USA slår ned på kryptobørs for hvitvasking av løsepenger

Finansdepartementet i USA innfører for første gang sanksjoner på en kryptobørs for å ha hjulpet hackere å hvitvaske penger etter løsepengevirus.

SANKSJONER: Amerikanske borgere og selskaper risikerer nå straff for å handle med kryptoselskapet SUEX.
Publisert:

USAs finansdepartement har i samarbeid med FBI innført sanksjoner mot kryptovalutabørsen SUEX. Det er første gang de tar slike grep knyttet til datakriminalitet og i et kryptovalutaselskap, ifølge en melding fra departementet.

Ifølge de amerikanske myndighetene har børsen, som er en plattform for kjøp og salg av kryptovaluta, lagt til rette for at hackere kan hvitvaske penger etter angrep med løsepengevirus.

Det hevdes at rundt 40 prosent av transaksjonene til SUEX er knyttet til slike ulovlige angrep.

Myndighetene forbyr nå amerikanske borgere og selskaper å handle med SUEX. Brudd på sanksjonene kan blant annet straffes med bøter.

SUEX ble grunnlagt i Tsjekkia, men har angivelig kunder over store deler av verden, ifølge Financial Times.

Les på E24+

Kryptoeksperter: Her bør du investere – og dette bør du holde deg langt unna

Voldsom økning

De siste årene har det vært en økning i antallet dataangrep, der hackere tar kontroll over systemer eller datamaskiner til de får utbetalt løsepenger.

Finansdepartementet i USA anslår en firedobling bare fra 2019 til 2020, med løsepengebetalinger på over 400 millioner dollar, tilsvarende 3,5 milliarder kroner. Samtidig mener de at angrepene medfører kostnader og tap som er betydelig større enn det.

Departementet påpeker at mens aktiviteten med kryptovaluta hovedsakelig er lovlig, så blir kryptvaluta også brukt til ulovligheter, enten via mellomledd som kryptobørser eller med overføringer direkte fra person til person.

«Noen kryptovalutabørser utnyttes av ondsinnede aktører, mens andre, som tilfellet er med SUEX, legger til rette for ulovlige aktiviteter for egen ulovlig gevinst», heter det i pressemeldingen.

Finansdepartementet i USA, som ledes av Janet Yellen, vil fortsette å slå hardt ned på virksomheter knyttet til datakriminalitet.

Advarer

Myndigheter over hele verden arbeider nå på spreng med regelverk rundt kryptovaluta, i takt med den voldsomme økningen i interessen de siste årene.

Her hjemme har Finanstilsynet i flere runder advart folk mot risikoen ved å kjøpe kryptovaluta. Tidligere i år støttet tilsynet en felles uttalelse fra flere europeiske finanstilsyn om risikoen ved å investere i virtuell valuta.

Prisen på en bitcoin er i skrivende stund ned 5,6 prosent til 41.626 dollar.

Les også

Hackere returnerer nesten halvparten av 5,4 milliarder kroner i stjålet kryptovaluta

Les også

Finanstilsynet ba kryptobørsen Binance stanse «ulovlige aktiviteter»

Pressemeldingen finner du herFinancial Times: US imposes sanctions on crypto exchange in ransomware clampdownU.S. Treasury sanctions cryptocurrency exchange for alleged role in ransomware attacks
Publisert:
Gå til e24.no