Oljebremsen fortsetter å koste Kongsberg Gruppen dyrt:
– Vi gjør betydelige grep

Kongsberg Gruppen har klart å stabilisere omsetningen siden starten av året, men oljebremsens kostnader fortsetter å tynge resultatene.

Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen
Publisert:

Det norske forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen slapp torsdag tall som viser at omsetningen i andre kvartal økte forsiktig fra 3,72 til 3,73 milliarder, sammenlignet med første kvartal.

Sammenlignet med andre kvartal i fjor har imidlertid omsetningen falt fra 4,13 milliarder kroner, hovedsakelig på grunn av færre ordrer i offshoremarkeder.

Konsernet fikk et brutto driftsresultat (EBITDA) på 207 millioner kroner, ned fra 339 millioner i første kvartal, og ned fra 515 millioner på samme tid i fjor.

Det er i hovedsak nedbemanningen og omstillingen i datterselskapet Kongsberg Maritime som koster konsernet penger. I andre kvartal ble bemanningen redusert med ytterligere 64 personer samlet sett til 6.908 ansatte, og konsernet hadde ekstraordinære kostnader på 128 millioner knyttet til restruktureringen.

Tynnere ordrebok

– Vi gjør betydelige grep for å være godt posisjonert og tilpasset både dagens maritime marked og mulighetene som ligger foran oss. I det korte bildet jobber vi med kontinuerlige grep innen kostnader og kapitalbinding for å sikre vår konkurransekraft, lønnsomhet og positiv kontantstrøm, sier konsernsjef Geir Håøy i en uttalelse.

Kongsberg-sjefen mener selskapet leverer et kvartal med en god drift og driftsinntekter, samtidig som han også referer til ordrebokens nedgang. Konsernet fikk 2,54 milliarder kroner i nye ordrer i andre kvartal.

Ordrereserven falt til 15,31 milliarder kroner, noe som er langt under nivået selskapet har ligget på de siste årene, der man ofte lå over 20 milliardersgrensen.

– Ordrereserven er ved utgangen av kvartalet lavere enn hva vi har hatt de siste årene, men vi venter økt ordreinngang fra forsvarsområdene over de neste kvartalene,

Vekst i Kongsberg Defense

Kongsberg Gruppen har blitt truffet relativt sent av effektene av oljebremsen og tok i fjor en rekke grep for å møte dette. Så langt har ikke en positiv utvikling i forsvarsmarkedet klart å oppveie fullt ut for oppbremsingen fra olje- og shipping-segmentene.

Konsernet kan likevel vise til at ett av de to forsvarsselskapene vokser. Kongsberg Defense Systems har nå hatt økt omsetning mot tilsvarende kvartal året før i tre kvartaler på rad. Nå sist i andre kvartal økte omsetningen fra 1,09 til 1,23 milliarder kroner mot samme periode i fjor. Brutto driftsresultat (EBITDA) falt marginalt fra 217 til 204 millioner.

I våpenstasjonprodusenten Kongsberg Protech Systems falt imidlertid omsetningen fra 472 til 385 millioner, mens brutto driftsresultat (EBITDA) gikk fra 20 til -44 millioner. Protech Systems venter fortsatt på at ordrene og en forventet vekst i nye våpenstasjoner skal gi vekst og sterkere resultater i årene fremover.

Ordreinngangen i forsvarssegmentet svinger ofte veldig, fordi store kontrakter kan komme inn med ujevne mellomrom. Så langt i år har konsernet imidlertid ikke fått noen skikkelige store kontrakter som kunne bokføres så langt i år.

Kongsberg Defense fikk 411 millioner kroner i nye ordrer i andre kvartal og har siden nyttår sikret ordrer for 1,08 milliarder kroner. Dermed ligger man etter takten i 2015 og 2016 der ordreinngangen for året endte på henholdsvis 3,31 og 3,82 milliarder.

Konsernet ligger an til å sikre store kontrakter på blant annet missiler, våpenstasjoner til Stryker-kjøretøyene og ikke minst det norske ubåtkjøpet (som kan gi ordrer på 15 milliarder for konsernet) i tiden fremover, men det har altså ikke materialisert seg i ordreboken ennå.

Les også

Stor restrukturering i Kongsberg Maritime: Men de ansatte slipper ny nedbemanning

Les også

Svakeste omsetning siden 2012: Kongsberg Gruppen kutter i utbyttet

Les også

– Det kommer ikke av seg selv, men jeg mener vi skal få dette til

Publisert:

Her kan du lese mer om