Emisjonsnytt ga nytt kursfall: Norwegian-aksjen ned 32 prosent på en uke

Norwegians turbulente børsmåned fortsatte etter at flyselskapet varslet om milliardemisjon. 

Norwegian-aksjen stupte samtidig som Bjørn Kjos holdt pressekonferanse tirsdag.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

En time før åpning på Oslo Børs tirsdag kom meldingen om at Norwegian skal hente inn tre milliarder i en emisjon for å styrke selskapets finanser.

Uten emisjonen ville selskapet trolig bikket under kreditorens minstekrav om en bokført egenkapital på 1,5 milliarder om kort tid, gitt at selskapet opplyser at de hadde rundt 1,7 milliarder ved utgangen av året og at første kvartal er en periode flyselskapene tradisjonelt går med underskudd.

Til sammenligning falt selskapets bokførte egenkapital med 1,5 milliarder i første kvartal i fjor.

I samme børsmelding opplyste selskapet at de foreløpige regnskapstallene viser et brutto driftsresultat (EBITDA) før avkastninger på -2,2 milliarder kroner i 2018, og at resultat før skatt ender på rundt -2,5 milliarder.

Selv om prisen på de nye aksjene først vil bli annonsert rundt 18. februar, reagerte aksjemarkedet spontant på nyhetene fra flyselskapet.

Norwegian var ikke bare den mest omsatte aksjen på Oslo Børs med god margin, men aksjen fikk seg også et nytt kursfall på 14,6 prosent.

Samtidig med det kraftige kursfallet i Norwegian endte Oslo Børs opp 0,82 prosent. Et solid løft i oljeprisen på 2,6 prosent (for nordsjøoljen/Brent til 61,40 dollar per fat) bidro til å løfte flere at de oljeeksponerte aksjene på Oslo Børs.

Equinor steg 1,58 prosent til 189,35 kroner, Aker BP steg 3,60 prosent til 276,40 kroner, Subsea 7 steg 0,98 prosent til 94,46 kroner, mens DNO steg 2,32 prosent til 16,13 kroner.

Blant de andre aksjene endte DNB ned 0,67 prosent til 149,0 kroner, Telenor endte opp 0,94 prosent til 165,95 kroner og Mowi (Marine Harvest) endte opp 1,63 prosent til 189,60 kroner.

Rett ned fra start

Norwegian-aksjen ble omsatt for 524 millioner kroner tirsdag, mot en omsetning på 442 millioner for Equinor-aksjen, som vanligvis er Børsens mest omsatte.

Norwegian-aksjen endte dagen ned 14,6 prosent til 120,45 kroner, men på det meste var aksjen ned så mye som 30 prosent like etter børsåpning og bikket under 100 kroner før den hentet seg inn igjen.

Sluttkursen er den svakeste siden 26. oktober 2012, da aksjen endte på 119,22 kroner.

Blant Norwegians største aksjonærer er toppsjef Bjørn Kjos, styreleder Bjørn Kise og Johan H. Andresen og familiens investeringsselskap Ferd. I tillegg har altså John Fredriksen gjennom en stiftelse blitt med som garantist i emisjonen, og vil trolig komme inn som en betydelig aksjonær i forbindelse med kapitalinnhentingen.

Flyselskapets markedsverdi er nå på 5,47 milliarder kroner.

«Svinger voldsomt»

Norwegian-sjef Bjørn Kjos påpekte på en pressekonferanse i forbindelse med emisjonen at veksten nå skal ned og lønnsomheten opp. Den voldsomme veksten har kostet for Norwegian, og lite egenkapital har vært en av utfordringene, har analytikere påpekt.

– Nå er det i alle fall tatt i ganske bra. Selskapet virker å være i bedre operasjonell stand enn på lenge med kostnadskuttene og det faktum at de endelig har roet ned den tidvis hodeløse kapasitetsveksten, sier analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie til E24.

– På mine tall skal dette være tilstrekkelig, men er det en ting vi har lært i luftfart så er det at det svinger voldsomt, legger han til.

Les også

Se nå: Bjørn Kjos møter pressen

Turbulent måned

Tirsdagens kurskollaps er ikke den første turbulensen aksjen har opplevd i år.

Aksjen steg blant annet kraftig da Qatar Airways-sjef Akbar Al Baker på et besøk i Göteborg uttalte at Norwegian er veldig interessant for British Airways-eier IAG, som Qatar eier 20 prosent av.

Da IAG selv gikk ut to dager senere og meldte at de ikke kom til å gi et bud på Norwegian likevel, og at de ville selge aksjene sine, falt aksjen til sitt da laveste nivå siden 2012.

Med fallet tirsdag er Norwegian-aksjen så langt i år ned 30,6 prosent. Siden det i april i fjor ble kjent at IAG ønsket å kjøpe selskapet er aksjen mer enn halvert.

Les også

Fondsforvalter vil vurdere Norwegian-investering: – Må ha solid egenkapital

Les også

Sissener om Fredriksens grep i Norwegian: – Et morsomt trekk

Les også

Norwegian skal selge unna fly

Her kan du lese mer om

 1. Norwegian
 2. Luftfart
 3. Oslo Børs
 4. Børs og marked
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Fondsforvalter vil vurdere Norwegian-investering: – Må ha solid egenkapital

 2. – Fredriksen-systemet er fantastisk bra å ha med som garantist

 3. Norwegian henter tre milliarder i en emisjon

 4. Annonsørinnhold

 5. Oslo Børs klatret under global børsopptur

 6. – Interessant investering når de gjør disse grepene