Oljefondet går til angrep på Volkswagens hovedeier

Yngve Slyngstad truer med salg av Oljefondets Volkswagen-aksjer.

FORVALTER: Administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management under presentasjonen av kvartalsrapporten for tredje kvartal i fjor.

Terje Pedersen NTB scanpix
  • Johann D. Sundberg
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

I et intervju med søndagsutgaven av Frankfurter Allgemeine kritiserer Oljefond-sjef Yngve Slyngstad eierstrukturen i Volkswagen.

Gjennom holdingselskapet Porsche Automobil Holding kontrollerer Porsche-Piech familien 50,37 prosent av Volkswagens stemmeberettigede aksjer, selv om de bare eier 31,5 prosent av det totale antallet aksjer i selskapet.

Den kan familien gjøre fordi Volkswagen har to aksjeklasser med forskjellig stemmetyngde.

– Jeg tror ikke familien ønsker å endre strukturen. Vi har ikke inntrykk av at de ønsker å lytte til bekymringene til andre Volkswagen-aksjonærer, sier han ifølge Bloombergs referat.

– Dette kan ikke være en rollemodell for Tyskland, sier han.

Les også

Volkswagen-sjefen ba USA om unnskyldning

Oljefondet eier, ifølge den tyske avisen, 1,2 prosent av aksjene i Volkswagen.

Fondet omtalte sitt forhold til Volkswagen i rapporten «Ansvarlig forvaltning» som ble lagt frem i torsdag.

«Norges Bank Investment Management har i lengre tid vurdert at styringsstrukturen i Volkswagen er kompleks og problematisk,» skriver Oljefondet rapporten.

Truer med salg

«Vi har derfor valgt å følge opp selskapet tett og har etterspurt bedre styringsstruktur. Alternativet hadde vært å selge aksjene i selskapet grunnet vår vurdering av dårlig styringsstruktur og få utsikter til bedring,» heter det videre.

Oljefondet forventer i lys av utslippsskandalen forventer at selskapet nå endrer lederstrukturens standard, blant annet ved å innføre likebehandling av aksjonærene og innsetter tilstrekkelig uavhengige styremedlemmer.

Les også

VW-juks ga salgssvikt

Oljefondets ledelse har også tidligere kritisert eierstrukturen og styringen av Volkswagen. Ifølge «Ansvarlig forvaltning»-rapporten har Oljefondet hatt dialog knyttet til styringen av selskapet siden 2008.

Selskap i krise

Men nå kritiserer Slyngstad styringen av et selskap i krise.

Den tyske bilprodusenten forsøker å gjenopprette sin troverdighet etter at det i fjor ble kjent at selskapet har jukset med utslippsdata fra dieselbiler.

Fredag ble det kjent at Volkswagen har gått til det høyst uvanlige skritt å utsette både offentliggjøringen av årsregnskapet for 2015 og den årlige generalforsamlingen.

Les også

– Avgått VW-sjef håver inn millionlønn

Utsettelsen blir av Bloomberg sett på som en indikasjon på at Volkswagen fortsatt ikke har full oversikt over de økonomiske konsekvensene av diesel-skandalen.

Volkswagen har allerede satt av 6,7 milliarder euro, blant annet til dekning av kostnader knyttet til reparasjoner av 11 millioner biler rundt omkring i hele verden.

Les også

Volkswagen med ny strategi

Les også

«Dieselgate» rammer Volkswagen: Salget falt 20 prosent i Storbritannia

Les også

Dette skal Volkswagen gjøre med juksebilene

Her kan du lese mer om

  1. Volkswagen

Flere artikler

  1. Oljefondet vurderer Volkswagen-søksmål

  2. Reuters: Volkswagen har inngått avtale om kompensasjon med amerikanske bilforhandlere

  3. EU-parlamentet vil etterforske Volkswagen

  4. Annonsørinnhold

  5. AFP: Investorer krever Volkswagen for 8,2 mrd. euro

  6. Nå kan Volkswagen fikse utslippsbiler