Dagen på Wall Street

Beste dag for S&P 500 siden mai 2020

USAs sentralbank tar uvanlig kraftige rentegrep, men børsene steg etter signaler om at det ikke blir enda kraftigere med det første. S&P 500 hadde sin største oppgang på to år.

 • Ada Lea
Publisert:

I forkant av onsdagens rentehopp svinget børsene voldsomt. Men etter at sentralbanksjefen sa at de ikke vurderer et kraftigere rentehopp på 0,75 prosentpoeng skjøt indeksene fart.

Slik så det ut for de noneangivende indeksene ved stengetid:

 • Dow Jones steg 2,82 prosent
 • Nasdaq Composite steg 3,19 prosent
 • S&P 500 steg 2,99 prosent

Det er den største oppgangen for den brede indeksen S&P 500 siden mai 2020, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Teknologigigantene Apple, Tesla og Google-eier Alphabet var blant selskapene som bidro mest til oppgangen. Samtlige var opp over fire prosent ved børsslutt. Microsoft steg 2,9 prosent.

Historisk rentehopp

Onsdag kveld annonserte Fed at de hever styringsrenten med mer enn 0,25 prosentpoeng i én runde for første gang siden år 2000.

Sentralbanksjef Jerome Powell har besluttet å heve renten med 0,5 prosentpoeng til intervallet 0,75–1,0 prosent. Dette var priset inn i rentemarkedet fra før.

På pressekonferansen uttalte Powell at sentralbanken ser for seg doble rentehevinger også i de neste møtene for å bekjempe inflasjonen i landet.

Han avviste langt på vei muligheten for en trippel renteheving.

New York Stock Exchange steg under Fed-sjef Powells pressekonferanse.

– Å øke med 0,75 prosentpoeng er ikke noe vi aktivt vurderer, sa Powell på pressekonferansen etter rentebeslutningen.

En høyere rente vil gjerne påvirke aksjemarkedet negativt, fordi det kan svekke den fremtidige inntjeningen for spesielt vekstselskaper, ifølge seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

– Men det er mer komplisert enn som så. Nå kommer det høyere rente fordi inflasjonen er høy og fordi den økonomiske veksten skal dempes. Det vil være negativt for mange selskaper, sier Magnussen til E24.

– Hvis Fed nå hadde indikert at de var på vei til 75 basispoeng neste gang, hadde det gitt et inntrykk av at de var mer desperate og at det ville komme en mindre forutsigbar renteutvikling fremover. Mens det Powell nå sier er at de skal fortsette med 50 basispunkter i noen møter til. Han sier at han tror han skal få ned inflasjonen uten å sette opp renten mer, sier han.

Les også

Prisveksten i USA på sitt høyeste siden 80-tallet

«Alles» øyne er rettet mot Fed-sjef Powells pressekonferanse onsdag kveld.

Gårsdagens «JOLTS»-tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet viste at antall ledige stillinger i USA steg til ny rekord i mars. I mars var det 11,5 millioner ledige stillinger, opp fra 11,3 millioner i februar.

Kombinert med stigende inflasjon, forsterker «JOLTS»-tallene forventningene om en mer «haukete» pengepolitikk fra USAs sentralbank (Federal Reserve, Fed) i kommende møter.

– De amerikanske arbeidsmarkedstallene vi fikk i går, der det nesten er to ledige jobber per arbeidstaker er rekord. Det amerikanske arbeidsmarkedet er brennhett, sier Olav Chen leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management.

Fed skal også begynne nedtrapping av balansen, som nå er på 8900 milliarder dollar etter to år med omfattende kjøp av amerikanske verdipapirer for å stimulere økonomien under pandemien. Når sentralbanken kjøper verdipapirer trykker den i praksis penger. Nå skal dette reverseres.

Lyft stuper

Uber-konkurrenten Lyft faller kraftig etter at selskapet tirsdag kveld publiserte en svak guiding for inneværende kvartal. Aksjen falt nesten 30 prosent.

 • Uber faller etter at selskapet slapp kvartalstall onsdag. Uber rapporterte stigende omsetning i kvartalet, men et tap på 5,9 milliarder dollar. Resultattapet forklarer Uber med at de har gjort flere investeringer i ulike transport-selskaper, ifølge CNBC. Uber-aksjen falt 4,5 prosent.
 • Airbnb steg 7 prosent en knapp halvtime før stenging, ettersom selskapet forventer fortsatt oppgang i reisesektoren.
 • Starbucks steg 10,1 prosent etter å ha rapportert bedre omsetning enn ventet.

Mais første handelsuke har vært preget av mye svingninger på Wall Street. Likevel har alle de tre nøkkelindeksene endt med oppgang både mandag og tirsdag.

De amerikanske børsene legger bak seg en brutal april måned, som ble den verste for den teknologitunge indeksen Nasdaq siden 2008.

Les på E24+

Investtech-analyse: Aksjene du kan sitte med i lang tid

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street

Flere artikler

 1. Wall Street-hopp etter Fed-sjefens tale

 2. Verste tek-fall siden 2020

 3. USA hever renten med 0,5 prosentpoeng

 4. Kraftig oppgang på Wall Street etter Fed-beskjed

 5. Fed høyner renten med 0,75 prosentpoeng