Kraftig tek-fall på Wall Street etter Fed-referat

Nasdaq-indeksen har ikke falt like mye på én handelsdag siden februar i fjor.

Federal Reserve-sjef Jerome Powell.
Publisert:

Etter en blandet start på handelsdagen surnet stemningen i USA. Referatet fra det forrige rentemøtet til USAs sentralbank ble publisert tidligere onsdag kveld, og de tre toneangivende indeksene falt bratt like etterpå.

I referatet skriver sentralbanken at det er en sjanse for at rentehevingene kan komme tidligere.

– Medlemmene bemerker at gjeldende forhold, inkludert sterkere økonomiske utsikter og høyere inflasjon kan rettferdiggjøre en potensielt raskere heving i styringsrenten. De understreker at beslutningen om å sette i gang en renteheving er dataavhengig, står det videre i referatet.

Slik endte det på Wall Street:

  • Dow Jones ned 1,07 prosent
  • Nasdaq ned 3,34 prosent
  • S&P 500 ned 1,94 prosent

Det er det største intradagsfallet for Nasdaq siden februar 2021, og siden 26. november for S&P 500-indeksen.

På dette møtet bestemte sentralbanken seg for å sette fart i nedtrappingen av støttekjøpene sine, som nå kan være faset ut i mars.

Dow Jones slo sin andre rekord på rad tirsdag kveld, men teknologiaksjene hang etter. Nasdaq-indeksen rundet av dagen med et fall på mer enn én prosent, med giganter som Apple, Tesla og Amazon i minus.

Etter det indikerte sentralbanken at de kan begynne å heve renten igjen – og varslet at det kan komme tre oppjusteringer i løpet av 2022. Det er altså disse som er varslet at kan fremskyndes.

Les også

USAs sentralbank varsler tre rentehevinger i 2022

Renteoppgang

Flere medier har satt tirsdagens teknologinedgang i sammenheng med oppgang for amerikanske statsrenter.

Renten på den amerikanske «tiåringen», altså statsobligasjoner med ti års løpetid, steg til rundt 1,69 prosent på sitt høyeste tirsdag kveld, ifølge en oversikt fra Infront.

Etter Federal Reserves referat ligger «verdens viktigste rente» på 1,70 prosent.

– Tiåringen er «on fire», og det kan være grunnen til at vekstaksjene tynges, særlig dyre aksjer som teknologi og brikke-aksjer, sa Mike Bailey, forskningsdirektør hos FBB Capital Partners til Bloomberg tirsdag.

Overraskende sterke jobbtall

Før børsåpning kom det ferske tall fra USAs arbeidsmarked. De såkalte ADP-tallene viste en jobbvekst på 807.000 i USAs private sektor desember – godt over Bloomberg-estimatet på 410.000.

Dette er det høyeste antallet nye jobber ADP har målt siden mai i fjor, ifølge nyhetsbyrået.

På fredag kommer såkalte «non-farm payrolls», som blir tettere fulgt av markedsaktørene. Denne rapporten vil vise hvor mange jobber som ble skapt (eller tapt) utenfor USAs landbruk i hele desember. Her er det nå ventet en oppgang på 384.000 jobber, ifølge det siste estimatet fra Bloomberg.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Nasdaq-indeksen ikke hadde falt mer siden mars 2020. Saken ble oppdatert 6. januar klokken 06.13.

Publisert:
Gå til e24.no