Kronestyrkingen fortsetter – billigste dollar på to måneder

Høyere oljepris, mindre omikronfrykt og akselererende inflasjon støtter kronen. I tillegg svekkes dollaren.

Publisert: Publisert:

Kronen styrker seg mest markant mot dollar, men også mot euro, pund og svenske kroner. Dermed blir det billigere å handle fra disse landene, mens utlendinger må betale mer for norske varer.

En dollar koster i skrivende stund 8,66 kroner, som er det laveste siden midten av november. Du må nå ut med 25 øre mindre per dollar enn i starten av uken.

Kronestyrkingen har tiltatt i takt med oljeprisoppgangen. Siden mandag har prisen på nordsjøoljen steget med over fire dollar til nær 85 dollar fatet. Det forklares med forventninger om sterk etterspørsel og mindre omikronfrykt, kombinert med et stramt tilbudsmarked.

Kronen har styrket seg markant mot dollar de siste dagene.

Inflasjon og haukete forventninger

Dollar svekker seg på sin side etter dagens inflasjonsdata, som viste en prisvekst på syv prosent. Det er det høyeste siden 1982, men i tråd med økonomenes forventninger. Høyere inflasjon taler isolert sett for høyere rente, men dette er allerede priset godt inn i markedet.

– Dollarens problem er at markedet allerede har svært haukete forventninger (tro på høyere renter, journ.anm.) til Fed-politikken i år. Så selv om dagens inflasjonstall var brennhete, forsterket det bare det som allerede er bakt inn for dollaren og Fed-politikken, sier analytiker Joe Manimbo i Western Union Business Solutions til Reuters.

Sjefen for den amerikanske sentralbanken (Fed), Jerome Powell, forsikret senest tirsdag at han vil bekjempe den høye inflasjonen, og at renten vil heves raskere om nødvendig.

Ved forrige rentemøte ble det signalisert tre hevinger i 2022, men Fed-medlemmet James Bullard sier i et intervju med Wall Street Journal at det nå er mer sannsynlig med fire.

Les også

Nordea Markets om kronen: Vær forberedt på et ruglete 2022

Venter fire rentehevinger i Norge i år

Også her hjemme stiger renteforventningene etter høy inflasjon og bedre enn ventet vekst i økonomien. Da Norges Bank hevet renten til 0,5 prosent i desember, ventet de ytterligere tre rentehevinger i 2022.

Samtidig ble det varslet at renten i skal opp igjen i mars til 0,75 prosent, som blir den tredje hevingen siden pandemien rammet i mars 2020.

Handelsbanken er blant meglerhusene som nå ser økt risiko for fire norske rentehevinger i år, mot tidligere tre, ifølge en fersk analyse. Årsaken til det er både at omikron har gitt et mildere tilbakeslag enn fryktet, og at inflasjonen akselererer.

Tidligere på dagen viste det seg i tillegg at veksten i fastlandsøkonomien er sterkere enn ventet.

Høyere renter renteforventninger er positivt for kronekursen.

Oppgang på børsene er en annen faktor som støtter kronekursen. Når risikoviljen stiger, er det også flere som tør å satse på en relativt liten valuta som den norske kronen. Onsdag steg både Oslo Børs og de amerikanske børsene.

Les også

Eksperter venter fire rentehevinger i år etter uventet høy prisvekst

Reuters: Dollar slumps as U.S. inflation surge comes in line with expectations
Publisert: