 14 milliarder kroner

Tek-nedgang

Nedgang i de store teknologiaksjene bidrar til å senke Nasdaq-indeksen. Facebook, Netflix, Amazon og Microsoft går tilbake henholdsvis 2,03 prosent, 2,29 prosent, 0,61 prosent og 1,99 prosent, mens Apple stiger 1,45 prosent.

Selskapene har ledet an børsoppgangen siden bunnpunktet i mars. Økte spenninger mellom USA og Kina og spekulasjon om at collegeidrett kanselleres bidrar til fall for teknologi- og medieaksjer mandag, skriver Bloomberg.

– Teknologi har vært en av de få motstandsdyktige sektorene i år. Jeg ville ikke vært overrasket om du så en tilbaketrekning i sektoren bare fordi den har vært en av de mer motstandsdyktige, sier porteføljeforvalter Katy Kaminsky i AlphaSimplex til Bloomberg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Aksjelive
 3. S&P 500
 4. Dow Jones
 5. Wall Street
 6. Nasdaq
 7. Kodak

Flere artikler

 1. Brems i rekordrally på Wall Street – Apple bikket ny toppnotering

 2. Wall Street-indekser hentet seg inn rett før stengetid

 3. Wall Street hentet seg noe inn etter tung dag

 4. Dow Jones med beste oppgang siden juli

 5. Flyaksjene lettet på Wall Street mandag