Telenor-topper uenige om hvem som varslet hvem

Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas hevder myndighetene varslet ham om Vimpelcom. Den nylig avgåtte juridiske direktøren sier han varslet Baksaas på et tidligere tidspunkt, skriver Dagens Næringsliv.

SA HAN FRA?: Det hersker intern uenighet om tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas ble varslet av nylig avgått juridisk direktør Pål Wien Espen, eller om det var norske myndigheter som først gjorde ham oppmerksom på Vimpelcom-skandalen.
Publisert:

Hvem varslet hvem, og når skjedde det? Det er noen av de viktigste spørsmålene som blant annet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil ha svar på når det gjelder Telenors involvering i Vimpelcom-skandalen. Rett før advokatfirmaet Deloittes granskingsrapport legges frem klokken 11.00 kommer det frem at det hersker stor intern uenighet i Telenor.

Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas, som gikk av i august 2015, hevder at det første han hørte om mulig korrupsjon i Telenor-eide Vimpelcom var da norske myndigheter tok kontakt i 2014. Juridisk direktør Pål Wien Espen hevder selv at han varslet Baksaas på et tidligere tidspunkt. Det kommer frem i rapporten som Dagens Næringsliv har fått tilgang til.

Ifølge tidligere opplysninger skal Baksaas ha blitt orientert av en norsk varsler om mulig korrupsjon i Vimpelcom allerede i 2011. Da satt Baksaas selv i Vimpelcom-styret. Vimpelcom har anerkjent at selskapet har begått ulovligheter da det utbetalte 30 millioner dollar til et postboks-selskap kontrollert av datteren til presidenten i Usbekistan.

Aa hevder han sa fra til Espen

I dag morges ble det kjent at Espen og finansdirektør Richard Aa nå fratrer sine stillinger i Telenor. Begge har vært suspendert i nesten et halvt år etter at Deloitte startet etterforskningen sin.

Enda en uenighet som kommer frem i rapporten er at Aa hevder at han minnet sin kollega Espen på at det eksisterte interne varslinger, etter at svenske Telia-Soneria opplevde sin egen Vimpelcom-skandale i 2012. Den påminnelsen mener Espen at ikke fant stedt, ifølge Dagens Næringsliv.

På toppen av det hele kommer det frem at Baksaas hyret inn eksterne advokater i løpet av vinteren 2015, for å granske de to direktørene.

Varslet for sent

Ifølge Telenor er konklusjonen av Deloitte-rapporten at ingen Telenor-ansatte har begått korrupsjonshandlinger, men at de interne varslingene har gått altfor sent. Det gjelder både varslingene til styret, ledelsen og til Nærings- og handelsdepartementet.

Da tidligere styreleder Svein Aaser og nåværende konsernsjef Sigve Brekke orienterte næringsminister Monica Mæland i høst, måtte Aaser fratre styreledervervet sitt på grunn av manglende tillit.

Publisert:

Her kan du lese mer om