Kronen svekkes: Dette er tallet alle frykter i valutamarkedet
Dette tallet er den store skrekken i valutamarkedet nå.
– 10,17 er det alle går med i bakhodet.
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets forteller at dette er summen man måtte betale for en euro julaften 2008.
Dette var tiden da finanskrisen herjet som verst og usikkerheten var på sitt mest intense.
Mens Ola og Kari Nordmann koste seg med ribbe og gløgg på julaften for seks år siden, falt kronen til sin svakeste notering noensinne mot den europeiske valutaen.
– Alle er enig om at verden ser annerledes ut i dag, men alle er livredde for det som skjedde julaften 2008, sier Østnor.
For historien kan gjenta seg: På det dyreste tirsdag kostet en euro 9,87 kroner. Markedet er ekstremt nervøst, og bevegelsene har gjort hopp på over 35 øre på kort tid.
– Så hva gjør du? De fleste kvitter seg med kroner, legger seg nøytralt og venter på at kronen har snudd. Det er ofte slik at det er vanskeligere å treffe toppen enn å hive seg på når kronen er i ferd med å styrkes.
E24 Aksjelive:Få det aller siste fra markedet her
Nå koster den det samme som en norsk hundrelapp
Negative nyheter
Kronen har svekket seg siden SSBs oljeinvesteringstelling i juni viste en klar større nedgang enn markedet hadde sett for seg.
Dette ble ytterligere bekreftet av den neste tellingen i september. Deretter begynte oljeprisen å falle, og det ble satt lit til at oljekartellet Opec i slutten av november ville produsere mindre olje for å stabilisere oljeprisen på et høyere nivå. Det ville de ikke.
Les om SSBs investeringstelling fra desember her.
Da startet kronen fallet for fullt.
– I etterkant av Opec-møtet dro det seg virkelig til, sier Østnor.
E24 Børs: Følg kronekursen her
Kronekursen stuper - ingen panikk i sentralbanken, ifølge sjefanalytiker
Siden november har oljeprisene falt og falt og falt. Tirsdag runder nordsjøoljen (brent spot) nok en kjedelig milepæl. Et fat koster 59 dollar. Til sammenligning kostet det i juni, årets pristopp, 115 dollar.
Man frykter nå konsekvensene av oljeprisfallet, og hovedbekymringen er at den lave prisen vil gi et ytterligere fall i oljeinvesteringer.
Oljeinvesteringer har vært selve hovedpulsåren for veksten i norsk økonomi etter finanskrisen.
I sine ferske prognoser, offentliggjort tirsdag, fastholder DNB Markets at de venter et investeringsfall på norsk sokkel på 15 prosent neste år. Men bankens makroteam nedjusterer oljeinvesteringene med ytterligere fem prosentpoeng i 2016 fra sin tidligere prognose, og tror nå på et fall på 10 prosent i 2016.
Svak krone gir Jensen 32 milliarder mer å rutte med
– Attraktiv krone
Østnor mener beskriver kronen som billig, etter at den har svekket seg kraftig og bredt mot de aller fleste valutaer.
Han mener markedet har priset inn mange negative nyheter i den nåværende kronekursen. Det gjør at han er positiv på kronens vegne etter hvert som vi beveger oss inn i neste år.
– Vi må få en slags visshet, i den grad man kan få det, om at oljeprisen ikke lenger er i fritt fall. Vi må begynne å se effektene av bremsen vi har i økonomien, slik at usikkerheten om det økonomiske bildet avtar, sier han.
Han peker på at det er stor forskjell på at markedet venter på svakere utsikter og den panikken som nå utspiller seg i valutamarkedet.
– Vi tror på en mer attraktiv krone, så lenge volatiliteten i markedet stabiliserer seg, sier han og legger til:
– Men først må vi få unna desember. Det er første bud.
Les også: