Klarna har sikret seg lisens: Skal bli «bankenes Ryanair»

Den svenske betalingstjenesten har endelig sikret seg banklisens i hjemlandet. Og de mener resten av banksektoren bør være redde.

VIL TA BANK-JAFS: – Bankene er utfordret. I teknologiverdenen blir disse selskapene akterutseilt veldig kjapt hvis de ikke leverer, sier Klarna-medgründer Sebastian Siemiatkowski.
  • Karl Wig
Publisert:

20 måneder er gått siden Klarna søkte om konsesjon til å drive bankvirksomhet hos Finansinspektionen, det svenske finanstilsynet.

Nå er endelig søknaden godkjent, og med 60 millioner brukere tror Klarna de kan bygge sin bankvirksomhet rimelig kjapt. Og true den etablerte næringen:

Selskaper sier nemlig de har en målsetting om å bli for banksektoren det Ryanair i dag er for flybransjen.

– Vi vil være med og omforme bankindustrien. Nye reguleringer gir for forutsetninger for industriens ødeleggelse, men det trengs nå en Ryanair som kommer på banen. Vi ønsker å være den spilleren, sier medgründer Sebastian Siemiatkowski i et intervju med Financial Times.

Les også

Uenige om nordiske banker er blitt for dyre

«iPhone-øyeblikk»

Klarna dro inn 3,6 milliarder svenske kroner i omsetning i fjor og er verdsatt til titalls milliarder. I motsetning til mange andre nye nystartede teknologiselskaper, går de også i pluss i dag.

Bankinntoget skal først og fremst skje her i Europa, men selskapet har også øynene på det amerikanske markedet.

Klarna-toppen sier han tror banksektoren vil få sitt «iPhone-øyeblikk», med henvisning til Apple-lanseringen i 2007 som nærmest umiddelbart sendte mobilbransjen tilbake på tegnebrettet – og senket gamle giganter.

– Bankene er utfordret. I teknologiverdenen blir disse selskapene akterutseilt veldig kjapt hvis de ikke leverer. Men grunnet reguleringer, har banker som har veldig gammel teknologi – og dårlige skussmål fra forbrukere – klart å dominere likevel, sier Siemiatkowski til den britiske finansavisen.

Les også

Uenige om nordiske banker er blitt for dyre

Les også

Kriseløsningen for «verdens eldste bank» får tommelen opp

Les også

Danmark: Staten solgte bank for syv prosent av børskurs

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bank
  2. Teknologi

Flere artikler

  1. Klarna-sjefen om den tekniske svikten: – Pinlig

  2. Snoop Dogg blir aksjonær i svenske Klarna

  3. Rapperen A$AP Rocky inn i Klarna – vil ikke avsløre eierandelen

  4. Tekniske problemer for Klarna over hele Europa

  5. Vil utfordre Rune Bjerke på forbrukslån