Eksperter advarer om turbulens i aksjemarkedet

Verdens viktigste aksjeindeks endte nylig med verste måned siden mars i fjor. Eksperter ser flere uromomenter og venter store svingninger fremover.

SVINGER: Aksjemarkedet går inn i en turbulent tid, ifølge strateger i Nordea Markets. Illustrasjonsbilde fra New York-børsen.
 • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Usikkerheten er tilbake i aksjemarkedet, og til neste år kan det bli større svingninger på børsene enn i år. Det er hovedbudskapet i et nytt notat fra Nordea Markets.

– Høsten har helt klart kommet. Det blir kaldere. Kanskje det begynner å være sant også for markedene, står det i notatet.

Den brede S&P 500-indeksen, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, fikk i september sin verste måned siden mars 2020, da coronaviruset herjet med aksjemarkedet, ifølge CNBC. Nedgangen ble på over fire prosent.

Flere peker på at nedtrapping av gigantiske krisetiltak fra sentralbankene fører med seg en risiko fremover. I forrige uke varslet USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed) at nedtrappingen snart vil komme.

Les også

Den amerikanske sentralbanken varsler at nedtrapping av krisetiltak snart kan komme

Flere årsaker

I et notat med tittelen «Volatility comeback», skriver de tre svenske Nordea Markets-strategene Mikael Sarwe, Andreas Steno Larsen og Martin Enlund om fire grunner til at 2022 kan gi mer markedsstøy enn 2021.

 • Likviditet. Selskapene kan få mindre kontanter og andre likvide midler tilgjengelig etter hvert som sentralbankene trekker tilbake de gigantiske støttekjøpene og de lave rentene. Samtidig har realøkonomien blitt sterkere og suger opp en større del av den tilgjengelige likviditeten. Dette betyr samlet sett mindre likviditet til overs, noe som gir mindre penger til å drive selskapsverdiene opp. Historisk har slike perioder pleid å bety lavere prising og mer svingninger i aksjemarkedet.
 • Vekstbrems. Etter en kraftig innhenting etter coronapandemien vil veksten bli svakere i 2022. Forsyningsproblemer, mangel på deler (chip-krisen) og elektrisitetsskvis kan på kort sikt forverre veksten, selv om arbeidsmarkedet er sterkt. Når myndighetene reduserer finanspolitiske tiltak vil det også ramme veksten.
 • Trøbbel med kostnader og marginer. Når veksten blir svakere, vil selskapene få mindre inntektsvekst på topplinjen, noe som igjen legger press på inntjeningen og marginene. Kostnadene øker på praktisk talt alle fronter: olje- og råvarepriser, fraktrater, komponenter til produksjonen og høyere lønnskostnader, som kanskje blir det viktigste for 2022.
 • Risiko for at Fed vil kjøre en hardere linje. Med høyere kostnader vil selskapene forsøke å øke prisene for å opprettholde inntjeningen. Hvis lønnsveksten tiltar og inflasjonen viser seg å bli mer permanent, kan USAs sentralbank komme til å måtte reagere ved å øke renten.

Strategene påpeker at aksjemarkedet ikke nødvendigvis kommer til å falle i 2022 sett under ett, men at det kan komme motvind på veien.

– Kommer til å trigge lønnsvekst

Olav Chen er leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management. Han deler synet om at det vil bli mer svingninger i aksjemarkedet til neste år.

– Den lette oppgangen i aksjemarkedet har vi lagt bak oss. Jeg kan nesten vedde på at vi ikke får den samme oppgangen det neste året som vi har hatt de siste 12 månedene, sier Chen.

Chen knytter uroen som har vært på børsene de siste dagene til den ventede renteoppgangen.

– Det vil være med oss i 2022, sier Chen som legger vekt på at sentralbankene ikke vil pøse ut like mye penger i markedet fremover.

Olav Chen i Storebrand Asset Management

En viktig risikofaktor er lønnsveksten, spesielt i USA.

Hvis lønnsveksten tar seg opp som følge av mangel på folk i arbeidsmarkedet, kan USAs sentralbank komme til å bli tvunget til å reagere.

– Når ledigheten går ned, kommer det til å trigge lønnsvekst. Det er viktig i sentralbankverdenen, fordi lønningene er vanskelig å ta ned igjen, sier Chen og viser til at det kan føre til at bedriftene må sette opp prisene, inflasjon og dermed tidligere renteoppgang.

En viktig diskusjon for aksjemarkedet er hvorvidt den høye inflasjonen i USA er midlertidig, slik Fed har holdt en knapp på, eller om den blir mer varig.

Nye tall viser at inflasjonen i USA er på sitt høyeste på 30 år.

Fredag kom det også tall som viser at eurosonen i september hadde høyeste inflasjonen siden 2008. En viktig årsak er at energiprisene har gått kraftig opp.

Les også

Høyeste inflasjon i eurosonen siden 2008

Investeringsstrateg Halfdan Grangård i Handelsbanken sier det største faremomentet for aksjemarkedet er hvis inflasjonen biter seg fast på høyere nivåer, men trekker også frem situasjonen i Kina.

I Kina har det vært mye uro knyttet til den forgjeldede eiendomsgiganten Evergrande og myndighetenes grep om flere store teknologiselskaper.

Grangård sier imidlertid at han tror myndighetene i stor grad vil klare å håndtere situasjonen.

– Den kinesiske økonomien vil kanskje ikke vokse så raskt som man hadde trodd, men det er ikke kroken på døren for aksjemarkedet, sier Grangård.

Grangård peker for øvrig på at det også vil komme såkalte «sorte svaner», faktorer som vi ikke kan forutse.

Seniorstrateg Joachim Bernhardsen

Motvind

Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets trekker også frem sentralbank-grep og Kina som risikofaktorer for aksjemarkedet.

– Vi er positiv til aksjer, men erkjenner at aksjemarkedet ikke fremover kommer til å ha samme tempo som det har hatt.

Bernhardsen sier det er litt urolig nå, og at det har kommet noe motvind etter mye medvind i aksjemarkedet.

– Men i og med at vi har overvekt i aksjer, tror vi ikke dette her vil materialisere seg i store negative faktorer, men heller bidra til mer usikkerhet. Sånn vi regner på det, er de ulike faktorene kilde til støy og risiko, men vil ikke avspore oppgangen i aksjemarkedet til syvende og sist.

Les på E24+

Dyr strøm kan fyre opp prisene og gi mangel på ved

Les på E24+

Slik kan du investere i råvarer

Les på E24+

Fire spørsmål og svar om rentehoppet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer
 2. Børs og marked
 3. Wall Street
 4. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Feds milliardnedtrapping: – Skal mye til for å være mer aggressiv enn markedet venter nå

 2. Dette skjer denne uken: Verdens sentralbanker skal i ilden

 3. «Månedens viktigste tall»: 194.000 nye jobber i USA

 4. Betalt innhold

  – Det er disse selskapene du vil ha tak i

 5. Knuser myter i aksjemarkedet: – Dyrt å vente på fall