Dagen på Wall Street

Nedtur på Wall Street da Gamestop-aksjen falt hardt

Etter tre dager med opptur for de amerikanske aksjemarkedene, ble torsdagen i større grad preget av nedgang. Gamestop-aksjen falt kraftig etter å ha lagt frem kvartalstall dagen før.

 • Truls Lier
Publisert:

Slik så det ut for de toneangivende indeksene ved stenging torsdag kveld, norsk tid:

 • S&P 500 endte ned 0,72 prosent
 • Dow Jones endte helt flatt på 0,0 prosent
 • Nasdaq endte ned 1,71 prosent

Tekonolgitunge Nasdaq startet torsdagen relativt flatt, men indeksen snudde til en tydelig nedgang etter det. Tesla falt til slutt over 6 prosent, og blant de andre store tek-selskapene faller også Microsoft (ned 0,56 prosent) og Amazon (ned 1,13 prosent).

Apple hadde en svingete dag, men endte til slutt ned 0,30 prosent, og Facebook-eier Meta var endte ned 2,87 prosent.

Den industritunge Dow Jones-indeksen har i motsetning til Nasdaq hentet seg inn etter nedgang fra start, og endte til slutt helt flatt.

Wall Street har lagt bak seg tre dager med oppgang før torsdag. Uken startet med solid stigning mandag og tirsdag, før gårsdagen bød på en mer moderat oppgang.

Med det bakteppet var det ventet at torsdagen kunne by på fall og korrigering, etter positive oppdateringer knyttet til omikronvarianten bidro til oppgang i dagene før, skriver Reuters.

Coronasituasjonen er fortsatt sentral for investorer, mener Greg Bassuk, toppsjef i AXS Investments.

– Vi tror ikke investorene bare tar en pause, men at mange øyne flytter seg mot de økonomiske dataene for anslå hva sentralbanken kan komme til å gjøre i form av raskere eller større nedtrapping av tiltak, sier Bassuk til CNBC.

Fredag kommer det inflasjonstall fra USA, som markedet venter skal være høy, ifølge CNBC. Høy inflasjon kan igjen bety at sentralbanken reduserer de økonomiske coronatiltakene raskere enn antatt.

I Europa har pilene stort sett også pekt nedover torsdag. Oslo Børs har også falt, og hovedindeksen endte dagen ned 0,80 prosent.

Gamestop-aksjen faller

Videospillkjeden Gamestop frem tall for tredje kvartal etter stenging onsdag. Tapene deres økte kraftig til over 105 millioner dollar, mot et underskudd på litt under 19 millioner dollar i tredje kvartal i 2020, skriver CNBC. Inntektene økte samtidig med rundt 300 millioner.

Tapene i tredje kvartal var større enn ventet, ifølge Reuters.

Gamestop informerte samtidig om at USAs finanstilsyn (SEC) har bedt selskapet om dokumenter i forbindelse med en etterforskning av aksjehandelsaktiviteten, skriver Reuters. Stevningen ble sendt i august. Selskapet opplyser at de fortsatt jobber med å levere papirene, og at de vil samarbeidet fullt ut med finanstilsynet.

Gamestop-aksjen falt til slutt 10,3 prosent torsdag.

Gamestop-aksjene fikk mye oppmerksomhet tidligere i år da aksjen skjøt i været. Småinvestorer hadde gått sammen for å presse kursen opp, mens hedgefond hadde veddet på at den skulle falle.

Økende netthandel har vært krevende for butikkjeden, som i tillegg ble rammet av coronarestriksjoner som førte til at fysiske butikker måtte stenge i perioder.

Færrest trygdesøkere på 52 år

184.000 personer søkte i forrige uke om ledighetstrygd i USA for første gang («jobless claims»), viser tall som ble lagt frem av det amerikanske arbeidsdepartement før markedene åpnet torsdag.

Det er en nedgang på 43.000 fra uken før. Det var også lavere enn forventningen på 220.000 søkere, ifølge Bloombergs konsensusprognose.

Det over 52 år siden sist så få søkte om ledighetstrygd, skriver Reuters. Da må man tilbake til starten av september 1969.

Normalt øker antallet søkere på denne tiden av året, men nå gjør mangelen på arbeidskraft at disse sesongvariasjonene ikke slår inn som vanlig. Dermed er det utfordringer med å sesongjustere tallene, skriver både Reuters og Bloomberg.

I slutten av oktober var 11 millioner stillinger i USA ikke besatt, noe som gjør at arbeidsgivere kvier seg for å si opp folk, ifølge Reuters.

Likevel peker det lave antallet trygdesøkere i retning av at den amerikanske økonomien gjør det bedre etter pandemien. Tall for forbruk, produksjon og arbeidsledighet har pekt i samme retning den siste tiden, skriver Reuters.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. S&P 500
 4. Nasdaq
 5. Dow Jones
 6. Jobless claims
 7. Gamestop

Flere artikler

 1. Tek-aksjer hentet seg inn på Wall Street

 2. S&P 500 stenger høyere enn noensinne

 3. Nok en dag med fall på Wall Street

 4. Teknologiaksjer falt på Wall Street

 5. Wall Street snudde til opptur – Pfizer og Biontech falt etter studie