Oljebremsen fortsetter å koste Kongsberg Gruppen dyrt:
– Vi gjør betydelige grep

Kongsberg Gruppen har klart å stabilisere omsetningen siden starten av året, men oljebremsens kostnader fortsetter å tynge resultatene.

Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen

Foto: Kongsberg Gruppen
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Det norske forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen slapp torsdag tall som viser at omsetningen i andre kvartal økte forsiktig fra 3,72 til 3,73 milliarder, sammenlignet med første kvartal.

Sammenlignet med andre kvartal i fjor har imidlertid omsetningen falt fra 4,13 milliarder kroner, hovedsakelig på grunn av færre ordrer i offshoremarkeder.

Konsernet fikk et brutto driftsresultat (EBITDA) på 207 millioner kroner, ned fra 339 millioner i første kvartal, og ned fra 515 millioner på samme tid i fjor.

Det er i hovedsak nedbemanningen og omstillingen i datterselskapet Kongsberg Maritime som koster konsernet penger. I andre kvartal ble bemanningen redusert med ytterligere 64 personer samlet sett til 6.908 ansatte, og konsernet hadde ekstraordinære kostnader på 128 millioner knyttet til restruktureringen.

Tynnere ordrebok

– Vi gjør betydelige grep for å være godt posisjonert og tilpasset både dagens maritime marked og mulighetene som ligger foran oss. I det korte bildet jobber vi med kontinuerlige grep innen kostnader og kapitalbinding for å sikre vår konkurransekraft, lønnsomhet og positiv kontantstrøm, sier konsernsjef Geir Håøy i en uttalelse.

Kongsberg-sjefen mener selskapet leverer et kvartal med en god drift og driftsinntekter, samtidig som han også referer til ordrebokens nedgang. Konsernet fikk 2,54 milliarder kroner i nye ordrer i andre kvartal.

Ordrereserven falt til 15,31 milliarder kroner, noe som er langt under nivået selskapet har ligget på de siste årene, der man ofte lå over 20 milliardersgrensen.

– Ordrereserven er ved utgangen av kvartalet lavere enn hva vi har hatt de siste årene, men vi venter økt ordreinngang fra forsvarsområdene over de neste kvartalene,

Vekst i Kongsberg Defense

Kongsberg Gruppen har blitt truffet relativt sent av effektene av oljebremsen og tok i fjor en rekke grep for å møte dette. Så langt har ikke en positiv utvikling i forsvarsmarkedet klart å oppveie fullt ut for oppbremsingen fra olje- og shipping-segmentene.

Konsernet kan likevel vise til at ett av de to forsvarsselskapene vokser. Kongsberg Defense Systems har nå hatt økt omsetning mot tilsvarende kvartal året før i tre kvartaler på rad. Nå sist i andre kvartal økte omsetningen fra 1,09 til 1,23 milliarder kroner mot samme periode i fjor. Brutto driftsresultat (EBITDA) falt marginalt fra 217 til 204 millioner.

I våpenstasjonprodusenten Kongsberg Protech Systems falt imidlertid omsetningen fra 472 til 385 millioner, mens brutto driftsresultat (EBITDA) gikk fra 20 til -44 millioner. Protech Systems venter fortsatt på at ordrene og en forventet vekst i nye våpenstasjoner skal gi vekst og sterkere resultater i årene fremover.

Ordreinngangen i forsvarssegmentet svinger ofte veldig, fordi store kontrakter kan komme inn med ujevne mellomrom. Så langt i år har konsernet imidlertid ikke fått noen skikkelige store kontrakter som kunne bokføres så langt i år.

Kongsberg Defense fikk 411 millioner kroner i nye ordrer i andre kvartal og har siden nyttår sikret ordrer for 1,08 milliarder kroner. Dermed ligger man etter takten i 2015 og 2016 der ordreinngangen for året endte på henholdsvis 3,31 og 3,82 milliarder.

Konsernet ligger an til å sikre store kontrakter på blant annet missiler, våpenstasjoner til Stryker-kjøretøyene og ikke minst det norske ubåtkjøpet (som kan gi ordrer på 15 milliarder for konsernet) i tiden fremover, men det har altså ikke materialisert seg i ordreboken ennå.

Les også

Stor restrukturering i Kongsberg Maritime: Men de ansatte slipper ny nedbemanning

Les også

Svakeste omsetning siden 2012: Kongsberg Gruppen kutter i utbyttet

Les også

– Det kommer ikke av seg selv, men jeg mener vi skal få dette til

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Historisk tykk ordrebok i Kongsberg Gruppen

  2. Høyeste ordreinngang på over to år i Kongsberg Maritime

  3. – Det blir noen spennende kvartaler fremover

  4. Annonsørinnhold

  5. Vekst og skyhøy ordreinngang etter Rolls-Royce-ekteskap

  6. Inntektsfall for Kongsberg Gruppen: Ser positive signaler fra tørrlast, container og LNG