Musk lar Twitter avgjøre milliardsalg av Tesla-aksjer

Elon Musk lar det være opp til Twitter-følgerne hans å bestemme om han skal selge aksjer for 240 milliarder kroner.

Publisert: Publisert:

Lørdag kveld la Elon Musk, sjef og storeier av Tesla, ut en melding på Twitter.

– Det har vært mye snakk om at urealisert gevinst på aksjer er en måte å omgå skatt på, så jeg foreslår å selge ti prosent av mine Tesla-aksjer, skriver Musk, i et stikk til president Joe Bidens plan om å skattlegge milliardærene i USA.

Sammen med meldingen har han opprettet en avstemning som alle med en Twitter-konto kan stemme på.

– Støtter du dette, spør Musk.

I skrivende stund har 2,6 millioner Twitter-brukere stemt på om Musk skal selge aksjene, og et flertall på 56 prosent sier ja. Avstemningen tar slutt i åtte-tiden søndag kveld.

– Jeg vil føye meg etter resultatet av avstemningen, uansett hvilken vei det går, følger Musk opp i nok en Twitter-melding.

Kan få skattesmell på 260 milliarder

Musk har også før lørdagens stunt gått hardt ut mot president Joe Bidens plan om å skattlegge urealisert gevinst på aksjer, skriver New York Post. Musk er blant de som unngår nesten all skatt ved å holde formuen sin i aksjer, ifølge en skattelekkasje tidligere i år.

Musk, med en formue på størrelse med to norske statsbudsjett betalte blant annet ingen føderal inntektsskatt i USA i 2018.

Med den foreslåtte skatten på urealisert aksjegevinst vil Musk måtte betale 30 milliarder dollar, eller 260 milliarder kroner, de neste to årene, ifølge utregninger gjort av Forbes. Det ville utgjort litt under ti prosent av formuen til Musk.

Les på E24+

– Han vil redde verden uten å bli konge selv

Aksjesalg på 240 milliarder

Musk eier i dag 23 prosent av aksjene i Tesla, ifølge Reuters. Ti prosent av hans aksjer utgjør derfor 2,3 prosent av Teslas utestående aksjer.

Hvis Musk faktisk selger aksjene, vil de være verdt rundt 28 milliarder dollar, eller 240 milliarder kroner.

Det er uvisst hvor mye skatt et slikt salg vil utløse. Den høyeste skatten på aksjegevinst i USA er 20 prosent, men for de med lite inntekt er skatten null prosent, ifølge Skatteetaten i USA.

Musk sier selv han ikke har noen inntekt.

– Jeg tar ingen lønn eller bonus i kontant fra noe sted. Jeg har bare aksjer, så den eneste måten for meg å betale skatt på er å selge disse, skriver Musk i en Twitter-melding lørdag kveld.

Les også

Elon Musk er den første med formue på 300 milliarder dollar

– Skal ikke avhenge av en Twitter-avstemning

Ron Wyden, senatoren bak skatteforslaget, slår søndag tilbake mot Musks stunt på Twitter.

– Om verdens rikeste mann betaler skatt eller ikke, burde ikke være avhengig av en Twitter-avstemning. Det er på tide med milliardærenes inntektsskatt, sier Wyden i en pressemelding ifølge The Hill.

Ifølge en Twitter-melding fra økonomiprofessor Gabriel Zucman ved UC Berkeley kan Musk måtte betale rundt 50 milliarder dollar i skatt med det nye forslaget.

Looking forward to the day when the richest person in the world paying some tax does not depend on a Twitter poll https://t.co/2Mb6kt16V9

– Jeg ser fram til dagen det ikke avhenger av en Twitter-avstemning hvorvidt verdens rikeste mann betaler noe skatt, skriver Zucman på Twitter.

Les også

Musk åpner for å bruke to prosent av formuen på å bekjempe sult

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om