Heimstaden kjøper nær 29.000 boliger for 91 milliarder kroner

Kjøpet av boligene øker Heimstadens boligmasse med nesten en fjerdedel.

Ivar Tollefsen går inn for et gigantkjøp av boliger i Nord- og Sentral-Europa.
Publisert:

Heimstaden kjøper 28.766 boliger i Berlin, Hamburg, Stockholm, Malmö og København, ifølge en pressemelding fra selskapet. Heimstaden er kontrollert av norske Ivar Tollefsen.

Verdien på transaksjonen er litt over 91 milliarder kroner.

– Vi er glad for å kunngjøre anskaffelsen i disse fem attraktive europeiske byene med sterk økonomisk vekst, sier Heimstaden-sjef Patrik Hall.

Kjøpet av boligene øker Heimstadens boligmasse med nesten en fjerdedel.

Heimstaden-sjef Patrik Hall.

Det er Akelius som selger eiendommene til Heimstaden. Flesteparten av boligene ligger i Berlin, og totalt er det 599 eiendommer i salget.

Milliardemisjon hjelper med kjøpet

Boligene vil hvert år gi Heimstaden nesten 2,8 milliarder kroner i leieinntekter, ifølge pressemeldingen. Til sammenligning fikk selskapet 2,1 milliarder kroner i leieinntekter i andre kvartal i år.

Kjøpet utføres ved hjelp av en emisjon hos Heimstaden Bostad på 24 milliarder kroner. Heimstaden AB vil tegne seg for mer enn 8 milliarder kroner, ifølge selskapet.

Transaksjonen er ventet sluttført allerede i år.

– Vekst og skalering gir operasjonelle forbedringer gjennom hele verdikjeden og muliggjør mer effektiv forvaltning, bedre kundeopplevelser og positiv bærekraftig påvirkning gjennom økte og målrettede investeringer for å løse samfunns- og klimautfordringer, sier Heimstad-sjef Hall.

Denne eiendommen i Tyskland følger med i salget.

Bygger eiendomsimperium i Europa

Tollfsen har i et bemerkelsesverdig tempo tatt selskapene sine fra Norden til verdenseliten. På fem år har han mer enn tidoblet eiendomsverdiene i konsernet han kontrollerer.

En nøkkel til for å forklare hvordan Tollefsen er blitt en av Nordens største eiendomseiere, ligger i samarbeidet mellom Heimstaden og den svenske pensjonsgiganten Alecta. Investeringsklubben som ble satt opp, kalte de etter hvert Heimstaden Bostad. Det er gjennom dette selskapet de store utenlandsinvesteringene blir gjort.

Bak ekspansjonen til kontinentet ligger blant annet en jakt etter stordriftsfordeler. Ved å kjøpe mer og oppnå bedre kreditt kan Heimstaden få bedre finansieringsvilkår, som igjen kan gjøre lånene billigere, noe som vil gjøre det mulig for Heimstaden å lukte på større og større prosjekter.

Eier boliger verdt milliarder, betaler 25.000 i skatt

Heimstaden eier fra før 116.000 boliger. De fleste er i Sverige og på kontinentet, men selskapet eier også boliger verdt 19 milliarder kroner i Norge.

Norske Ivar Tollefsen eier en såpass stor del av Heimstaden han har kontroll over selskapet. Tidligere har E24 avslørt hvordan Tollefsen kun betaler 25.000 kroner i eiendomsskatt på de 3800 leilighetene han eier i Oslo.

E24 har også skrevet om hvordan Tollefsen tjener millioner på leieavtaler som i dag er ulovlig å inngå.

Les også

Heimstaden må rydde opp etter feilaktige fakturaer

Publisert: