Bred oppgang på asiatiske børser

Markedene lengst øst følger etter Wall Street som steg solid dagen i forveien.

Her fra Hongkong
Publisert:

Det er god stemning i de asiatiske markedene i kjølvannet av en solid opptur på Wall Street torsdag kveld, der sterke kvartalsrapporter fra storbanker bidro til oppgang. Men bekymring for den kinesiske økonomien tynger.

Slik ser det ut på børsene i Asia- og Stillehavsregionen i 05.30-tiden norsk tid.

  • Nikkei 225 i Tokyo opp 1,29 prosent
  • Hang Seng i Hongkong stiger 0,7 prosent
  • Kospi i Seoul opp 0,82 prosent
  • ASX 200 i Sydney klatrer 0,44 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore opp 0,33 prosent
  • Shanghai Composite stiger 0,18 prosent

Australia letter på karantenekrav

Hongkong-børsen er åpnet igjen etter å ha holdt to dager stengt, først på grunn av et voldsomt uvær og torsdag i forbindelse med en offentlig fridag.

I Sydney skiller Qantas Airways seg ut med en oppgang på 1,6 prosent etter at myndighetene i New South Wales kunngjorde at det ikke lenger vil være karantenekrav for fullvaksinerte reisende, skriver CNBC. Kort tid etter kunngjøringen har Australias statsminister Scott Morrison presisert at endringene kun gjelder australske statsborgere, personer som er bosatt i landet og deres nærmeste familie, ifølge NTB.

– Oppturen i USA vil løfte stemningen, men det vi har sett i asiatiske markeder den siste tiden, spesielt i Kina og Hongkong, er at regionale bekymringer overskygger noen av de positive signalene fra amerikanske markeder, sier IG markets-analytiker Kyle Rodda ifølge Reuters.

Kinesisk vekst i fokus

Investorene venter nå på nøkkeltall som er ventet mandag, der verdens nest største økonomi skal publisere veksttall i form av brutto nasjonalprodukt.

Den siste tiden har to «sjokk» truffet den kinesiske økonomien: krisen i den forgjeldede eiendomsgiganten Evergrande og energimangel. Statsminister Li Keqiang har varslet at veksten har bremset, men ikke med hvor mye.

Kinesiske myndigheter har gjort lite for å redusere presset på landets eiendomssektor, til tross for at den utgjør opptil 30 prosent av landets økonomi.

– Fokuset på gjeldsreduksjon, innstramming av boligspekulasjon og energimangel har sannsynligvis rammet Kinas allerede svake veksttakt, sier Eswar Prasad, som tidligere har ledet IMFs Kina-avdeling, til Financial Times.

I første halvår vokste BNP med 12,7 prosent målt mot samme periode året før. Men 2020 var et unntaksår grunnet pandemien, og kvartalsvis var veksten bare 0,4 prosent i første kvartal og 1,3 prosent i andre.

Storbanken Goldman Sachs tror den kvartalsvise veksten har stoppet helt opp i tredje kvartal, ifølge FT.

Publisert: