Italienske banker stålsetter seg for stresstest-resultater

Testresultatene kan føre til at bankene vil møte press fra to kanter, sier sjeføkonom. 

STRESSTEST: 37 banker fra eurosonen har vært med på testen. Fire av bankene er italienske. Det er UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco BPM og Unione di Banche Italiane.

Foto: Ap
 • NTB
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det europeiske banktilsynet (EBA) har sjekket helsetilstanden ved 48 finanshus fra 15 land i EU og fra Norge. Resultatet legges frem fredag ettermiddag.

I denne siste såkalte stresstesten har bankmyndighetene basert seg på flere ulike scenarioer som har dannet det de kaller den hardeste testrunden som er foretatt til nå.

Scenarioet omfatter Storbritannia som forlater EU uten brexitavtale, dramatisk sammentrekning av økonomien, og fall i boligmarkedet. Bekymringer rundt budsjettsituasjonen i Italia bidrar også til å gjøre testen realistisk.

37 banker fra eurosonen har vært med på testen. Disse står for rundt 70 prosent av alle midler i finanssektoren i eurosonen.

Press fra to kanter

Fire av bankene er italienske. Det er UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco BPM og Unione di Banche Italiane.

Det knyttes særlig spenning til hvordan disse vil gjøre det, ettersom landets banksektor har hatt en tøff tid på børsen etter regjeringsskiftet i mai, da den EU-kritiske koalisjonen mellom Femstjernersbevegelsen og Ligaen overtok.

– Italienske banker er allerede under press som følge av at de sitter på store mengder statsobligasjoner. Hvis ESBs stresstest viser mer trøbbel, vil bankene være under press fra to kanter, sier Ricardo Garcia, sjeføkonom for eurosonen i UBS til CNBC.

Les også

EU-kommisjonen avviser Italias budsjettforslag

Gjeldstynget

Italia er etter Hellas det landet i EU med størst gjeld i forhold til bruttonasjonalprodukt (BNP).

Derfor har EU ikke vært positive til regjeringens budsjettforslag for neste år, der underskuddsmålet ble satt til 2,4 prosent av BNP, mens den forrige regjeringen opererte med 0,8 prosent.

I oktober avviste EU-kommisjonen budsjettforslaget.

UNDER PRESS: UniCredit har falt omtrent 35 prosent på børsen det siste halve året.

Foto: Alessandro Bianchi Reuters

Uroligheten merkes godt på de italienske bankene, som sitter på store deler av landets gjeld. Siden april har bankindeksen på Milanobørsen falt med 34 prosent.

Men ikke alle er bekymret for at fredagen vil skape ytterligere trøbbel.

– Jeg tror ikke markedet vil få mye nyttig informasjon fra denne testen, sett bort ifra banker som er svært eksponert mot boligmarkedet, sier SVM Asset Management-sjef til CNBC.

Les også

– Italia kan gjøre brexit til en liten hendelse

Innført i 2009

Ved stresstester som fredagens får ikke finansinstitusjonene formelle ståkarakter eller stryk. Men banker som ikke klarer å oppfylle krav fra testen, risikerer å måtte øke kapitalbeholdningen sin eller å kvitte seg med risikofylte plasseringer.

Stresstestsystemet ble innført i 2009 under finanskrisen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Italia
 2. EU

Flere artikler

 1. Tror Italia-budsjett kan skape markedsuro

 2. Betalt innhold

  Italia er i trøbbel. Her er grunnen til at verden burde bry seg.

 3. Fire år siden renten på italienske statsobligasjoner var så høy

 4. Annonsørinnhold

 5. Avis: EU vil godta underskudd på 1,95 prosent

 6. Slik gikk DNBs stresstest