Aksjeskolen: Dette må du være obs på med teknisk analyse

Skaff godt grunnlag for strategien du velger, og hold deg til den, råder ekspertene.

HOLD FØLELSER UTENFOR: Teknisk analyse er et viktig arbeidsverktøy for tradere i løpet av handledagen. Skal du forsøke deg på metoden for første gang, vær obs på hvilke feil det er lett å gjøre, som for eksempel å bli styrt av følelser.

Foto: Andrew Kelly Reuters
Publisert:

I forrige del av Aksjeskolen ga Investtech-forskningssjef Geir Linløkken og Indeksanalyse-trader Nicolay Steensen en introduksjon til teknisk analyse.

Nå gjennomgår de hva du bør være obs på dersom du vurderer å bruke metoden.

Interessert i aksjemarkedet og lyst til å teste kunnskapene?

Meld deg på Aksje-NM 2017 her!

Hold følelser utenfor

Steensen tror en feil mange tradere gjør er å satse for mye på én trendlinje eller én formasjon i en aksje. Han påpeker at hvert mønster i den tekniske analysen kun er et scenario, ikke en garantert situasjon.

– Er du i utgangspunktet positiv eller negativ til en aksje kan det også være lett og forme den tekniske analysen i din favør, sier han.

BRUKER TEKNISK ANALYSE: Daglig leder Nicolay Steensen i analyseselskapet Indeksanalyse.

Privat

– Med nok oppfinnsomhet kan et hvilket som helst kursdiagram bli veldig positivt eller negativt. Det gjelder å holde følelser utenfor og følge opp planen man hadde da man gikk inn i aksjen.

Ønsker du å diskutere aksjer og aksjemarkedet med andre? Det kan du gjøre på Aksjeforum!

Hold deg til strategien

Det er viktig at du ser nødvendigheten av langsiktighet, mener Investtech-forskningssjef Linløkken.

– Et svært viktig egenskap med teknisk analyse, og for så vidt med all aksjeanalyse, er den store usikkerheten, påpeker han.

– Man vil aldri kunne være særlig sikker på et bestemt utfall. Målet er å få rett litt oftere enn man tar feil – eller bedre, tjene litt mer per gang man har rett, enn man taper de gangene man tar feil. Teknisk analyse skal stille deg på lag med de sannsynlige utfallene. Om du får rett 55 prosent av gangene skal du være fornøyd!

Det vanskelige med aksjemarkedet er imidlertid at dets natur er slik at man lett kan oppleve at 60 prosent av de 10 første handlene går feil, påpeker Linløkken.

Les også

Aksje-NM 2017: Dette kan du vinne

– Da kan man fort begynne å tvile på metodene.

– En vanlig fallgruve er å forandre strategien, og ikke stole på de langsiktige statistiske resultatene, om man ikke lykkes raskt. Skaff dermed godt grunnlag for den strategien du velger, og hold deg til strategien, understreker han.

Bruk kvantitative verktøy

Arbeider du uten kvantitative verktøy, og trekker opp trendlinjer og finner støtte- og motstandsnivåer selv, er det en fare for at du bare ser det du ønsker og se og det som stemmer med din ubevisste oppfatning av aksjen, påpeker Linløkken.

ANALYSE-EKSPERT: Forskningssjef Geir Linløkken i Investtech.

Investtech

– Det kan lett føre helt galt av sted, om man kan ende opp med til slutt å bli styrt av egne psykiske svingninger, som grådighet og redsel for tap. Det er nettopp slike psykiske svingninger vi skal tjene på med riktig og tålmodig bruk av teknisk analyse, sier han.

Anvend konkrete analyser

Objektivitet og enkelhet er viktig, ifølge Linløkken. Han sikter med det til analyser og råd som er konkrete og uten rom for tolkning.

– Historisk har teknisk analyse vært en stor verktøykasse med et utall indikatorer og modeller, med flere parametere som kan settes, sier han.

– Har man frihet her, vil man alltid kunne finne nesten perfekte modeller for enkeltaksjer eller enkelte tidsperioder, men det vil sjelden virke i praktisk bruk.

Ha en klar exitstrategi

Steensen påpeker at mange generelt synes det er vanskeligere å selge aksjer enn å kjøpe.

– Det anbefales å ha en exitstrategi, både ved opp- og nedside, sier han.

Les på E24+ (for abonnenter)

Hvordan fungerer teknisk aksjeanalyse?

Les også

Hvordan fungerer aksjemarkedet?

Les også

Slik blir du en vinner i Aksje-NM

Her kan du lese mer om