John Fredriksen og Seadrill-sjefen: Har måttet rydde opp etter Trøim og «den gjengen»

Seadrill sitter med milliardgjeld, lave rater og tøffe forhandlinger med kreditorene som drar ut i tid. Nå langer storaksjonæren og toppsjefen ut mot deres gamle forretningspartner, Tor Olav Trøim.

MISTET TONEN: John Fredriksen (t.v.) og den tidligere forretningspartneren Tor Olav Trøim brøt fra hverandre i 2014. Arkivbilde.
Publisert:

Rigginvestor og skipsreder John Fredriksen går nå ut mot tidligere forretningspartner Tor Olav Trøim og flere av de tidligere ansatte i riggiganten Seadrill.

Uttalelsene kommer i et intervju med Dagens Næringsliv, der Fredriksen forteller at de har måttet jobbe med å rydde opp i Seadrills finansielle situasjon siden 2014. Seadrills konsernsjef kommer med den samme kritikken i intervjuer både der og i Finansavisen onsdag.

Uttalelsene kom samme dag som Seadrill sendte ut informasjon om den store redningsoperasjonen som det nå forhandles om for å få kontroll på gjelden og styrke selskapet. Seadrill vil blant annet hente inn minst en milliard dollar i frisk kapital.

Sammen med Seadrills konsernsjef Per Wullf får Trøim og de andre krass omtalte for måten de drev riggselskapet før oljeprisfallet rammet næringen fra 2014.

– Dette har vi slitt med siden Trøim forlot gruppen. Det var han som drev det finansielle. Dette har vært slitsomt for oss. Det er mye å rydde opp i etter den gjengen, sier Fredriksen til avisen, som likevel ikke vil gi Trøim skylden.

– Det gikk litt fort i svingene. Nå sitter vi igjen med skjegget i postkassen, legger han til.

Tor Olav Trøim og John Fredriksen var forretningspartnere i en årrekke, men brøt fra hverandre i 2014. På topp ble de ansett som den reneste stjerneduoen i norsk og internasjonalt næringsliv etter at blant annet Seadrill vokste seg til å bli en dominerende spiller globalt med saftige utbytter og god avkastning. Høsten 2014 strupet imidlertid Seadrill igjen utbyttene, og kursen har falt over 90 prosent de siste tre årene.

Avisen skriver at de har forsøkt å få en kommentar fra Tor Olav Trøim, men uten hell.

Les også

Seadrill tror inntektene når bunnen i 2017

Utsettelser

Seadrill varslet en refinansieringsprosess i fjor, og den skulle etter planen være klar før sommeren. Siden har denne fristen blitt skjøvet på. Refinansieringen av Seadrill har blitt omtalt som en av de mest kompliserte redningsoperasjonene i finansverdenen på lang tid.

Konsernsjef Per Wullf sparer heller ikke på kruttet og beskriver Trøim som «en liten finansakrobat».

Konsernsjef i Seadrill, Per Wullf

– Den strategien vi fulgte under Trøim-tiden har feilet fullstendig. Det står jeg inne for, sier Wullf til avisen.

Han erkjenner at han selv var med på ferden da det var gode tider og Seadrill ble bygget opp, men sier at forretningsmodellen ikke holdt når oljeprisen begynte å fallet.

Seadrill har som så mange andre innen rigg og supply slitt kraftig med fallende rater som bare er en brøkdel av hva de var i toppårene før 2014.

Trøim har i senere tid vært med på å lede arbeidet med å starte det nye riggselskapet Borr, som har kjøpt opp et par oppjekkbare rigger og som har hentet store beløp i kapitalmarkedet.

Etter planen skal Borr, som nå handles på OTC-listen, børsnoteres relativt raskt, ifølge et intervju i Finansavisen før jul. Med på laget har Trøim Fredrik Halvorsen, som tidligere var én av stjernene i Fredriksen-systemet, men som også forlot gruppen.

Les også

Fredriksens riggimperium: 77 milliarder «borte» på tre år

Nytt aksjefall

Selv om Seadrill-aksjen allerede har mistet nesten hele sin verdi de siste par årene, er den vonde smerten ikke over for aksjonærene ennå.

Etter at detaljene i refinansieringsforslaget ble annonsert tirsdag falt Seadrill-aksjen 28,4 prosent på Oslo Børs.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet mener aksjonærene har «sovet i timen» og løftet aksjen til «unødvendige nivåer»:

– I midten av desember var Seadrill-kursen på 38,50 kroner og da priser du selskapet til rett i underkant av 20 milliarder kroner. Det blir en for høy pris å hente egenkapital på, og selskapet er ikke tjent med at aksjen handler så høyt, skriver Hauglund i en kommentar tirsdag.

Han tror at det vil bli gjennomført en emisjon til en lav kurs, men at en slik rabatt trolig kan forsvares så lenge alle aksjonærene får bli med videre, i motsetning til i mange restruktureringer i for eksempel supply, der man har kjørt rettede emisjoner.

– Fredriksen har en historie for nettopp å være aksjonærvennlig, og jeg tror han igjen vil tenke den retningen, sier Hauglund om John Fredriksen.

Det er spesielt én positiv faktor som Hauglund mener er viktig å få med seg:

– Det mest positive med dagens melding er at selskapet jobber mot en langsiktig løsning. Flesteparten av restruktureringene som vi har sett siste året, har alle én fellesnevner: Gjeldstrukturen er rettet mot bedre tider innen 2020, sier han og fortsetter:

– Seadrill jobber derimot for å skyve forfallet av den usikrede delen av gjelden helt frem til 2028.

Les også

Fredriksen vil sluke tankrederi

Les også

Finansavisen: Trøim handler rigger på billigsalg

Les også

John Fredriksen tar jafs av Arcus før børsnoteringen

Publisert:
Gå til e24.no