Statoil-sjefen: – Oljeprisfallet rammet oss alle

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil er trygg på at oljeindustrien vil komme styrket ut av nedgangstidene. Mandag kunne ha presentere nye, betydelige kostnadskutt på kjempefeltet Johan Sverdrup.

STRÅLENDE FORNØYD STATOIL-SJEF: Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil presenterte mandag nye anslag for utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet. Selskapet øker nå minsteanslaget for antall fat og reduserer kostnadsestimatene for utbyggingen av prosjektet.
 • Anders Park Framstad
 • Marius Lorentzen
Publisert:

STAVANGER (E24): – Jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å starte ONS-konferansen, sier konsernsjef Eldar Sætre til et fullsatt pressekorps mandag morgen.

Mandag går startskuddet for den store oljemessen ONS i Stavanger, hvor oljefolk fra hele verden inntar byen. Samtidig kommer Statoil med en gladnyhet, sett med norske oljeøyne:

Kostnadsnivået på kjempefeltet Johan Sverdrup er ytterligere redusert, samtidig som nedre del av ressursanslagene justeres noe opp. Den såkalte lønnsomhetsprisen for den første fasen av utbyggingen anslås nå til å være under 25 dollar per fat.

– I dag annonserer Statoil, sammen med våre partnere og leverandører, ytterligere kostnadsreduksjoner på verdensklasseprosjektet Johan Sverdrup. Vi reduserer investeringskostnadene ytterligere, øker produksjonskapasiteten, øker reservekapasiteten og bedrer lønnsomhetsprisen, oppsummerer Sætre.

Konsernsjefen viser til at oljeprisen forrige gang bransjen møttes på denne måten, på sensommeren 2014, var over 100 dollar.

– Rammet oss alle

– Vi startet forbedringsarbeidet tidlig, men oljeprisfallet rammet oss alle. Jeg ser nå endringer, sier han.

Sætre opplyser at selskapet er i rute for å oppnå besparelesmålet på 2,5 milliarder dollar årlige innen utgangen av 2016. Dette målet ble under kapitalmarkedsdagen til Statoil i februar økt fra 1,9 milliarder. Det opprinnelige målet var 1,3. Sætre understreker viktigheten av samarbeid.

– Jeg er trygg på at vi ved slutten av denne nedturen vil se en sterkere og mer konkurransedyktig industri.

– Kan du utdype hva du mener med at du ser tegn til varige endringer?

– Vi ser en innovasjonskraft og en evne til å jobbe med prosesser og forenklinger, i tillegg at vi jobber mer effektivt sammen. Den virkelige testen blir om vi klarer å holde tak i dette når markedet styrker seg igjen, som vi forventer. Det har vi har opplevd før er at det er vanskelig å holde på dette når man begynner å løpe fort igjen, sier Sætre til E24.

– Men jeg ser tegn på at vi klarer å holde fokuset og evner å bruke tid på å få til kvalitet i måten vi driver, legger han til.

Ser ytterligere rom for forbedring

De nye anslagene for Johan Sverdrup-utbyggingen blir for øvrig presentert i detalj av konserndirektør Margareth Øvrum, som starter sin presentasjon med en liten «fun fact».

– Bare i løpet av denne timen på pressekonferansen investerer vi tre millioner i Johan Sverdrup-prosjektet, så vi har dårlig tid, sier konserndirektør Margareth Øvrum i Statoil.

Øvrum kvantifiserer også kostnadskuttene på prosjektet. Under Statoils kapitalmarkedsdag i februar ble det meldt om en reduksjon i investeringssummen med 12 prosent, sammenlignet med det opprinnelige anslaget.

Nå Sverdrup-partnerne kuttet over 20 prosent, ifølge Øvrum.

– Og vi ser ytterligere rom for forbedring. Det er ingen tid til å slappe av, sier hun.

Les også

– Lyset er ikke slått av

Les også

Øker verdien av Johan Sverdrup-feltet

Les også

Solberg og Jensen er Olje-Norges mektigste

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. ONS

Flere artikler

 1. Equinors plan for Sverdrup-feltet: Starter opp i november 2019

 2. – Kommer til å bli tidenes prosjekt

 3. Betalt innhold

  Kutter 5 milliarder på Sverdrup-utbyggingen

 4. Johan Sverdrup-feltet vil med dagens priser tjene 9,6 millioner i timen fra 2022

 5. Statoil øker lønnsomhetsanslaget for Johan Sverdrup-feltet