Eks-ansatte saksøker Wells Fargo for 21 milliarder

Ansatte som unnlot å delta i triksing med «spøkelseskontoer» sier de fikk sparken for dårlig måloppnåelse.

KREVES FOR MILLIARDER: Etter at Wells Fargo ble ilagt 1,5 milliarder kroner i bot for kontotriksing, har aksjen stupt. Nå saksøkes bankkjempen av tidligere ansatte for langt høyere beløp.

Foto: Patrick Sison AP
  • Karl Wig
Publisert:

Etter at storbanken innrømmet triksing med fiktive bankkontoer og ble ilagt tidenes høyeste bot av det amerikanske forbrukerbyrået for finanstjenester, kommer nå et massesøksmål som kan koste storbanken mye, mye mer.

To tidligere ansatte er navngitt i søksmålet, som er opprettet på vegne av alle Wells Fargo-ansatte som gjennom en tiårsperiode skal ha fått sparken for å ikke ha brutt loven.

Nådde ikke resultatmålene

For å møte de harde salgsmålene i storbanken, var man i realiteten nødt til å gjøre slik tusener av andre Wells Fargo-ansatte gjorde, argumenteres det: Å opprette fiktive «spøkelseskontoer» som pyntet på salgsresultatene.

I starten av september inngikk Wells Fargos et forlik med amerikanske myndigheter for jukset, som skal omfatte inntil to millioner kontoer. Storbanken godtok da en bot på 185 millioner dollar (cirka 1,5 milliarder kroner).

Ifølge banken selv var 5.300 ansatte delaktige i ugjerningene – og storbanken har overfor CNN bekreftet at samtlige får sparken.

TIL KAMP: Ruth Landaverde holder opp dokumenter med anklager mot sin tidligere arbeidsgiver Wells Fargo. Hun er blant mange tidligere ansatte som mener seg rammet av urimelige resultatmål. Wells Fargo har godtatt en bot på 1,5 milliarder kroner or opprettelse av fiktive kontoer som har «blåst opp» salgsresultatene.

Foto: Nick Ut AP

Skal ha fått sparken

Men kundetriksingen var så utbredt og akseptert i bankens rekker mens den pågikk, at ansatte som nektet å være med – og slik fikk dårligere salgsresultater – også fikk fyken av sine overordnede, ifølge søksmålet.

De eks-ansatte hevder de ble oppsagt eller degradert på usakelig grunnlag og at salgsmålene var umulige å oppnå uten å begå lovbrudd.

Oppsiktsvekkende påstander matches av et oppsiktsvekkende beløp: Det tidligere ansatte krever 2,6 milliarder dollar i oppreisning, tilsvarende 21 milliarder kroner, «og muligens mer».

«De største ofrene av Wells Fargo-svindelen er gruppen med mennesker som ble sparket fordi de ikke møtte resultatmålene ved å delta i denne uredelige svindelen som ga penger i konsernsjefens lommer», heter det i søksmålet, skriver NPR.

«Tusener av ansatte som unngikk å utføre ulovlige handlinger, ble enten degradert eller oppsagt», heter det videre.

GRILLET I WASHINGTON: Wells Fargo-konsernsjef John Stumpf måtte svare for kontotriksingen under en høring i bankkomiteen i det amerikanske senatet 20. september.

Foto: Susan Walsh AP

Straffes hardt på Wall Street

Wells Fargo-konsernsjef John Stumpf har ikke kommentert søksmålet, men har sagt at han tar det fulle ansvaret for «alle uetiske salgsmetoder» som pågikk.

Stumpf har sittet i sjefsstolen siden 2007 og sitter der fortsatt.

Kontotriksings-skandalen har satt Wells Fargo-aksjen i utforbakke. Ti prosent av markedsverdien er skrelt vekk siden boten fra myndighetene ble kjent.

Etter et fall på 1,88 prosent i mandagens handel er bankaksjen nå priset under 45 dollar for første gang siden februar 2014, bemerker CNN Money.

Rettelse: I den første versjonen av denne artikkelen skrev vi at John Stumpf har vært Wells Fargo-konsernsjef «siden 2017». Det kan umulig stemme, som flere oppmerksomme lesere har påpekt. Det skulle stå 2007. E24 beklager feilen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Wells Fargo-sjefen går på dagen

  2. Wells Fargo-sjef gir avkall på over 332 millioner for å beholde jobben

  3. Wells Fargo krever 650 mill. fra tidligere toppledere

  4. Sparket 5.300 etter bankskandale - lederen får milliardpensjon

  5. Har funnet 1,4 millioner «nye» spøkelseskontoer