Fleksible Ben dro Wall Street i pluss

Sentralbanksjefen roet onsdag ned et nervøst Wall Street med sin tale til kongressen.

Publisert:

Etter å ha blitt spurt ut av kongressen i mer enn tre timer kunne sentralbanksjefen onsdag konstatere at han hadde beroliget et urolig Wall Street.

Slik endte de toneangivende indeksene onsdag:

Dow Jones opp 0,12 prosent

Nasdaq Composite opp 0,32 prosent

S&P 500 opp 0,28 prosent

Tirsdag endte de tre indeksene i minus i påvente av hva Bernanke ville fortelle kongressen onsdag.

Følg børsen i USA: E24 Børs

Fleksible Bernanke

Sentralbanksjefens hovedbudskap var at sentralbanken ville være fleksible med stimulipakkene de nå sender ut til markedene.

Hver måned kjøper den amerikanske sentralbanken obligasjoner i markedet for 85 milliarder dollar i måneden. I juni signaliserte sentralbanken at de ville trappe ned på stimulipakkene i løpet av året, og kutte dem ut til neste år.

Markedet har reagert negativt på dette, og Bernanke var onsdag ute etter å roe ned urolige kongressmedlemmer og investorer.

- Planen for stimulipakkene er ikke forutbestemt, sa han til kongressmedlemmene.

Bernanke fremholt at dersom økonomien i USA ikke bedrer seg slik sentralbanken forutser, vil stimulipakkene fortsette i samme takt som i dag. De kan også økes hvis sentralbanken tror det vil gi en ønsket effekt, sa Bernanke.

Samtidig fortalte han også at stimulipakkene vil kunne trappes ned raskere dersom markedet forbedret seg i en kjappere takt enn sentralbanken har forutsett.

- Bernanke bekreftet det vi allerede visste. Sentralbanken ser på den brede økonomien, som viser tegn til forbedring, sier Terry Sandven, aksjestrategisjef ved U.S. Bank Wealth Management, til Marketwatch.

- Styringsrenten forblir lav

Den amerikanske sentralbanken offentliggjorde i dag også sin «Beige Book», en anekdote-samling om amerikansk økonomi. Boken er basert på rapporter fra sentralbankens 12 avdelinger i USA.

- Amerikansk vokser i et beskjedent til moderat tempo, heter det i boken.

Det er samme konklusjon som i den forrige utgaven, offentliggjort 5. juli.

Kongressmedlemmene var også bekymret for om sentralbanken ville sette opp styringsrenten.

- Styringsrenten vil forbli veldig lav veldig lenge, sa Bernanke.

Videre fortalte han at sentralbanken ikke ville sette opp styringsrenten til hvertfall dagens ledighet på 7,6 prosent faller under 6,5 prosent.

Bernanke klarte å holde humøret oppe gjennom hele sesjonen. På spørsmål fra en kongressmann hvorvidt «en venn» burde refinansiere lånet sitt nå, svarte Bernanke at han ikke var kvalifisert til å svare på spørsmålet.

- Jeg er ingen finansrådgiver, sa han.

Svake bolignøkkeltall

Oppgangen på Wall Street ble blant annet begrenset av svakere nøkkeltall enn ventet fra boligmarkedet.

Antall byggetillatelser kom på annualiserte 0,91 millioner mot forventede 1,00 millioner. Antall påbegynte boliger var i juni på annualiserte 0,84 millioner. Her var det forventet annualiserte 0,96 millioner boliger.

Kvartalsresultater

Rett etter stengetid leverte blant andre IBM, Intel og Bank og America sine kvartalsresultater for andre kvartal.

IBM rapportere om et fall i fortjenesten sin på 17 prosent sammenliknet med året før. Dette var likevel bedre enn analytikerne forventet, og selskapet gikk opp 2,08 prosent i etterhandelen.

Intel sliter tildels i et synkende PC-marked, og deres netto inntekt falt med 29 prosent sammenliknet med andre kvartal 2012. Selskapet har i skrivende stund falt 3,40 prosent i etterhandelen.

Les også: Globalt ras i PC-salget

Bank of Amerika økte overskuddet sitt med 63 prosent sammenliknet med året før. Det var bedre enn det analytikerne ventet. Selskapet er ned 0,07 prosent i etterhandelen.

Før Wall Streets stengetid hadde blant andre Mattel levert sitt kvartalsresultat. Barbieprodusenten leverte et svakere resultat enn ventet, og ble en av Wall Streets store tapere med en nedgang på 6,84 prosent ved stengetid onsdag.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om