Kjell Inge Røkkes Saudi-samarbeid corona-forsinket

Akers IT-selskap, Cognite, forventet at fellesforetaket med Saudi Aramco skulle være i drift i 2021. Men det nye selskapet er blitt forsinket av pandemien og er ennå ikke etablert.

COGNITE-EIER: Kjell Inge Røkke i Aker, som kontrollerer Cognite, på Pareto-konferansen i 2020.

 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

IT-selskapet Cognite, der Kjell Inge Røkkes Aker er majoritetseier, signerte i desember 2020 en samarbeidsavtale med Saudi Aramco Development Company, et datterselskap av verdens største oljeselskap, Saudi Aramco.

Partnerne skal opprette et nytt, felles selskap – et «joint venture» – som skal drive med digitalisering av industri i Saudi-Arabia, resten av Midtøsten og Nord-Afrika. Aramco vil eie 51 prosent, Cognite de resterende 49.

Planen var at selskapet skulle være i drift i 2021, ifølge en børsmelding fra Aker, men etter årets ti første måneder har det ennå ikke blitt etablert, bekrefter Cognite overfor E24.

– Covid har dessverre forhindret reising og forsinket noen av prosessene relatert til joint venture-selskapet, men nå som internasjonal reising åpner opp, ser vi at det kommer tilbake på sporet, skriver Cognites kommunikasjonssjef, Giedre Malinauskaite, i en e-post.

– Forventer dere fremdeles at det nye selskapet er operasjonelt innen 2021?

– Prosessen pågår for øyeblikket og vi håper at den er ferdig innen noen måneder.

Cognite opplyser at forsinkelsene ikke skyldes regulatoriske problemer.

Saudi Aramco ønsker ikke å kommentere saken.

Les også

Røkkes nye IT-satsinger gjør Aker-toppene rike

Skal etableres i Saudi-Arabia

Det nye selskapet skal etter planen etableres i Saudi-Arabia, opplyser Cognite.

Cognites hovedprodukt Cognite Data Fusion (CDF) vil tilbys til kunder i industrier som olje og gass, produksjon og shipping.

CDF er en programvarepakke som skal hjelpe industriselskaper med å digitalisere fysiske data som samles inn fra produksjonsprosesser. Programvaren brukes allerede av Aramco i Saudi-Arabia, ifølge Akers børsmelding fra desember 2020.

Samarbeidet mellom Cognite og Saudi Aramco Development Company kom som et resultat av en ikke-bindende samarbeidsavtale mellom Aker og Saudi Aramco fra desember 2019 om å skape et strategisk partnerskap innen industriell digitalisering og bærekraft. Avtalen ble signert av Aker-sjef Øyvind Eriksen i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

Les på E24+

På bare to år er hver femte ansatt i Cognite blitt millionærer

Vil notere «enhjørningen» på Wall Street

Cognite, som ble startet i 2017, har på kort tid blitt en såkalt «enhjørning» med verdsettelse på over én milliard dollar. Røkke har tidligere uttalt til Aftenposten/E24 at han tror IT-selskapet vil bli Akers mest verdifulle eiendel.

Målet til Aker er å notere «enhjørningen» på Nasdaq-børsen på Wall Street i USA.

Aker sitter i dag på 50,5 prosent av aksjene etter å ha fått med seg kjente investeringsselskaper som Accel og TCV på eiersiden. Accel var tidlig inne i Facebook, Slack og Dropbox, mens TCV har investert i blant annet Netflix, Airbnb og Spotify.

Transaksjonen med TCV i andre kvartal i år verdsatte Cognite til 1,6 milliarder dollar eller rundt 13,5 milliarder kroner med dagens kurs.

Cognite omsatte for 155 millioner kroner i andre kvartal og 294 millioner kroner i første halvår 2021. I fjor var omsetningen på 123 millioner i andre kvartal og 230 millioner i første halvår.

Les på E24+

Røkkes og Lerviks magiske møte med legenden fra Silicon Valley

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Cognite
 2. Saudi Aramco
 3. Saudi-Arabia
 4. Aker
 5. Kjell Inge Røkke
 6. Programvare
 7. Industri

Flere artikler

 1. Saudi Aramco kjøper Aker BPs andel i teknologiselskapet Cognite

 2. Girish Rishi blir ny Cognite-sjef

 3. Betalt innhold

  Ekspertenes beste «Røkke-aksjer»

 4. Akers verdier falt til 69,8 milliarder i fjerde kvartal

 5. Hydrogenpro kraftig opp på positiv Oslo Børs