Bare Nordsjøen går oppover i Archer

John Fredriksens oljeserviceselskap Archer er midt i en omfattende omstilling. Nordsjøen var den eneste regionen der selskapet kan vise til økt omsetning.

SLITER I OLJESERVICE: Oljeserviceselskapet Archer sliter med overkapasitet i USA og er midt i en stor omstilling. Her er storaksjonær John Fredriksen avbildet på vei til TradeWinds-festen på seilskuten Christian Radich i Oslo i fjor.
Publisert: Publisert:

Fredag morgen offentliggjorde oljeserviceselskapet Archer sine tall for fjerde kvartal.

Selskapet hadde en omsetning på 524,1 millioner dollar i årets tre siste måneder, mot 522,6 millioner i tredje kvartal (3,14 til 3,13 milliarder kroner)

Driftsoverskuddet (EBITDA) endte på 41,9 millioner dollar, mot 49,9 millioner dollar i tredje kvartal (251,4 til 299,4 millioner kroner).

De 41,9 millionene inkluderer engangskostnader på 11,6 millioner dollar, eller 70 millioner kroner, i sluttpakker og andre utgifter i forbindelse med omstillingen som selskapet er inne i.

Archer møter utfordringer i flere av markedene de opererer i, og det er faktisk bare i Nordsjøen at de klarte å øke omsetningen.

I fremvoksende markeder, Nord- og Latin-Amerika falt omsetningen med mellom 7,7 millioner dollar og 200.000. I Nordsjøen steg omsetningen med 11,9 millioner dollar til 170,9 millioner.

Markedet ser likevel ut til å være fornøyd med det de leser i kvartalsrapporten ettersom aksjen åpner opp mellom seks og syv prosent på Oslo Børs.

Milliardkutt og omstilling

Archer meldte nylig om at selskapet skriver ned verdier for 430 millioner dollar (tilsvarende 2,6 milliarder kroner) på grunn av markedsutviklingen og overkapasitet på fastlandet i USA.

Neste børsdag falt aksjen med 5,07 prosent på Oslo Børs.

Nedskrivningen kostet storaskjonær Seadrill dyrt. Selskapets bunnlinje ble redusert med 185 millioner dollar, som er 40 prosent lavere enn det ellers ville vært.

- Det nord-amerikanske markedet fortsetter å være utfordrende, skriver selskapet og viser til nedskrivningen som er gjort.

Selv om det tøffe vinterværet i USA har løftet gassprisene på kort sikt, tror man ikke det vil vare lenge.

- Vi mener markedet for de fleste oljefelttjenester vil være overforsynt på kort sikt, spesielt ettersom operatørene fortsetter å presse frem effektiviseringsgevinster. Men vi tror at man vil se en bedring i aktivitetsnivået, i kapasitetsutnyttelsen og i prisingen i andre halvår.

Archer har satt i gang et omstillingsprogram, og anslår at de vil bruke ytterligere to til tre millioner dollar (12 til 20 millioner kroner) på relaterte engangskostnader i første kvartal.

Besparelsene er anslått til å bli på mellom 15 og 20 millioner dollar.

- Styret er ydmyke og skuffet over de dårlige resultatene til selskapet etter de store oppkjøpene i 2010 og 2011. Styret er likevel fornøyd med fremgangen selskapet har hatt over de siste par kvartalene, spesielt med tanke på reduksjonen i netto rentebærende gjeld og styrkingen av balansen.

Du kan lese hele kvartalsrapporten til Archer her (ekstern link).

Les også:

Seadrill øker både resultat og utbytteFredriksen-selskap skriver ned verdier for 2,6 milliarder kronerKjempekontrakt til Archer

Publisert:

Her kan du lese mer om