Aksjeanbefalinger

Venter mer PGS-byks på børs

Sparebank 1 Markets høyner kursmålet på seismikkselskapet PGS etter inntektsoppdatering.

Oljeprishoppet har løftet forventningene til flere oljerelaterte selskaper.
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

PGS-aksjen har steget nær 300 prosent fra årsbunnen, og etter at selskapet børsmeldte et positivt resultatvarsel, har Sparebank 1 Markets-analytiker Christopher Møllerløkken høynet kursmålet sitt.

Meglerhuset, som har en kjøpsanbefaling overfor kundene, jekker kursforventningen opp til 8,3 kroner, fra tidligere 6,3 kroner, fremgår det i en oppdatering.

Onsdag ligger PGS-kursen på 6,2 kroner, som betyr at meglerhuset øyner en ytterligere oppside på rundt 34 prosent for aksjonærene.

– PGS realiserte 220 millioner dollar i «late sales» i 2021. Et marked i bedring gjør det sannsynlig at dette vil øke i 2022, skriver Sparebank 1 Markets-analytikeren.

Les på E24+

Kjente investorer med på offshoreopptur: – Vært underinvestert i syv år

Inntektshopp

PGS venter inntekter fra ettersalg av multiklientdata, kalt «late sales», på over 100 millioner dollar i andre kvartal 2022, fremgikk det onsdag.

Sparebank 1 Markets lå inne med en forventning om «late sales» på 71 millioner dollar.

Forhåndsfinansierte multiklientinntekter ventes å være på mellom 80 millioner dollar og 100 millioner dollar i kvartalet.

I første kvartal var forhåndsfinansierte multiklientinntekter på 15 millioner dollar, mens inntekter fra ettersalg av mulitklientdata ble 55 millioner dollar.

I en multiklient-undersøkelse henter man inn seismikkdata som alle interesserte kunder kan kjøpe, og man setter i gang undersøkelsen når man er komfortabel med hvor mange som har kjøpt på forhånd (forhåndsfinansiering).

En god del av inntektene fra multiklient, i form av såkalt ettersalg av dataene, kan imidlertid komme måneder eller år etter at en undersøkelse i området er gjennomført.

En kontraktundersøkelse gjøres for en enkelt kunde og betalingen skjer løpende under undersøkelsen.

I presentasjonsmateriellet til førstekvartalsrapporten opplyste selskapet at de ventet betydelige inntekter i form av såkalte «transfer fees», i andre og tredje kvartal, som vil bli bokført i inneværende kvartal.

Konsernsjef Rune Olav Pedersen i PGS sier at selskapet fortsatt ser en bedring i markedet. Han peker på «betydelige ettersalg» og at investeringene seismikk øker igjen.

Les også

Shippingtopp kjøper PGS-aksjer for 85 millioner

Kommer fra krise

PGS har slitt med tung gjeld og svake markeder, men hentet tidligere i mai inn 800 millioner kroner – og fikk dermed orden på noe av gjeldstrøbbelet.

Kapitalinnhentingen krymper gjelden og fikk flere analytikere til å bli mer optimistiske til det pressede seismikkselskapets utsikter. Samtidig steg aksjekursen markant i dagen etter.

PGS jobber i et seismikkmarkedet som siden coronakrisen har vært preget av overkapasitet og mange båter som står uten arbeid, men flere aktører venter en opptur i kjølvannet av oljeprishoppet i år.

Markedsverdien til PGS er på 3,8 milliarder kroner.

Les også

Short-fall i PGS

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksjeanbefalinger
  2. PGS
  3. Seismikk
  4. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Resultatvekst for TGS

  2. Resultathopp for PGS

  3. Større tap for PGS i første kvartal

  4. Shippingtopp kjøper PGS-aksjer for 85 millioner

  5. Kraftig resultatøkning for TGS