Oljefondet ville ha endringer i Alphabet, men tapte

Oljefondet gikk inn for at Alphabet skal rapportere lønnsforskjeller, endringer i aksjestrukturen og om falske nyheter. Det ville ikke resten av aksjonærene. 

(FILES) This file photo taken on November 4, 2016 shows a man rideing a bike past a Google sign and logo at the Googleplex in Menlo Park, California. Google announced on February 16, 2017 it was launching voice-activated shopping from its artificial intelligence-powered Home speaker, in a direct challenge to Amazon's Alexa devices. Users can simply tell the speaker to order items -- diapers, paper towels, or trash bags, for example, and get delivery from any of dozens of participating retailers. / AFP PHOTO / JOSH EDELSON

Foto: Josh Edelson AFP
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Oljefondet gikk mot Alphabet-styrets anbefalinger i fire forslag som var oppe til avstemning under generalforsamlingen onsdag, men aksjonærstrukturen i selskapet sørger for at Alphabet i praksis gjør som de vil, og motstanden ble ikke tatt til følge.

I disse forslagene stemte Oljefondet mot styrets anbefalinger:

Fra ledelsen var det foreslått at det skal åpnes for å utstede ytterligere 11,5 millioner C-aksjer til bruk i incentivprogram. Alphabet argumenterte med at de må fortsette å tilby et attraktivt incentivprogram for å tiltrekke seg, og holde på de beste kandidatene. C-aksjene har ingen stemmerettigheter.

Fra aksjonærer ble det fremmet forslag om at det skal tas initiativ til en rekapitalisering slik at alle aksjer har én stemme.

Strukturen i dag er slik at alle A-aksjer har én stemme og alle B-aksjer har ti stemmer hvilket fører til at grunnleggerne Larry Page and Sergey Brin sitter på 51 prosent av stemmerettighetene, til tross for å bare sitte på 13 prosent av aksjene.

Dette var styret imot og argumentere med at selskapets suksess i stor grad er knyttet til ledelse og grunnleggeres lederskap.

Det ble også fremmet forslag om å rapportere lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, men styret mener at de gjør nok for å bekjempe lønnsforskjeller, og gikk imot.

Arjuna Capital ba om at Alphabet skulle gi aksjonærene en rapport der de går viser hvordan Google håndhever vilkårene for bruk, og risiko knyttet til falske nyheter og valgpåvirking, med henvisning til Russlands valgpåvirking. Alphabet mener selv at de gjør nok, og er transparente, og at ikke en slik rapport vil være noe aksjonærene drar nytte av.

Les også

Forslag kan føre til nedsalg i teknologiaksjer: Oljefondet er kritisk

Les også

– Vil kunne ha enorm betydning

Les også

Verdien har økt med 350 milliarder: Oljefondet trosser europeisk uro

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Alphabet

Flere artikler

  1. Oljefondet ønsket Facebook-rapport om falske nyheter

  2. Forslag kan føre til nedsalg i teknologiaksjer: Oljefondet er kritisk

  3. Oljefondet gjør leder-unntak for Warren Buffett

  4. Annonsørinnhold

  5. Norwegian stiger kraftig etter at kriseplanen ble godkjent

  6. Elements styreleder om maktkampen: – Forundret over at de vil bli kvitt meg