Oljefyrt oppgang på Oslo Børs – Aker BP klatret etter gigantavtale

Aker BP-aksjen klatret etter en fusjonsavtale med Lundin Energy, som verdsettes til 125 milliarder kroner. Også oljeprisen og Equinor-aksjen bidro til børsoppgangen tirsdag.

OPPGANG: På Oslo Børs tirsdag.
 • Eivind Bøe
 • Ine Brunborg
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs ender opp 2,11 prosent tirsdag ettermiddag – blant annet løftet av Equinor-aksjen, som klatret 6,01 prosent. Equinor stengte på kurs 249,65 kroner – det høyeste nivået noensinne.

Samtidig har en annen oljeaksje, Aker BP, vært stanset for handel. Det samme gjelder Lundin Energy-aksjen på Stockholmsbørsen.

De to selskapene har meldt at de fusjonerer olje- og gassvirksomheten sin. Det skjer ved at Aker BP kjøper oljevirksomheten til Lundin Energy i en avtale som verdsettes til 125 milliarder kroner.

Aker BP-aksjen har vendt oppover siden handelen åpnet igjen i 15.45-tiden. Ved stengetid ender aksjen opp 6,04 prosent. Lundin Energy-aksjen er samtidig opp 3,57 prosent i Stockholm.

Oljeprisen er samme ettermiddag opp 1,11 prosent til 72,82 dollar. Utviklingen kommer etter en urolig dag for oljeprisen. Prisen falt markant mandag, og var på det laveste nede i 69,26 dollar, ifølge tall fra dataleverandøren Infront.

Les også

Aker BP og Lundin fusjonerer i gigantavtale til 125 milliarder

– Jobbet lenge og hardt

Bergen Carbon Solutions steg nye 17,88 prosent etter at selskapet i dag tidlig presenterte oppdatert guiding. Bergen Carbon Solutions målsetter å øke sine produksjonsvolumer av karbonnanofibre (CNF) til 410 tonn innen 2024, vil bygge en fullskala fabrikk ved Mosjøen og er i diskusjoner for en eventuell andre fabrikk i Høyanger.

– Vi har jobbet lenge og hardt for dette, og at vi nå i tillegg ser at teknologien fungerer enda bedre enn vi hadde tenkt. Vi er glade for å kunne dele disse nyhetene med alle sammen, sa administrerende direktør i Bergen Carbon Solutions, Jan B. Sagmo, til TDN Direkt tirsdag før åpning.

Bergen Carbon Solutions meldte mandag at den nye produksjonsenheten, Diegel 2.0, er testet i rundt en uke og fungerer etter intensjonen. Dette er et stort teknologisk gjennombrudd for virksomheten på Flesland, og skal etter avtalen utløse et aksjesalg på 90 millioner kroner for de to gründerne, Jan B. Sagmo og Finn Blydt-Svendsen.

Bergen Carbon Solutions har steget kraftig siden selskapet ble børsnotert. Kursen står nå i 59,22 kroner. Til sammenligning hentet selskapet 80 millioner kroner til kurs 11,75 kroner per aksje.

Øystein Stray Spetalens Saga Pure er storeier i Bergen Carbon Solutions. Saga Pure solgte aksjer for 50 millioner i forrige uke.

Skipsfartsfamilien Wilhelmsen har gjennom Awilco AS for øvrig utøvd en opsjon for kjøp av 1,4 millioner aksjer i Bergen Carbon Solutions til kurs 45 kroner pr aksje, ifølge en melding tirsdag.

Høy Adevinta-omsetning

Av andre aksjer som peker seg ut er Adevinta, som ender som Børsens nest mest omsatte, med en oppgang på 0,26 prosent.

Adevinta meldte mandag at Blommenholm Industrier har overført drøye 6,89 millioner klasse A-aksjer i Adevinta til Alba Forvaltning, Faros Forvaltning og Odden Forvaltning. Et tilsvarende antall aksjer er registrert som transaksjoner gjort utenfor Oslo Børs («off market») til kurs 144,95 kroner. Det er 24 prosent over gårsdagens sluttkurs for Adevinta på Oslo Børs.

Mandag endte Børsen med en nedgang på 0,66 prosent, etter store svingninger der fallet på det meste var over 1,5 prosent. Wall Street falt tirsdag kveld, med de viktigste indeksene ned 1,1–1,2 prosent.

Asia-børsene har steget på morgenkvisten, med Tokyo opp over 2 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Bergen Carbon Solutions

Flere artikler

 1. Tungvektere og fly-opptur dro Oslo Børs i pluss

 2. Betalt innhold

  Teknologisk gjennombrot for bergensbedrift – gründerar kan innkassera 90 millionar

 3. Betalt innhold

  Direktøren har kniven på strupen. Om apparatet funkar, kan dei casha inn 90 millionar.

 4. Aker Carbon Capture falt tungt etter nedgraderinger

 5. Årets beste dag på Oslo Børs